Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 18 септември 2014 г.

Нови попадения право в десетката от Иво Инджев



Из: Рублата пропада, да му мислят рубладжиите, Иво Инджев; ето само два най-силни откъса от тази забележителна статия:

Старото вестникарско правило не е изгубило силата си в нашата електронна медийна действителност (там, където има истинска журналистика): Една снимка може да бъде много по-ценна от безброй публикации по темата.

Това се вижда от снимката на Ройтерс (препечатана в сайта на в. “Дневник”), на която банкнота от 10 евро грее над 11 000 засенчени рубли. Такова е (вече) съотношението в курса между двете валути, който за рублата става все по-злощастен с всеки изминал ден.

Не в същите проценти, но съизмеримо по своята несъизмеримост е и съотношението между западните икономики и руската псевдоикономика. А че е сбъркана, това се вижда от все повече разтварящата се ножица на руските претенции за световно величие и зависимостта на този колос на газови крака от износа на природен ресурс, което е характерно за монокултурните икономики на слабо развитите държави, добиващи суровини за продан в чужбина.

Хулиганското поведение на Путин, който смята, че може да рекетира най-развитата част на света с газово-нефтената тояга, явно е на път да превърне тази сопа в бумеранг...

... Във всички случаи руската икономика започва да се тресе вече от западните санкции. От Русия бягат инвеститорите. Рублата пропада.

Да му мислят рубладжиите у нас, които отдавна са се ориентирали битово на запад, но се препитават от подаянията от изток. Когато Русия беше зле финансово, гласът им тук не се чуваше. Но после загладиха продажния си косъм и започнаха открито да се боричкат кой да се хареса най-много на бащицата от Кремъл.

Излиза, че лошите новини за Русия, която сама си дроби попарата, могат да се окажат добри за България. Ако имаме късмет това да се случи, може един ден да вдигнем паметник на Владимир Путин Първи, качен на троянски кон като цар Освободител на България от руско робство.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

5 коментара:

Анонимен каза...

Много правилно казано. От известно време работя в Русия. Тази страна не произвежда нищо и хората са коне с капаци. Ако по някакъв начин се спрат големите приходи от газ и нефт до 10 години “Великата Руска Империя” няма да съществува. Да се надяваме, че хората тук ще си отворят очите и ще намерят правилния път.

Benan Fetov

Анонимен каза...

Рубладжиите в Заддунайската ни губерния едва ли позучават взятките си в руска валута – защо ли!?? Но да се надяваме, че руския фюрер няма да има с какво да плати на рукашните лакомници и да му се наложи да ги отбие от валутното си виме!
Що се отнася до цените на петрола – да си припомним, че по този начин преди 30-ина години Рейгън затри от лицето на Земята Империята на злото! Тя – империята се сгромоляса малко по-късно през 1991г., но тогава се наляха основите за това добро дело. И се чудя защо свободния свят изобщо допусна това прекомерно нарастване на цените на петрола, защото е ясно, че са спекулативни. А и “помогнаха” на империята на злото да си замечтае отново за имперските времена.
Хубавото на свободния пазар е, че цените се определят от предлагането и търсенето! И колкото по-малко се търси петролът и газът на фашистка Русия на пазара, толкова е по-голям шанса тази територия да се демократизира! Това трябваше да стане още в далечната 2006г. когато днешния “цар” на Русия, фащиста Путин направи първите проблеми в доставките на газ за Европа! Още тогава беше ясно, че този дребосък иска да надскочи сянката си…

Boreto

Анонимен каза...

Курсът на рублата наистина пада, а санкциите ще ударят в някаква степен Русия, но ще имат и обратен ефект върху самия ЕС. Само че санкции не можаха да поставят на колене дори малки държави като Югославия или Ирак, какво остана за Русия. Да не забравяме също така, че украинската криза се намира едва в началото на своето развитие, а Москва е бръкнала дълбоко в торбата със триковете, измамите, заблудите и дезинформацията. Както казва американският анализатор Едуард Лютвак (в руски превод):

„Российская Федерация самое большое государство на планете именно потому, что у русских есть стратегический талант. Да, кто-то хорошо играет в футбол или делает автомобили или готовит и одевается, это тоже определённый талант, но только у двух культур в мире есть настоящий стратегический талант: у британцев и у русских… Крымская операция показала, что ЕС – не монолитная, готовая к слаженным действиям группа государств, а раздробленная масса стран. Никакого единого мнения в отношении действий России там нет. В этом смысле России удалось и получить Крым, и не допустить объединения против неё своих соперников, что может считаться большим достижением… Я почти уверен, что у Путина есть своего рода «штаб», который систематически просчитывает ситуацию по Украине и в мире, включая реакцию отдельных европейских государств. И все решения принимаются только после соответствующего глубокого анализа.“

Да не забравяме също така, че световната икономика се намира в депресия и е на ръба на финансов колапс, който може да започне всеки момент. Стратезите в Москва със сигурност ще се опитат да се възползват от това. Ето защо в близките месеци и години предстоят драматични геополитически събития и трябва да сме готови за тях, мислейки немислимото и очаквайки неочакваното.


Анонимен каза...

Ето защо не са така прости нещата. Руският „стратег“ Сергей Караганов пише в последния си анализ под заглавие „Причина этого конфликта — заблуждения Запада, поэтому русские не сдадутся“:

„Заключенное 5 сентября перемирие дает обеим сторонам шанс преодолеть иллюзии. Этим шансом следует воспользоваться, чтобы конфликт не перерос в прямую военную конфронтацию.
Похоже, западные лидеры поверили собственной пропаганде. Они предполагают, что недееспособную Украину можно присоединить к Западной Европе и сделать демократической и процветающей. Может быть, они даже правы — если бы они подождали 20 лет и могли бы рассчитывать на энергичную поддержку со стороны России, это было бы осуществимо. Однако они уверены, что Москва стремится к территориальным захватам, и укротить этот ее голод можно, только причиняя ей боль. Отсюда санкции, дезинформационная война и укрепление НАТО как военной силы. Эта стратегия основана на неправильном понимании и на ошибочных расчетах. Неправильное понимание предполагает, что речь идет о борьбе за Украину. Для россиян это нечто намного более значимое — а именно борьба за то, чтобы остановить попытки включить территории, которые в России считают жизненно важными для выживания страны, в чужую сферу контроля.

Ошибка в расчетах связана с тем, что Россия намного сильнее, а Запад намного слабее, чем многие воображают. Запад, с которым сейчас сталкивается Россия — это не тот уверенный в себе альянс, который провозглашал себя победителем в холодной войне. Это беспорядочная мешанина стран, измученных экономической неопределенностью и утративших моральные ориентиры. Америка и ее союзники одно время держали в своих руках будущее, но в начале этого века — века Азии — оно проскользнуло у них сквозь пальцы. Их главным достижением была глобализация — и сейчас они разрушают его экономическими санкциями, которые они непоследовательно называют оружием самозащиты.

Эти санкции бьют по обычным россиянам, но в то же время помогают пробудить нашу страну от спячки. Безусловно, Россия меньше, чем был Советский Союз, а романтическая вера в свободный рынок заставила ее предпринять ряд неправильных шагов. Элита страны, наслаждаясь потребительскими удовольствиями, которые ей обеспечило новое богатство, долгое время была спокойна. Однако президент Владимир Путин усвоил уроки истории и не питает в отношении Запада никаких иллюзий. Российские граждане, в отличие от разочарованных советских людей, которым всегда было недалеко до голода, знают, за что они готовы бороться. Наша страна находит сейчас свое место в мире. Сравните советские вооруженные силы, неуклюжие и дорогостоящие, с подвижными и гибкими вооруженными силами современной России.

Сейчас лишь незначительное меньшинство моих соотечественников выступает против жесткого курса Москвы. 20 лет назад все было наоборот: меньшинство выступало против сближения с Западом. Однако так было до того, как Запад вернулся к версальской политике и решил, что Россию нужно останавливать любой ценой. С таким стимулом, решили иностранные державы, новая буржуазия восстанет против г-на Путина. Вместо этого она сплотилась вокруг президента.“

Анонимен каза...

айде конспиратора пак разбира повече от всички в ЕС и САЩ. Много слабо работят психиатриите у нас, за съжаление.