Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 9 август 2014 г.

Истината по един най-прост казус, имащ и нравствени измерения



По моя публикация със заглавие Бог пази и помага на ония човеци и народи, които са привързани към доброто - и разваля сметките на злите във Фейсбук се проведе кратка, но показателна дискусия, на която смятам че заслужава да се обърне по-специално внимание; ето какво си казаха участниците:

Radost Rusakieva каза: Като информация Бог да ни съжали!

Иван Сухиванов каза: Палестинците имат с евреите общ бог - Яхве, Аллах.

Nikolay Goussev каза: "(...) И през цялата нощ Господ тласкаше морето със силен ИЗТОЧЕН ВЯТЪР, та направи морето суша (...)" (Изход 14:21).

Ivan Uzunov каза: Ангел, не рабирам? ТИ ЦИОНИСЧЕ ли си, или се правиш на ИНТЕРЕСЕН????

Ангел Грънчаров каза: Подкрепям винаги правата страна, Узунов...

Ненко Манолов каза: Която и "страна" да се подкрепя в този конфликт, се подкрепя масовото убийство на хора.

Ангел Грънчаров каза: Свободните хора имат право да се защищават, свободата се нуждае от защита: когато свободна страна е атакувана от врагове на свободата тя има право да се защищава. Този е критерият. Приравняването на терористите със защитниците на свободата е израз на ценностен нихилизъм, на безразличие към свободата: враговете на свободата и нейните приятели не могат да бъдат поставяни на една плоскост. Щото това е неоправдано надценяване на враговете на свободата - и ужасно подценяване на нейните приятели.

Прочее, Израел при всяка своя атака по военни цели предварително известява за точния час на атаката и предупреждава цивилните да излязат от атакуваната зона. Терористите от Хамас обаче извеждат мирните хора да правят с тях "жив щит". Сам съдете кой е виновен за жертвите.

Помислете малко. Лесно е да се открие истината по този толкова прост казус, който има и нравствени измерения...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

3 коментара:

Анонимен каза...

По много въпроси не се разбираме, Грънчаров, но по този имаме пълно съгласие.

Тотю

Анонимен каза...

няма прави криви тука... единственият победител е смъртта, която жъне и вършее щедро уж в името на бога, който и двата народа почитат...

Ангел Грънчаров каза...

Има прави, има криви, има и врагове на свободата, има и приятели на свободата, да се приравняват те е кощунство...