Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 26 септември 2014 г.

"Вечно правилно мислещи" догматици, ненавиждащи личността, свободата, човешкото достойнство и пр. нямат право да бъдат възпитатели и учители на младежта



Ето нещо като "дискусия" по темата Поради чудатия феномен на вдаскаляването (втеляването) нашите училища приличат на образцови ферми за папагали или направо за говеда, мисля, че въпреки всичко тази т.н. "дискусия" доста показва, особено що се отнася до манталитета на тия, на които съвсем не им допадат моите разбирания за образованието:

Анонимен каза: Много лошо впечатление прави, Грънчаров, че не казахте нито дума за причината, поради която съзряха у вас фашизоиден уклон: желанието за забрана със закон да преподават онези, които имат различно схващане от вас относно преподаването.

Желанието ви ДА ЗАПУШВАТЕ ЧУЖДИ УСТИ и да забранявате различията на хората - там е проблемът, не вижданията ви за класната стая. Не искам и да си помисля какво бихте сторили с противоречащите ви, ако имахте някаква власт. Туй затвор, туй лагери...

Ангел Грънчаров каза: :-) Таваришч (тая дума важи и за другарките, тя е унисексуална дума за обозначаване на комуноидите безразлично от кой пол са) ти много буквално и сякаш сърдечно си приел (-а) думите ми? И си ги изопачил де, щото не става дума за забрана да преподават на тия, дето не мислят като мен, както си ми изопачил думите, а за забрана на тия, дето са вредни за младите, за учениците, сфащаш ли сега за какво става дума? Ето, примерно, на лъжлив комуноид като теб требва да се забрани да бъде учител, щото той, ако учителства, ще прави всичко за да произвежда комуноидчета като самия себе си, а това е доказано вредно за обществения прогрес и за щастието на човечеството. Ако си чел предишните ми текстове по темата щеше да си разбрал, че учителят по понятие трябва да е свободен дух, който с нищо не ощетява младите, а ги насърчава да преуспяват в движението си по пътищата на свободата; по тази причина, сам разбираш, няма как комуноид като теб, именно враг на свободата, да учителства, щото това е вредно за съзнанията, за душите на младите. Разбира се, в условия на свобода учител-комуноид не може да се задържи и ден в училище, щото самите деца ще го освиркат и ще го изгонят, такова чудо-невиждано тогава няма как да просперира в едно училище за свободни хора, сиреч, истинско училище.

Комуноидите обаче могат тогава, зер, има свобода, да си създадат свои училища за комуноиди, значи да си подбират деца на родители-комуноиди, да си ги учат на комуноидната премъдрост, на преклонение пред несвободата, пред робуването и пр. С това съм съгласен, ето, някъде в пущиняците на Странджа-Сакар или в Сибир можете да си устроите и комунистическа държава, да си марширувате там на воля и пр.

Сега разбрахте ли ми мисълта, драги ми комуонидчо? Тъй че не е нужно да ревеш така прочувствено фалшиво за свободата, против "грънчаровия фашизъм" и прочие, щото лицемерието ти се усеща от километри. Панимаеш это, невинна лицемерна душо?!

Анонимен каза: "Тия, дето са вредни за младите". Вредители, сиреч. Точно по модела на мистер Сталинский. А кой определя кои са вредните? Вие, предполагам? А?

Все пак, радвам се, че по толкова категоричен начин доказахте думите ми.

Ангел Грънчаров каза: Ах, как точно помните заветите на другаря Сталин! :-) Но тавариш, нещо се оплете: та таваришч Сталин нали е ваш вожд, именно вожд на комуноидите? :-) Да не искаш да изкараш Сталин че е "презрян либерал"?! :-)

На лъжеца, на неискрения му е много труден животът, трябва да помни лъжите си - щото се заплита в един момент в тях. И мислещите му откриват "логически противоречия"...

Та нали според вас, комуноидо-сталинистите "свободата е вредна"?! :-) А ний, свободомислещите хора, просто умеем да ви имитираме и да ви иронизираме, употребявайки вашите така любими думи "вредно", "народен враг" и прочие...

Интересното е, че явно сте така тъпи, че не го усещате... :-)

Анонимен каза: "Свободомислещите" хора като вас, Грънчаров, знаят само да запушват усти, да забраняват, да цензурират и да обявят хората за "вредители". По модела на мистер Сталинский и на сър Мао.

Един от двама ни със сигурност е комуноид и това не съм аз.

Ангел Грънчаров каза: Тъй ли? Интересно. И кога съм Ви запушвал устата, кога съм ви забранявал нещо, кога съм Ви обявявал за "вредител", кога съм Ви уволнявал от работа? Все пак аз съм този, който беше гонен, забранявано му беше да говори и да пише, аз съм този, който, понеже не се подчиних, бях в крайна сметка и уволнен, а пък Вие сте този (или тази), който (която) симпатизира на тия, които ме репресираха, гонеха, уволняваха и пр. Е, знам, че умеете да шикалкавите и да лъжете, и ето, сега мен, гонения, преследвания, уволнявания и пр. ме обявявате за "гонител", за какъв ли не още, по отдавнашния принцип Крадецът вика: "Дръжте крадеца!", нали така се получава в момента, де гиди комуноидна душо?! :-)

Но с това, прочее, само доказвате правотата на моята теза: комуноиди, лъжци, аморални типове, "вечно правилно мислещи" догматици, ненавиждащи личността, свободата, човешкото достойнство и пр. нямат никакво право да бъдат възпитатели и учители на младежта. Щото всекидневно нанасят ужасни поражения с разпространяването на своята личностна ощетеност върху душите на младите. Потребна е революция в образователната сфера, която да направи невъзможно съществуването на такава една човеконавистническа образователна система, опираща се на този именно доминиращ тип авторитарен "вечно прав" комуноиден "възпитател", която във Ваше лице намира своето чудесно олицетворение. Всъщност Вие сега ми мърморите в блога, опитвайки се да ме наставлявате как е правилно да мисля, сиреч, се опитвате да ми наложите цензура, което и показва по бляскав начин кой тук е комуноидът. Аз пък в своя си блог пиша това, което мисля, позлвайки се от свободата си, не аз съм отишъл да Ви мърморя, а Вие на мен мърморите и се опитвате да ме наставлявате, понимаете, таваришч друг сердечный друг таваришча Сталина, что получается на самом деле?! :-)

Анонимен каза: Не ви се сърдя за тези изблици. Вие сте човек на емоцията, на чувствата, както сам сте казвали. Затова не може да се очаква трезва и разумна преценка от вас, когато сте толкова афектиран. Хайде, като се успокоите, може пак да поговорим за уклоните ви. :)

Ангел Грънчаров каза: Глупости, нищо подобно, за никакви емоции и афекти не може да става дума! Доста сте обаче възнагличък, това не може да Ви се отрече, надарен сте в това отношение; впрочем, да Ви попитам в тази връзка: това наглостта природен талант ли е, или сте го постигнал с тренировки, сиреч, е Ваше собствено достижение? Въпросът е принципен, много ме интересува, знаете, изследовател съм на тия неща, ще се радвам да отговорите.

Между другото, емоционалността съвсем не е израз на неразумност, по принцип чувствителните хора постигат разумността, вървейки по един друг път; недейте да отъждествявате разумност и разсъдливост, това са съвсем различни неща. Безчувствеността Ви - а в случая безочието Ви - едва ли е израз на "разумност", то е израз просто на наглост.

Впрочем, моята личност Вас специално изобщо не Ви засяга, тъй че няма какво да ме обсъждате. Пак показвате по неоспорим начин комуноидността си: занимавайте се със своята личност, моята оставете на мен, така става ли? Или при Вас, понеже не може да става дума за личност (поради дефицита й, поради отсъствието й) Ви се налага да се занимавате с... моята личност?! :-) Чудесно потвърждавате тезите ми, без при това да се усещате: първо сам сте се отказал от своята личност, пишейки напълно анонимно и безлично; второ, страшно много Ви вълнува моята личност, търсите ми какви ли не кусури, без да Ви пука, че в случая става дума за МОЯТА личност, която Вас лично съвсем не Ви засяга; трето, демонстрирате пренебрежение към собствената личност, което е признание от Ваша страна, че такава явно не съществува. Е, благодаря за комплимента, но все пак опитайте се да намерите нещо интересно в своята личност, колкото и да е незначителна и безлична, все пак си е изцяло Ваша, постарайте се да постигнете нещо свое в това отношение. Така става ли? Опитайте, не е трудно, и колкото повече напреднете в тази посока, толкова по-категорично ще почнете да се освобождавате от бремето на комуноидността, което толкова много Ви тежи... желая Ви успехи в тази посока!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

9 коментара:

Анонимен каза...

Много от Вашите идеи за реформа в образованието заслужават внимание, но не забравяйте, че образователната система е силно консервативна и инерционна система, която не може, а може би и не бива да бъде променяна и разбутвана току-така. Също така трябва да бъдем реалисти. В България има над 100 000 учители. Безсмислено е да се очаква от всички тях да бъдат едва ли не свръхчовеци, също както например далеч не всички инструменталисти или певци могат да са солисти. Повечето са тутисти, респ. хористи без особени претенции.

Анонимен каза...

Хех... Грънчаров иска да праща несъгласните с него в... СИБИР! Хммм... кой ли е имал подобна практика? Да праща в Сибир тия, които не харесва? Хммм...

:-)

Анонимен каза...

Госпожо Анастасова, прочетете правилно какво е написал господин Грънчаров, там пише комунистите сами ако искате да идете да си построите комунизма в Странджа-Сакар или в Сибир, а не някой да ви праща там, недейте да преиначавате думите му, това не е честно. И освен това участвайте в диалога като сериозен човек Вие изобщо не следите мисълта му и си повтаряте все едно и също.

Кирил Петров, ваш бивш ученик

Анонимен каза...

Хех, младата гвардия (хонвейбини) на Грънчаров почна пак да защитава своя вожд и учител, както и желанията му да праща несъгласните в Сибир.
Твърде умилително... :)

Ангел Грънчаров каза...

Между другото пише се "хунвейбини", не "хонвейбини" (на традиционен китайски: 紅衛兵, опростен китайски: 红卫兵, пинин: Hóng Wèi Bīng, другояче казано, "червеногвардейци", именно твои хора, твои любимци, срамота, а не знаеш как се пише тази дума!)... :-)

Най-интересното е, че хората, не знаещи българския правопис, много си падат, първо, по Сталин, второ, обичат неканени да дават акъл наляво и надясно, предполагам също си голям патриотин, сиреч, си горещ почитател също така и на АТАКА, боготвориш Сидеров не по-малко от Сталин, нали познах? :-)

Анонимен каза...

Охо, насън знаете всичко за хонвейбините, мистер Грънчарoff :-) Защо ли не се учудвам... Все пак няма как да не разбирате от нещо, което ви е тъй легнало на сърчиценцето... :)

Личностност. Ностност. Ност.

Анонимен каза...

Тоя (тая) превъртя! :-) Не е лесно да си прост... :-)

Анонимен каза...

Ангеле, комуноидът как силно мрази думата "Личностност", която употребяваш, някак си бръкнал в душата му с нея и ето, повтаря я като в несвяст:

Личностност. Ностност. Ност.
Личностност. Ностност. Ност.
Личностност. Ностност. Ност.
Личностност. Ностност. Ност.
Личностност. Ностност. Ност.
Личностност. Ностност. Ност.
Личностност. Ностност. Ност.

Анонимен каза...

Ами значи правилно те уволних от работа: ти самият си именно един такъв "Вечно правилно мислещ" догматик, ненавиждащ личността, свободата, човешкото достойнство и пр.", поради което по твоите собствени думи "нямаш право да бъдеш възпитател и учител на младежта".

И не разбирам тогава защо плачеш толкова срещу уволнението си?!

Таня Анастасова