Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 29 август 2014 г.

Мое участие в предаването ДНЕС на радио Благоевград



Днес съм поканен за политически коментар в едно предаване на радио БЛАГОЕВГРАД, предаването се казва тъкмо ДНЕС, ето тук могат да се видят анонсите към него. Значи след 13 часа който иска, може да чуе моите отговори на въпросите, които ще ми бъдат зададени. Ето част от анонса, касаещ това, за което става дума:

13.00 - 17.00 часа В програмата ще анализираме събитията от седмицата в страната с Емил Димитров - Ревизоро и с философа Ангел Грънчаров.

В „Часът на властта“ ще коментираме работата на общините през лятото, като наши събеседници ще бъдат кметовете на община Струмяни Емил Илиев, на Сапарева баня Сашо Иванов и на Сатовча Арбен Мименов.

Впрочем, тия дни смятам да предложа на някои медии (предимно в Пловдив) няколко теми, по които бих желал да говоря пред техните зрители или слушатели. Имам готовност да говоря по ето кои теми и ми се ще да се направя изследване има ли изобщо медии, които искат да занимават аудиторията си с ето тези важни по моята преценка въпроси:

- Ситуацията в българското образование и потребността от радикални промени по пътя на либерализацията и демократизацията на отношенията в училищните общности;

- Нравствените проблеми на съвременната българска народопопулация;

- Какво е потребно да се направи за връщането на политическия живот на България към автентичната му основа, с оглед пораждането на верния му смисъл - щото това, което имаме в момента, което минава за "политика", е неистинско, е менте, фалшификат и подмяна, това са просто някакви бабаитски изфърляния, перчене, празнословие, отбягващо истински важните въпроси и пр., а тия работи нямат нищо общо с точния - и дори, представете си, възвишен! - смисъл на сериозната дейност, наречена политика.

Другояче казано, ще говоря по третата тема за съдбовната потребност от промяна тази сфера - за да може младата българска демокрация да се върне към своите извори, затлачени в последните 10-15 години с много тиня, мръсотии, нечистотии и пр. Б.Борисов, нашия народний кумир, тръгна в политиката със знаменитото си изказване, че политиката, видите ли, била, с извинение, "лайна в целофан"; той бил имал претенцията да очисти всичко; да, ама не, откакто той се перчи в политиката в нея друго не виждаме освен замеряния с упоменатия продукт, който го фърлят в разните медийни вентилатори, та ни опръскват и оцапват всички нас. Е, оцапани сме вече до немай къде, повече от това не може да се цапаме, е, дойде времето да почнем да се чистим, но кой и къде, прочее, е доказал, че политиката се свежда до тия именно мръсотии?! Понеже у нас политиците в своето мнозинство са лишени даже от най-елементарен демократичен рефлекс, затова те, естествено, нямат и не могат да имат верно понятие за това що е политика, е, налага се ний, гражданите, да им обясним това. И, респективно, да изгоним от политиката ония, които не знаят защо са там, или имат напълно неверни представи и за политиката, и за демокрацията.

Примерно, мнозина смятат, че политиката е нещо като трапеза, на която се сяда, за да се лапа, е, да имат много здраве от мен, това байтодорживково разбиране за политиката като нескончаемо лапане, повече не трябва да има място в българската политика. И всички, които имат пиетет или влечение към него, нека да се махнат, нека да се захванат с нещо друго, с пожарникарство, с други бабаитщини, които им се удават толкова и пр., но само с политика повече да не се занимават. Ето такива мисли ми се ще да развия в тази поредица от евентуални предавания, но да не пиша повече, че ще уплаша всички водещи и никой няма да се съгласи да ме покани. Те затова и не се сещат да ме поканят де, щото изказвам опасни мисли, не съм като други, дето бълват предимно удобни за статуквото "пригладени" и добре "сресани" изказвания.

Аз днес ще пътувам с кола из страната, където ме свари предаването на благоевградското (горноджумайското) радио, там ще се изказвам (по телефона, няма да ида до Благоевград). А дотогава ще мисля какво по-важно да кажа. Мисля, мисля, пък после казвам съвсем друго, такива сме ний, философите, не умеем да приказваме заучени думи, а разчитаме само на свободата, на свободната мисъл: каквото тя ни подари, това и казваме, това и пишем. Хайде, хубав ден на всички и бъдете здрави!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари: