Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 25 октомври 2014 г.

Конфликтите се пораждат защото много хора продължават да мислят в представите, характерни за отдавна отминали епохи



Ето какво отговорих на един коментатор в моя блог, който има претенцията че умее да мисли "най-авангардно", но често, кой знае защо, тезите му се припокриват на 100% с "най-новите" опорни точки на кагебистката пропаганда, които от своя страна пък - я, каква изненада! - точно съвпадат с идеологемите на комунистическия режим в СССР и Източна Европа от времената преди "модернизацията" на комунистите; та ето моя отговор по повод на негови "авангардни тези", имащи подобен характер, които този поклонник на конспиративизма успя да напише даже под фотопътеписа на г-жа М.Василева за един френски град, публикуван наскоро: Магията на Colmar, France (!), написа го, с оглед да ни научи как е правилно не само да мислим (!!), но да контролираме дори и чувствата и възприятията си (!!!) в духа на "най-правилната линия"; та ето моята реакция по този повод:

Има всякакви хора, нека някои като Вас да продължават да си мислят в представите и дори в "категориите", характерни за отдавна отминали епохи. Това само показва, че не умеете да мислите съвременно, според съвременните реалности, според реалностите на съвременността, на съвременния живот. Между другото много конфликти по света (бляскав пример: конфликтът между свободолюбива Украйна и Путинска Русия или Путинландия или дори Путинистан, както наричат тази страна напоследък), та значи много ако не всички конфликти по света, в това число и най-безсмислените, възникват точно на тази база, а именно, че дадени хора не успяват да променят мисленето си според реалностите и затова мисленето им отговаря на вече несъществуващи светове, на света, какъвто е бил някога, не сега.

Ние спорим, а понякога и дори се бием заради това, че някои хора не могат да осмислят реалностите на съвременния живот и си живеят в представите на други, несъществуващи вече светове. Имам чувството, че Вие сте точно такъв човек. Просто не сте от съвременния свят. Хора като Вас са подпалвачи на всякакви конфликти, даже не се усещат как провокират безсмислени напрежения. Слава Богу мнозинството от хората все пак е в някаква степен адекватно на реалностите на съвременния живот, в противен случай светът щеше да стане едно кошмарно, невъзможно за живеене място - ако хората, "мислещи" като Вас, бяха способни да вземат надмощие. Но ето, в путинска Русия хората, мислещи в назадничави категории като Вас, сякаш вече са мнозинство, което именно е причина за това, че путинска Русия е агресивна, опасна страна с неадекватно поведение на световната арена.

Причината: че и водачите ù, и мнозинството от "народните маси" не успяват да осмислят реалностите на съвременността и продължават да си живеят в някакви фантастични, илюзорни светове, примерно във времената от първата половина на ХХ век и дори още по-рано. Ето, Вие лично, оказва се, се вълнувате от проблем, който изобщо не вълнува мнозинството от съвременните германци и французи, а именно чия е провинция Елзас-Лотарингия. Простете, а вълнува ли Ви въпроса как са намирали сено през зимата за конете на хан Аспарух - по времето на прабългарската инвазия на Балканите? :-)

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари: