Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 23 октомври 2014 г.

Моят съвет към Б.Борисов е: хващай букета с цветя и отивай в Драгалевци да каниш И.Костов за премиер!



Върти ми се в главата една идея вече от няколко дни, нахална е като муха тази идея, е, щом е така, ще я изразя с думи тук, в блога си; знаете, щом така започвам, явно е крайно екстравагантна тази идея. Каквато и да е, на мен ми е интересно как ще ви прозвучи, ето най-вече по тази причина решавам в този момент да седна и да разкажа какво ме вълнува. Ще почна отдалеко.

Втора седмица се провеждат преговори за съставяне на правителствено парламентарно мнозинство, за бъдещо управление на страната. Задачата е изключително трудна, трябва в тия преговори нещата да бъдат поставени на чиста основа, много истини трябва да бъдат изречени. Политиците, които участват в тия преговори, знайно е, не могат да си позволят да говорят пределно искрено, точно това, което мислят: политиката наистина е изкуство на възможното, не на желаното. Но това, което трябва да бъде казано, все някой трябва да го каже, и то пределно откровено, с оглед истината да бъде изречена. Тази задача от векове е отредена на философите, на които се полага да казват най-неудобните истини, е, и журналистите (истинските, не ментетата) имат подобна задача да говорят само истината. В тази връзка, воден от такъв мотив, решавам да напиша... едно ново открито писмо до Бойко Борисов. Да, защото смятам, че има неща, които трябва да бъдат казани, които не трябва да бъдат премълчавани. Щото мълчанието е... злото, ако ми позволите да използвам и тук думите на И.Инджев.

Няма повече да обяснявам защо започвам да пиша това писмо; направо се нахвърлям да го пиша. Ще ми се да е кратко и ясно, такова, че да бъде асимилирано от всички. Това за мен е трудна работа, да видим какво ще се получи. Мислех да се обърна към целия политически елит, но реших все пак да се огранича и да адресирам писмото си до Б.Борисов. Смятам, че ако ако не бъде казано от никой това, което възнамерявам да му кажа, няма да е добре, е, аз да си свърша работата, да кажа какво мисля, пък ако ще някой да ме чуе. Разбира се, зная, че никой няма да ме чуе, камо ли пък да се съобрази с написаното, кой ли у нас се съобразява с разумните думи? Но е дълбока потребност да се опитваме да постигаме тази така потребна ни разумност, щото доста, прекалено много глупости сме правили, ето, затова пиша своето писмо; ето какво написах до този момент, то е все още проект, тъй че предлагайте промени, с всичко разумно ще се съобразя:

До Бойко Борисов, депутат, лидер на ГЕРБ

ОТВОРЕНО ПИСМО, СЪДЪРЖАЩО БЕЗЦЕНЕН СЪВЕТ

от Ангел Грънчаров, философ

Драги господин Борисов,

Аз и друг път съм Ви писал и съм се опитвал да Ви кажа нещо, което по моя преценка е важно, не зная дали моите писания са стигали до Вас, но е факт, че мълчите, изобщо не давате знак, че сте прочел написаното от мен, писано лично до Вас. Това си е Ваша работа, моята работа обаче аз ще си я свърша: като философ и като български гражданин съм длъжен да Ви кажа някои неща, които, убеден съм, едва ли някой друг ще Ви ги каже. Искам да Ви помогна да постъпите разумно в създалата се тежка ситуация. Нима е толкова осъдително някой да иска да помогне, и то не толкова на Вас лично, а на страната, на народа си? Та в този смисъл схващайте писмото ми.

Разумно е онова, което отговаря на истината. Съдбовно потребно е да бъдем реалисти, да гледаме истината "право в лицето", дори в "очите". Лъжите никому не са помогнали, нито пък илюзиите. Иска се реализъм, и то не друг, а безпощаден. Не толкова гол прагматизъм или популизъм ни е потребен, а истински реализъм. Вярност към истината ни потребна, иначе не става. Без съобразяване с истината не може да се живее. Глупостите не помагат. Не бива да се баламосваме. Зрели хора сме, вярно, у нас наивници бол, но с наивност и с малоумие доникъде не се стига.

Аз не зная дали се съветвате с умни хора и дали умните хора около Вас имат доблестта да Ви казват истината. Не зная защо, но допускам, че има хора, които тъкмо защото са умни, са си направили добре сметката, че лично на тях не им е изгодно да Ви казват самата истина, щото може да Ви станат неприятни, затуй, съобразявайки се с някои особености на Вашия характер, вместо да Ви говорят истината, Ви казват приказки, за които знаят добре, че ще Ви се харесат. Че ще Ви бъдат приятни за ухото. Предполагам знаете, че наоколо е пълно с подлизурковци, с хора, които Ви хвалят неуморно, които правят какви ли не фокуси, само и само да Ви се харесат, с оглед да получат някой пост; особено за хора, които като Вас са близо до властта, от тази кариеристична напаст изглежда няма спасение или избавление. Аз съм човек, който е психолог, и мога чудесно да си представя ситуацията, в която се намирате. Това е една много опасна ситуация: всички Ви хвалят, всички Ви се подмазват, никой не сме да каже нещо, дето няма да Ви се хареса. И в такава една ситуация човек се откъсва от реалностите и почва да фърчи в облаците, главозамайва се. Аз на това нещо му викам "наркотик на властта", Вие лично би следвало да сте го изпитвал предостатъчно, това нещо трябва да Ви е добре познато.

Като се върви по този път човек няма начин да не завърши с това: да си разбие някой ден главата. Фърченето в облаците завършва там. Няма да давам примери в тази посока, пълно е с такива примери за завършили злополучно властници като Вас, които си счупват главите. А преди да си счупят главите правят ужасни глупости, щуротии, лудости, донасят страшни беди на народите си. Е, вярно, тия народи си заслужават съдбата, щото прекалено много са обичали властелините, които така се отплащат за народната любов: като правят страшно много глупости и щуротии заради главозамайването си от властта, от чувството за всемогъщество, заради наркозата, за която стана дума. Е, чупят си главите в крайна сметка, а цената за всичко са ония беди и страдания, които въпросните самонадеяни властелини са успели да предизвикат. На мен лично не ми се ще да Ви постигне такава една жалка съдба. Защото не ща такава една съдба да постигне и моя народ, от който аз лично съм част. Ето по тази причина седнах да Ви пиша туй писмо. Да се надявам ме разбрахте напълно.

Напоследък забелязвам, че всички постоянно повтарят в ушите Ви едно нещо: г-н Борисов спечели изборите, той има пълното морално право да състави правителство и за първи път в най-новата история на съвременна България за втори път да стане премиер; нали тия приказки Ви говорят постоянно всички, като се почне от медийни шамани, та се стигне, предполагам, до... Вашата родна сестра? (Вчера имах възможност да чуя едно нейно интервю и чух подобни думи та затова се сетих за нея.) Ако някой каже, че не бива Б.Борисов да бъде пак премиер, всички скачат и се нахвърлят върху него. Едва ли има някой в близкото Ви обкръжение, който да посмее да Ви рече, че е разумно в създалата се ситуация Вие да не напирате толкова към премиерското кресло, а да използвате влиянието си за да се състави едно работещо правителство, съставено от кадърни, можещи, разбиращи от работата си хора, правителство, което да има програма за спешни реформи с оглед извличането на страната от тежката криза, на която не се види краят. Та това нещо, предполагам, никой не смее да Ви го каже, именно, че в името на доброто на страната Вие сте длъжен да не напирате да ставате премиер, че е разумно да направите път към този горещ стол на някой друг, способен човек, който да направи нужното, който има качествата, потребни за да направи онова, което времето и историята искат, което те ни повеляват. Някои хора, имам предвид политици, се изказаха в тази посока, но бяха обругани, щото те, видите ли, с такива екстравагантни предложения били слагали "динамит" в основата на едно споразумение между политическите сили за съставяне на коалиционно правителство. А че това правителство трябва да е коалиционно, в това спор няма, ГЕРБ сам не може да състави правителство.

Предполагам, Ви влияят разни там, да ги наречем "потайни" сили, примерно от ченгесарницата на ДС, и Ви подшушват, че не трябва да давате прекален ресурс в ръцете на "проклетите реформатори", знам какво Ви подшушват, нали това Ви подшушват? Те настояват за "европейския модел", за "голяма коалиция", за "национална отговорност" и какво ли не още. Имам чувството, че тия сили Вас, г-н Борисов, отдавна Ви работят яката, а и Вие изглежда доста ги слушате, такова ми е впечатлението, това и казвам, аз не ща да лъжа и да говоря противното на това, което мисля. Имате два пътя: или да послушате ченгесарницата, или да постъпите за първи път принципно, честно, разумно, с оглед доброто на нацията и страната. А да постъпите честно и разумно в тази ситуация е да се откажете от поста премиер, да потиснете желанието си отново да бъдете пълен властелин на тази страна, то миналото, г-н Борисов, не бива да се връща, отмина онова време, което историята Ви беше отредила да сте премиер и пълен властелин, сега времето и условията вече са други. И ако въпреки промяната се натискате да стенете премиер отново, помнете ми думата, ще станете в крайна сметка пишман. Не ща да Ви плаша тук какво ще Ви се случи, но помислете сам. Докато ако изберете разумния вариант, Вие ще запазите влиянието си, ако пък коалиционното правителство, съставено от друг, опитен и доказан премиер, изпълни задачата си, ще имате и благодарността на нацията. И ще останете в историята с добро. Това само ще Ви кажа, нещата са ясни, много думи не са нужни. Кой обаче да бъде премиерът ако не сте Вие, ето това е въпросът, нали правилно предположих?

Сулю и Пулю не може и не бива да бъде нито премиер, нито министър, глупава работа е тая, г-н Борисов, ето, видяхме с тия два служебни кабинета, че няма напредък ако случайни хора биват тикани на горещите министерски и премиерски кресла. Иска се премиер в днешните тежки условия да бъде доказана личност, която е показала извънредни способности, която вече е успявала да вади страната ни от тежки кризи, и то неведнъж; личност, политик и държавник, който е доказал качествата си, своя административен гений, проницателността си, уменията си, всичко; е, вярно, такъв един човек може да не е обичан, но пък кой ли у нас обича способните, доказаните, талантливите личности? У нас обичаме пуяците, лигльовците, кухарите, балоните и какво ли не, само талантливите личности не обичаме, какво остава пък за това да почитаме и да признаваме заслугите на най-големите си държавници и политици. Сега, драги ми г-н Борисов, добре зная, че ще Ви втресе от това, което ще Ви кажа, но съм длъжен да го кажа: щото обещах да Ви говоря само разумното, само истината.

И тъй, премиер на едно дееспособно, ефективно и успешно правителство в тежката криза, в която се намираме, може да бъде един-единствен човек, една личност, един-единствен доказан политик и държавник на прехода ни: и това е Иван Костов. Всички знаят, че само Костов може да проведе докрай, да довърши започнатите по негово време реформи, Костов има целия ресурс за това, и интелектуален, и организаторски, и всякакъв, друг като Костов доказан политик и държавник ние нямаме. Това се знае от всички, точно заради тия качества на Костов той беше толкова оплют и сатанизиран от мафията и от медийните ченгета-мерзавци, които за пари го оплюха като никой друг. И ето, имаме си вече заплатена от мафията митология за "лошия Костов", на която Вие, г-н Борисов, сте подвластен, щото някой Ви е излъгал, предполагам, че когато истината бъде заменена с лъжа, някой от това щял бил да спечели, глупости, това не е така, от истината се печели, не от лъжата, а от истината печелят всички. Е, истината е тази, Костов трябва да бъде премиер в тази ситуация, ако ще да се опъваме колкото си искаме, няма как иначе страната да бъде извадена от кризата; пак един ден ще опрем до Костов, но ето, ножът вече опря до кокала, няма друг избор: Костов трябва да е премиерът. Ще Ви се наложи да преглътнете този горчив хап или залък, г-н Борисов. Вие може да сте всекакъв, но с Костов не можете да се мерите. Ето това трябва да го признаете, да потиснете егото си, и то в името на България. Сторите ли това, ще имате благодарността на поколенията. Иначе, казах, ако продължите да се дърпате, да се съпротивлявате на разумността и на истината, ще сътворите такива глупости, че свят ще Ви се замае.

Точка. Казах каквото имах да казвам. Спирам тук. Вие, г-н Борисов, Ви съветвам в близките дни да вземете един голям букет с цветя и да отидете до Костов в Драгалевци, да му подарите букета, да се сдобрите с Костов, да го поканите да състави правителство, да му обещаете, че ще му дадете цялата подкрепа, в името на доброто на България. Това е разумното, което трябва да направите. Нямате друг избор. Това иска от Вас историята, г-н Борисов, ако се дърпате на историческата необходимост, много ще съжалявате един ден. Ще сътворите такива глупости, че свят ще Ви се завие. И ще си счупите неизбежно главата. Послушайте ме, няма да съжалявате. Ние, философите, сме нещо като вестоносци на разума. Знам, че може да Ви звучи неприятно това, но то е истина. Факт. Толкоз. Приятни размисли Ви желая. Времето за размисъл обаче изтича. Поръчвайте букета и се отправяйте за Драгалевци. Тази е истината, на която трябва да се подчините. За Ваше добро Ви я казах. Бъдете здрав!

Пловдив, 23 октомври 2014 г.

С най-добро чувство: Ангел Грънчаров

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

12 коментара:

Анонимен каза...

Мога само да повторя, че отново бъркате адресата. Посткомунистическата политика не се определя от публичните фигури, а от задкулисни кръгове, иначе защо говорим за „олигархическа система“? Ето защо никакви апели към видимите политици не помагат, понеже те са само напълно безинтересни послушковци, пионки и марионетки. Те не са лично мотивирани кариеристи, които по западен образец се стремят към власт и влияние. За проницателните наблюдатели съвсем ясно се вижда, как една невидима ръка ги размества по шахматната дъска.

Особено за един философ е недопустимо да живее първосигнално в света на явленията и да не полага никакви усилия да се добере до същността на нещата и процесите. При това този проблем не представлява чисто умозрителен интерес, а има високо практическо значение. Съвсем не е едно и също дали България се управлява от видимите политици, или от скрит кръг „кукловоди“. Ако действащите лица наистина са публичните фигури, то има смисъл да се обсъждат техните психологически и личностни качества, понеже те така или иначе влияят на провежданата от тях политика. Ако обаче скрита група „стратези“ определя политиката, личностните качества на видимите политици са второстепенни или без значение. И наистина в последните 25 години виждаме, че независимо от имената на премиери или президенти българската политика се движи в едно и също мафиотско русло. Ето защо писмата до Любен Беров, Жан Виденов, Симеон Сакскобургмафиотски, Пламен Орешарски и т.н. са безпредметни.

Малко по-различно беше положението с Филип Димитров и Иван Костов, но това е друга тема.

Иначе идеята Ви Иван Костов да поеме отново управлението на страната е добра, но за целта трябва да убедите ВВПутин да даде съгласието си, понеже от него и олигарсите в Москва в крайна сметка зависи всичко. Те го Костов поставиха, те го свалиха, те имат и властта да го върнат във всеки момент, ако пожелаят. Вие разбира се, ще възразите, че Москва е поставила Костов, но това отново показва недостатъчно вникване в проблематиката. Москва знаеше, че само Костов може да проведе необходимите реформи в страната и затова го инсталира, но в един момент неговите реформи й дойдоха в повече и пак тя го свали. А аргументът, че видите ли, „българският народ“ го бил избрал, не е валиден. Това е формално така, но знаем, че изборите в посткомунистическите страни лесно може да бъдат манипулирани и биват манипулирани, така че да бъдат винаги печелени „ от когото трябва“.


Анонимен каза...

Надежди говежди и телешки мечти. Командира премиер в България - НИКОГА ПОВЕЧЕ! Костовашки терор в България - НИКОГА ПОВЕЧЕ! Рязане на пенсиите на две и геноцид над възрастните хора - НИКОГА ПОВЕЧЕ!
ДСБ е една малка партия в средноголяма коалиция и нови, млади водачи. Тя може да е само младши партньор в управлението. Премиер трябва да е лидерът на най-голямата политическа партия в страната. Само един! Бойко Борисов! От ГЕРБ!

Анонимен каза...

Хубаво е да се погледне отвъд ръба на собствената чиния, още повече че истината често се познава в сравнението: във всяка посткомунистическа страна има по един такъв реформатор като Костов, който е ненавиждан заради проведените така или иначе необходими и неизбежни реформи. В Русия например тази роля се падна на покойния Егор Гайдар. За него се казва:

„Конечно, сейчас мы понимаем, что цена спешно проведенных реформ оказалась огромной: обнищание миллионов граждан, разрушение почти половины экономического потенциала страны, катастрофическое ухудшение работы социальной сферы, вымирание населения. Но вместе с тем надо помнить, что именно в результате «гайдаровских» реформ в России появился достаточно широкий социальный слой собственников, которые стали опорой для проведения дальнейших рыночных и демократических преобразований. Экономика реально стала свободной. Без проведения крайне болезненных экономических преобразований был бы невозможен и экономический подъем, начавшийся в конце 90-х годов и продолжившийся в следующем веке. Ну и, наконец, реформы позволили сохранить страну.

Историки еще долго будут спорить о том, мог ли Егор Гайдар и его команда провести реформы более эффективно и безболезненно, но это лишь факт нашей недавней истории, и теперь от нас зависит оценка гайдаровских реформ. Если на основе созданной в России «гайдаровской» рыночной экономики будет проведена модернизация страны, в результате которой она войдет в число развитых свободных и демократических государств, значит, реформа Гайдара была проведена не зря, а если у нас ничего не получится, тогда и его усилия будут обесценены, но об этом можно будет судить не раньше чем через двадцать лет.»
http://expert.ru/2009/12/17
/reformy_gaidara/

Същото се отнася и за България.

Иначе и в Русия реформаторските партии също са маргинални. Затова и за Русия важи: премиер трябва да е лидерът на най-голямата политическа партия в страната. Само един! Дмитрий Медведев! От Единая Россия!

Анонимен каза...

Грънчаров, демократе! Забравяш ли, че властта все още я дава Народът? На избори! Да смяташ, че ние, над 1 100 000 души сме гласували за Иван Костов, е сигурен знак, че страдаш от тежко психическо заболяване. Знаеш ли колко души гласуваха за Иван Костов и ДСБ на последните избори? Не за РБ, а само за ДСБ! 11 пъти по-малко, отколкото са гласували за Борисов и ГЕРБ!... Как си представяш, драги ми Смехурко, че Борисов ще му направи подарък с нашите гласове? Само защото така ти се иска? - Пий си хапчетата, това е моят съвет към теб.

Michelle Nina

Анонимен каза...

Грънчаров,ставате вече само за смях!

Shalom Salaam

Анонимен каза...

Грънчаров, като е толкова велик Костов защо дори той сам се оттегли от политиката. Него ще го запомня с ликвидаторите му, които ликвидираха цялата икономика и държава. Отделен въпрос е под чие ръководство - всички ги знаем до болка.

Пламен Иванов

Анонимен каза...

Така е, до Костов властта раздаваше куфари за да купуват икономика, след него вземаха същите куфари за да раздават икономика, Костов промени държавата.

Lubomir Hadjiev

Анонимен каза...

явно е, че трябва да се коалираме и с дявола, държавата се срива и трябва да се работи не харесвам РБ, МРАЗЯ ТУРЦИ И КОМУНИСТИ, НО ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО ВИНАТА Е НА НЕ ГЛАСУВАЛИТЕ.

Nelly Bocheva

Анонимен каза...

Грънчаров, навремето много от десните, включително и аз гласувахме за Костов и на теб ти е много добре известно, че той ни предаде. Как може да боготвориш този който помогна на БСП да раздели хората на два полюса? Как може да уважаваш някой, който споделяше компания с "благородния" генерал Гоцев ?- или със Славчо лимонадата, който беше собствения му "рицар"?. Защо искаш да ни убедиш, че костовата маша, Кънев е нещо уникално, когато и кокошките вече разбраха, че е едно лигаво момченце!

Susan Downes

Анонимен каза...

Сузан, че как няма да го боготвори, ти знаеш ли Костов колко народ от кредитни милионери превърна в милионери?! Има хора, които ще са му верни до гроб, няма значение, че някой друг е платил цената!

Anna Blight

Анонимен каза...

Поздравления, г-н Грънчаров! Вие сте единствения човек в България, който отправя към Б.Борисов призив да прояви разум и състави кабинет не от угодници и специалисти от АОНСУ а хора, които ще работят за България, които са се доказали, независимо от различията в политическите си пристрастия.Съмнявам се, че писмото ще бъде прочетено от Борисов, прекалено силно е егото му, а това е голяма пречка.Във всеки случай Вие сте си свършили работата, на ред е г-н Борисов.

Vasil Karaivanov

Анонимен каза...

Костов ? Някой хора вярват в таласъми май . Тоя не трябва да го пускат в държавата те го искат за премиер ... голям смях .