Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 27 септември 2014 г.

За Клуб НЕЩОТО и общността "Направи демократично училище в Пловдив" предлагам лекция на тема "Идеите за образование на един... негодник"



Организаторката на Клуб НЕЩОТО в Пловдив ми предложи в отговор на моето предложение за сътрудничество и взаимодействие - виж: Предстоящите изяви на общността за демократично образование в Пловдив с мои предложения за сътрудничество и взаимодействие - да формулирам тема за лекция, която да бъде вместена в графика на Клуба, заедно с кратко резюме; ето какво й написах по този повод тази сутрин:

Здравейте, разбирам Ви напълно, няма никакъв проблем. Нека тогава темата, по която ще говоря, да бъде "Идеите за образование на един... негодник", а пък поясняващото резюме към така формулираната тема нека да бъде следното:

Ангел Грънчаров е преподавател по философия, работил повече от 30 години в сферата на университетското и гимназиално образование на България. Автор е на оригинални помагала по всички преподавани в нашите училища философски предмети (философия, психология, етика, философия на правото, логика, гражданско образование), някои от които са преиздавани 3-4 пъти, също така е написал и повече от 20 философски и психологически книги, една част от които са върху проблемите за реформирането, осъвременяването и демократизирането на образователната система, примерно книгите със заглавия ИДЕИ ЗА ЕДНА НОВА ФИЛОСОФИЯ И СТРАТЕГИЯ НА ОБРАЗОВАНИЕТО В БЪЛГАРИЯ, също книгата НИЕ НЕ СМЕ ТУХЛИ В СТЕНАТА! (с подзаглавие "Есета за освобождаващото образование"), друга негова книга носи заглавието Изследвания върху състоянието на нравите в едно училище (В контекста на общата ситуация на българския живот) или пък, примерно, книгата му ИСТИНСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ. Основател и главен редактор е на философското списание ИДЕИ, излизащо вече 6 години, което работи за духовното и личностното израстване и укрепване най-вече на младите хора на България. Също така е един от най-активните български блогъри, пишещ освен по горещите проблеми на образованието, също така и по най-острите граждански, политически, нравствени и психологически проблеми на българския живот, плод на което са книгите му БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА, СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ и др.

На 19 май 2014 г. Ангел Грънчаров е уволнен от училището, в което е преподавал през последните 14 години (ПГЕЕ-Пловдив) от една новоназначена от правителството на ГЕРБ директорка с интересни "мотиви": "изцяло негоден да бъде учител", "пълен некадърник", "липса на всякакви качества, способности и умения" и т.н. Куриозната заповед за уволнение му е поднесена внезапно под формата на "предпразничен подарък" в навечерието на 24 май, празника на дейците на културата и образованието, с оглед гаврата над личността му да бъде по възможност най-пълна и грозна. Вземете предвид и това, че уволнението по този позорен параграф води до пожизнено лишаване от преподавателски права на този учител - ако, разбира се, съдът не отмени скандалната заповед, израз на безпрецедентен произвол.

С какво е съгрешил пред системата този човек, та да бъде подложен на такова унижение и опозоряване? Какво е правил в училище, та е предизвикал така необуздания гняв на тази самовластна венценоска на административно-командната система на държавно образование? Лекторът ще разкаже своята разтърсваща лична и професионална история и изповед. Ще говори накратко и върху главните идеи на своята най-нова книга със заглавие ИЗКУСТВОТО ДА СИ УЧИТЕЛ, върху която работи напоследък.

Лекцията на философа А.Грънчаров ще бъде изнесена на...

Ето това резюме, което незабележимо прерасна в нещо като "обява", предлагам за лекцията или за беседата ми. Преценете Вие на коя дата да бъде насрочена тази изява, аз като "безработен" и напълно свободен човек нямам никакви претенции в това отношение: нека темата да се вмести в графика на вашата дейност възможно най-логично, органично и подходящо.

С уважение: Ангел Грънчаров

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

7 коментара:

Анонимен каза...

Резюмето ясно показва, че "лекцията" няма да има нищо общо с обективността, а ще се състои от обичайните Грънчарови стенания, вайкания и самосъжаления.
И не пробутвайте фалшиви цитати, дорогой. В заповедта за уволнението ви не пише "пълен некадърник". Знайно е, че обичате да лъжете, но прави доста грозно впечатление, когато го правите толкова нагличко.

Ангел Грънчаров каза...

А каква е "обективността", скъпи ми дежурен мерзавецо, би ли опитал да обясниш? Вероятно си наясно с нея щом така уверено си се захванал да съдиш? Апропо, "пълен некадърник" и "изцяло негоден" в резюме е същината на оценката, която любимата ти директорка е благоволила даде,сфащаш ли, това е логически извод от заповедта за уволнение, в него няма никаква лъжа, а се съдържа цялата есенция на неръкотворното й творение...

Анонимен каза...

В кавички се поставя цитат. Резюмето и перифразата не се поставят в кавички. А когато това бъде направено, налице е опит от за тлъста, опашата и гнусна лъжа от страна на пишещия, в случая Грънчаров.
Разбира се, и на котките е известно, че Грънчаров е съсел и по тази причина не се учудват на съселските му прийоми.
Той истина не признава. Признава само това, дето му е изгодно.
Жалка картинка...

Анонимен каза...

Госпожо Анастасова, защо не пишете от свое име, защо се криете? От какво толкова се срамувате?

Ангел Грънчаров каза...

Не ми отговори на въпроса за "обективността", май бягаш от него. Не се нервирай чак толкова, по-спокойно се дръж, че нервността вреди на здравето и озлобява човека, а ти предостатъчно си злобен, още по-голямото ти озлобяване вече наподобява бесовщината. А иначе не е нужно да се мъчиш да изглеждаш "учен", напразно се мориш, не ти се удава, пък не ти и подхожда; бъди си простак, мерзавец и грубиян, по ти отива...

Анонимен каза...

Ей! Грухчо! :) Пак почна да триеш коментарчета, а, гиди цензорчо мамин?
Кофти за вас - като ми триете постовете, няма как да ми отговаряте. Само ще ме слушате.

Анонимен каза...

Госпожо Анастасова, много изискано сте започнала да се изразявате? :))) Не е ли вече време да идете на психиатър? :)))