Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 3 юни 2014 г.

В българското образование всичко е тъкмо наопаки - в сравнение с както трябва да бъде!

Чета една статия за образованието във Финландия. И ето на какво попадам:

"Но високата мотивация на учителите не идва само от престижната и високо платена професия, но повече от свободата на действие, автономността с която разполагат. Във Финландия не се работи със стандартизирани изпитни системи, а учителите имат право сами да избират методите на преподаване, както и материалите, с които работят. Това им дава както изключителна автономност, така и голяма отговорност. В същото време правителството и гражданите имат високо ниво на доверие към учителите... Свободата на работа е изключително ценена от учителите, които дават на учениците да слушат със слушалки музика докато решават задачи ако това им помага за концентрация. Гимназистът сам определя кога се яви на матура и колко години са му необходими за да се подготви..."

Значи във Финландия е така, учителите имат автономия, а образованието във Финландия е най-качественото в целия свят. Българското е доста назад, значително по-назад от финландското.

Аз като преподавател по философия и гражданско образование в едно пловдивско училище бях подкарал работите по... финландската система, бях си осигурил автономия и свобода в метода на преподаване, в избора на помагала (сам написах тия помагала), отнасях се към учениците като към свободни субекти на собственото си образование, на познавателната си активност и пр. Е, разбира се, разлаях административните цербери и в резултат наскоро бях... уволнен! Мотив за уволнението ми: "пълна непригодност за системата", "некадърник", "абсолютно неспособен да си изпълнява задълженията" и пр. простотии все от този сорт.

Това, което аз правех, във Финландия го правят всички. Тук съм обявен за "престъпник", а българското образование е некачествено, изостанало в сравнение с финландското. Е, какъв е изводът от цялата тази история? Нека всеки да си го направи сам...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

11 коментара:

Анонимен каза...

Prosto si roden v gre6no vreme na rodna teritoria...

Стоян Чонев

Анонимен каза...

Съжаляваме, но трябва да се бориш, иначе знаем какво представляват комунистите :-(

Деян Арнаудов

Ангел Грънчаров каза...

Да, комунистите се познават най-вече по това, че не уважават личността - и злостно ненавиждат свободата; техен кошмар пък е свободната личност; техен идеал е робът; разбира се, да имат много здраве от мен, но тяхната просто няма да я бъде, нещо са се страшно много объркали спрямо мен, при мен тия не вървят: аз за техен хатър няма да се откажа от себе си - и от своите права...

Анонимен каза...

Това е приложимо, когато знаеш, че хората в държавата ти получават адекватно образование... Знаеш, че могат да мислят... и са свободни! У нас такива няма! И никой не иска да ги има!

Мария Кавлакова

Анонимен каза...

Зрънчо, теб те уволниха, защото подадохме жалба! Нека тук други уволнени и луди даскали да пишат каквото си искат. Смеем се с пълно гърло!

Анонимен каза...

Кои сте "вие" бе мизерници-анонимници, дето сте били подали "жалба"? :-) Я кажете кои сте и кажете ако не ви е срам какви са ви аргументите да искате уволнението на Грънчаров?

Анонимен каза...

Тези явно са пълни кретени щом поискаха уволнението на най-добрия си учител. :-(

Анонимен каза...

Затова няма да могат да ти отговорят на въпроса. Много е сложен този въпрос за малоумници като тях :-)

Анонимен каза...

В жалбата си пише кои класове са я подали, Зрънчо и той знае. Така че пишете в блога коментари, или той май Зрънчо сам ги пише и дерзайте. Защото некадърни ми учители, които казвате, че Зрънчо е добър, упс, най-добрият учител, сте толкова зле колкото него. Защо не си направите тайно общество, наречено "Мъдреците, които търсят промяна". Стоите без работа и говорете колко е зле образователната система, защото не се вписва във вашите изисквания.

Пиша и се смея на глас, вече не ми е до тъга, защото Зрънчо го няма и ще можем да си отдъхнем!

Пиши си в блога, а ние ще четем и ще се смеем, та от влизане и реклама някой друг лев да изкараш, за да не ти се връща никога в даскалото.

ХАХАХАХАХАХХА

Анонимен каза...


ми шъ пишеш жалби ма шъ пишеш иначе 3- ки кък шъ фаниш

Анонимен каза...

Финландците имат много високо ниво и на образование, и на домашно възпитание. Много сме далеч от тях.