Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 3 септември 2014 г.

За първоначалния вариант на моята книга ЖИВОТЪТ НА ДУШАТА: ПСИХОЛОГИЯ, който ще излезе от печат до края на септември

По въпросите, обсъдени в публикацията от вчера със заглавие Как интересуващите се могат да си набавят някоя от моите книги получих нов, уточняващ въпрос, на който отговарям по-долу ето как:

Благодаря Ви за бързия и изчерпателен отговор, но какво да разбирам под съвсем пълно издание на книгата - т.е. кое е в повече и каква ще е цената?

Поздрави!

Здравейте,

Отговарям на въпроса Ви. Когато писах тази книга я започнах с намерение да напиша разбираемо учебно помагало по психология, в което да дам място на достиженията на западната психология (тогава имаше един учебник, базиран предимно на съветската психология), това е било някъде 1995 година. Също така имах намерението да направя помагало по т.н. "философска психология", т.е. психология, която да се ползва от възможностите и на философското (не просто на чисто научното) преследване на истината. Да, обаче още във втората-третата тема установих, че за да развия подобаващо проблемите текстът застрашително нараства, стана така, че една тема се получи по 10-15-20 страници, което вече не отговаря на изискванията за учебник, пък било то дори университетски. Получи се, роди се по този начин една книга. Но реших тогава да пиша както изискват самите проблеми, отказах се от всякакви формални ограничения, така че се получи в крайна сметка доста обемиста книга от 350-400 страници.

Да, но когато я дадох за печат, тогава с издателя (изд. ЛИК на Любен Козарев, сега той е собственик на авторитетното издадетелство ИЗТОК-ЗАПАД) решихме значително да съкратим текста, с оглед на това, че в оня момент все пак имаше голяма нужда от нов, алтернативен учебник по психология. И тогава започнаха мъките, много трудно е да се режат огромни парчета от един органично написан текст, е, с големи мъки изпълнихме задачата с редактора, философа Петър Горанов. И психологията ми излезе в период от две години (1997-1999 г.) в две издания.


Но темите и в тези издания, въпреки положителните отзиви, се възприеха като прекалено дълги и трудни за усвояване от учещите, от обучаващите се по психология. След това излезе трето издание, още повече съкратено. А четвъртото вече аз лично реших да го направя още по-лаконично, с оглед на това, че установих, че днешните млади хора не обичат да четат дълги текстове, отвикнали са от това, особено пък когато става дума за все пак по-трудни текстове, философски и психологически, какъвто е този в моето помагало. Съобразих се с потребностите на обучаващите се, затова предприех тези съкращения.

Да, обаче се оказа, че по този начин първоначалният, автентичен вариант на книгата ми толкова години (вече 18 години!) след написването й все още не и излизал, все още не е бил отпечатван. Е, затова аз сега решавам да издам книгата си в нейния първоначален вариант. Държа да направя това, щото много неща от нея бяха пожертвани заради такива учебни цели, а тя както Ви казах все пак в процеса на писането се пишеше без да се съобразявам с някакви методически и пр. учебни изисквания. Тъй че за Вас сега е важно сама да прецените за какво именно Ви трябва тази психология и да решите дали искате цялостния й вариант, който ще излезе до месец, или пък може да Ви свърши работа и съкратеният й вариант, който в четвъртото издание все още е наличен. Извинявайте, че бях така обстоятелствен, но реших да Ви дам по-пълна информация по така озадачилия Ви проблем.

С поздрав: Ангел Грънчаров

П.П. Цената на пълното издание на тази книга зависи от издателя, но мисля, че ще е някъде около 10-12 лева - като съдя по цените, които имат някои други мои книги с горе-долу същия обем или количество страници.












Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари: