Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 13 януари 2015 г.

Катастрофата - в това число най-вече нравствена - на изцяло порочната образователна система у нас е страшна!


Тази сутрин, за разлика от всяка друга, се събудих доста късно, към 7 часа, един вид се "успах"; иначе всеки ден ставам точно в 5 и времето до към 10 часа предиобед е най-плодотворното за мен време за работа, за писане най-вече; тази сутрин пак, разбира се, чух "будилника" (на джиесема), но го изключих и реших да "мързелувам" още в леглото по една-единствена причина - понеже часове наред, много дълго време изобщо не можах да заспя; а причината да не мога да заспя, въпреки изтощението, въпреки болестта си (настинал съм от няколко дни и все още не се оправям) е пак една-единствена: вчера се проведе съдебното дело, заведено по мой иск, с което настоявам съдът да отмени заповедта за уволнението ми от длъжността преподавател по философия и гражданско образование, издадена от директорката на ПГЕЕ-Пловдив г-жа Стоянка Анастасова. Ще кажете "Какво толкова впечатляващо пък може да има в едно възскучно съдебно заседание?", е, оказва се, имаше вчера на това заседание в съда много вълнуващи неща; аз лично имам усещането, че бях на нещо като невероятен спектакъл, питам се на моменти дали не съм сънувал, дали това изобщо е било истина че се е случило? Е, истина беше, случи се. Ще се опитам по възможност накратко да разкажа какво по-точно се случи, доколкото то изобщо може да се разкаже и предаде.

Ако можеше да се направи видеозапис на самото съдебно заседание - аз на моменти се питам дали не трябваше все пак да предложа такова нещо и ако бяха разрешили да се бях опитал да го осъществя със скромните си сили и средства - та ако сега разполагахме с видеозапис на това съдебно заседание, то щяхме да разполагаме с безценен "матр`ьял", точно фиксиращ нравствената и психологическата ситуация, характерна за едно българско училище, а чрез него - и за цялата ни агонизираща от дефекти и недъзи образователна система. Уж се считам за някакъв "новатор" ала ето, не се реших да предложа този идея за видеозапис на съдебното заседание на съдията, въпреки че тази мисъл постоянно ми се въртеше в главата; с такова нещо щяхме да допринесем и за повдигане на авторитета на съдебната институция, и за засилване на интереса на обществото към проблемите на образователната система, абе облагите от такова нещо, ако беше сторено и осъществено, щяха да бъдат неизчислими. Е, не се реших и в резултат сега съжалявам безкрайно: загубите са невъзпълними, не могат с нищо да се компенсират. Много жалко. Както и да е. Всяко малодушие се наказва, в случая имам предвид собствената си слабост да не посмея да поискам от съда видеозапис на цялото съдебно дирене.

Е, донякъде съдебният протокол ще компенсира страшната загуба за историята: представяте ли си с какво огромно богатство щяхме да разполагаме ако имахме по някакъв фантастичен начин добит пълен запис на историческия съдебен процес на Сократ!!! Е, моля, не ме разбирайте криво, изобщо не се смятам за някакъв Сократ, но все пак моето съдебно дяло много прилича на Сократовото, аналогията изобщо не е външна, а е по същността на двете събития, двата съдебни процеса, моят и Сократовия, си приличат като две капки вода! Не се шегувам изобщо и ще се опитам да докажа мисълта си, колкото и да е рискован опита да се прави такава една аналогия. Ще опитам, какво пък пречи да опитам? Разбира се, разликата във времената е дала своя отпечатък, има и известни различия между двата процеса, но същината е една, е все същата.

Давам ви няколко опорни точки сами да опитате да постигнете същностната аналогия на двата съдебни процеса. Сократ бил обвинен от част от своите ученици, че с философстването си им бил навредил, бил им нанесъл някакви хипотетични нравствени щети или вреди. Тази именно част от учениците на Сократ, които по някакви причини се изпълвали със злоба към Сократ (щото другата част от неговите ученици в същото време много го обичали и уважавали, също така му били и безкрайно благодарни за това, което е сторил за тях) сами го дали под съд, завели това историческо съдебно дело, което именно е един от най-значимите в културно отношение факти, останали от цялата древно-гръцка цивилизация. Същото нещо го има и в моя съдебен процес, някаква част от учениците ми обаче не ме дадоха под съд, те просто започнаха да настояват пред директорката аз да бъда уволнен, изгонен от работа; и директорката, вероятно щото е голяма демократка, направи нужното да изпълни този тъй сърдечен душевен вопъл на "онеправданите" ученически "народни маси". Трябва да отчетем огромната разлика в двете епохи: по времето на Сократ не е имало "образователна система", не е имало и неизбежните за нея бюрократи, именно разните властници, директори, инспектори, министър на образованието също дори не имало. По тази причина ако древногръцките ученици е трябвало, за да поискат смъртта на Сократ - да, представяте ли си, за "престъпленията" на Сократ тази част от учениците му поискала смъртна присъда! - та значи е трябвало да се обърнат директно към съда, в наши условия учениците, на които аз, видите ли, съм им бил нанесъл някакви "вреди", за да постигнат целта си (предполагам целта им и сега не е... убиването ми, все пак живеем в хуманни, в що-годе уж по-цивилизовани времена - дали?!?!) трябваше да се обърнат към всевластната и тъй блага с народа "демократична" директорка; по тази причина съдебното дяло биде заведено от мен, жертвата на административния произвол.

Има значи и известни различия между двете дела, но това са формални, несъществени различия, а същината е абсолютно една и съща, простете за чепатия израз. Та вчера в Районен съд в Пловдив се проведе съдебен процес, равностоен в почти всяко едно отношение със знаменития съдебен процес на Сократ, проведен в древната столица на демокрацията и културата Атина, и при това... нито една, повтарям, нито една медия не се заинтересува от него (имам предвид съдебния процес в древния Филипополис, не в древна Атина, разбира се!) и не направи нищо да го осветли, да го документира, да го запази за бъдещите поколения! Това пък обстоятелство показва колко сме назадничави в културно отношение, а най-вече и по отношение на културното ниво на наште медии; ако вчера в Пловдив, да допуснем, Азис бе решил да дойде и да осъществи публично възможността човечеството да види, примерно, част от неговия тъй вълнуващ... гъз (простете за думата!), аз съм сигурен, че в Пловдив щеше да има такова стълпотворение от репортери и медии, каквото едва ли е имало онзи ден в Париж - заради оня същия поход в подкрепа на свободата, мира и каквото там още искате. Е, то и по времето на Сократ медиите изобщо не са се заинтересували, по причина на това, че тогава медии изобщо не е имало. Е, имало е Агора, там, на площада, хората сами са си общували и сами са играели ролята на нещо като осведомителни агенции и пр. - днес пък аз имам предаването "На Агората с философа Ангел Грънчаров" по Пловдивската обществена телевизия; значи и в това отношение имаме принципно подобие и покритие.

Сократовият процес е описан най-вече от неговия ученик Платон, благодарение на Платон най-вече ние знаем какво се е случило на това историческо съдебно дяло, е, на мен, в качеството ми на блогър (и в същото време аз също като Платон се възприемам и като ученик на самия Сократ!) ми се налага в случая да играя ролята на... Платон, т.е., сами виждате, ми се налага да бъда и нещо като хроникьор на случилото се на собствения ми съдебен процес, в който пак аз, видите ли, играя и ролята на нещо като... Сократ! Е, вярно, разбирам умственото ви объркване, та ние живеем в болни, в някакъв смисъл шизофренни, да го кажем направо абсурдистки времена, ето, аз в едно и също време съм и... Сократ, и... Платон, но това, изглежда, е неизбежно, и то по една причина: един мой приятел, който в същото време е нещо като мой "ученик" (той усърдно чете моите книги, подарих му ги наскоро, а пък той в замяна ми подари... бутилки олио, аз писах за тази история, редовните читатели на този блог знаят за нея, а неродовните нека да съжаляват сега за загубата!), комуто, изглежда, самата съдба отреди ролята на Платон по отношение на вчерашното съдебно дяло, още в първите минути на разпита в съда на свидетелката Кръстанова, експерт по философия в РИО (туй значи "регионален инспекторат по образованието") се хвана за глава от чутото и... напусна съдебната зала (!), а пък после ми e написал ето какво във фейсбук:

Zdrasti dumi niamam za dnes da znaeh che me bolia glavata izvestno vreme sled kato si tragnax tazi t.nar. inspektorka li behe ekspert li besh, be tolkova zalka i gadna smehna i bezpomohtna che prosoto neznam kakvo da ti kaja, uzas, uzas, uzas, imash zelezni nervi i samiat fakt che sadih tazi gadina e pokazatelen za betonnite ti nervi i psixika ako biax az prepolagam che sigurno bix maxnal sas raka, tipichno po balgarski bix kazal ia si... maiakata i bix se maxnal ot stranata!

Nehtoto, koeto me iztrelia vav vazduxa beshe kogato kaza che ti si im kazval v uchnsite che triabva da imat sostveno mnenie i che ti niamash pravo da im vliaesh, tia kaza che tova ne se vpisvalo... v pravilata za prepodavane na filosofia!!! Bezumie palno, bezumie napravo! Otkachix! Tova da ne e fizika ili geografia ili ximia ili pak nehto sas kompiutrite svarzano?!?!?! Tova neinoto si e jiv komuizam v deistvie!!!! Gadno mi stana, mnogo gadno i si tragnax. Dano, dano da spechelih... shte se pocherpim zahtoto tazi bitka e i moia! onazi pak gadina deto chakahe otvan mi idehe da ia napliuia, mrastnisa gadna, tolkova e mrasna i podlizurka che niama nakade no kakto i dae da sme tarpelivi i dano pobedata bade za nas!

Ufffffffffffffffffffffffffffffff gadna rabota mnogo gadna i tova deto se vika e edna pikliva direktorka na uchilihte, pravi smetka kakvo stava na po visokite mesta!

Dobre che si tragnax. Shte se molia za teb i za tova vse taka da badeh smiren, tova mngo me kefi i dano niakoga stana kato teb i Bog da te pazi navsiakde i vav vsichko i da badeh ziv i zdrav! I da se varneh na rabota!

Trudni vremena sa nashite no iavno tova e Boziata volia!

Това този човек ми е написал, ето, позволявам си тук да го цитирам, един вид само за историята де, не за друго. Е, така се пише в интернет сега, а той е модерен. Вие като мен не обичате да четете български мисли, написани на латиница ли? Е, аз ще ви вляза в положението и ще преведа на български неговия тъй емоционален текст, той за мен е важно свидетелство, хвърлящо светлина върху случилото се вчера в съдебната зала на Пловдивския районен съд; ето:

Здрасти, думи нямам за днес да знаеш че ме боля главата известно време след като си тръгнах. Тази т.нар. инспекторка ли беше, експерт ли беше, бе толкова жалка и гадна, смешна и безпомощна че просто не знам какво да ти кажа. Ужас, ужас, ужас, имаш железни нерви и самият факт че съдиш тази гадина е показателен за бетонните ти нерви и психика. Ако бях аз предполагам че сигурно бих махнал със ръка, типично по български, бих казал я си... майката и бих се махнал от страната!

Нещото, което ме изтреля във въздуха беше когато каза че ти си им казвал на учениците че трябва да имат собствено мнение и че ти нямаш право да им влияеш, а тя каза че това не се вписвало... в правилата за преподаване на философия!!! Безумие пълно, безумие направо! Откачих! Това да не е физика или география или химия или пък нещо с компютрите свързано?!?!?! Това нейното си е жив комунизъм в действие!!!! Гадно ми стана, много гадно и си тръгнах!


Дано, дано да спечелиш... ще се почерпим защото тази битка е и моя! А онази пък гадина дето чакаше отвън ми идеше да я наплюя, мръсница гадна, толкова е мръсна и подлизурка че няма накъде! Но както и да е, да сме търпеливи и дано победата бъде за нас!

Уффффффффффффффффффффффффффффффф, гадна работа, много гадна и това, дето се вика, е една пиклива директорка на училище! Прави сметка какво става на по-високите места!

Добре че си тръгнах. Ще се моля за теб и за това все така да бъдеш смирен, това много ме кефи и дано някога стана като теб. И Бог да те пази навсякъде и във всичко и да бъдеш жив и здрав! И да се върнеш на работа!

Трудни времена са нашите, но явно това е Божията воля!

Няма да кажа името на този твърде емоционален млад човек, щото е допуснал някои "подсъдни", ала за сметка на това чисто човешки квалификации; е, поемам риска, в името на истината и достоверността, и с оглед да бъде очертана точната психологическа обстановка, в която протече вчерашното заседание на съдебното дяло, да вмъкна тия негови оценки; правя го единствено заради потребността от документиране на нашето толкова болезнено, направо болно време, нека бъдните поколения да има откъде да научат за случващото се сега, в наши дни. И най-вече за това какви сме били ние, съвременниците, какви са били нашите реакции - за мен като философ и психолог точно това е най-важното. Точка по този въпрос.

Малее, аз как я започнах, то за да мога сам да опиша всичко случило се - аз, разбира се, останах до края, цели три часа протече заседанието, участвах също така в дебатите, не си тръгнах като този мой приятел - та значи ако трябва да опиша всичко в цялата му пълнота, ще ми се наложи да напиша цяла книга! Май няма никаква надежда да свърша скоро, аз, разбира се, нямам и този талант да пресъздам всичко случило се, трябва да направя нещо че да избера най-важното, най-изразителното! Не знам как ще се справя, пък и, между нас казано, взе да ми писва да пиша, май тази сутрин нищичко няма да напиша? Май трябва да мине известно време, та толкова свежите ми впечатления да се понаместят в душата ми и да мога след това по-лесно да ги скицирам и изразя с думи? Дали не е най-добре за днес да спра дотук, с оглед на току-що казаното? То и Платон не е бързал толкова като е описвал процеса на своя учител, та аз накъде, моля ви се, съм се забързал? Има цяла епоха време пред нас, какво толкова да бързам с този мой репортаж, наистина?

Няма да бързам. Днес ще спра дотук. Предвид умората, безсънието ми, предвид изтощението ми от понесеното вчера, от чутото, видяното и пр. Пък имам и някои идеи, които ми се въртят из главата като мухи. Примерно ми се иска днес да ида в Инспектората по образованието в Пловдив и да разговарям с Началничката И. Киркова за някои неща, включително и за поведението в съдебната зала на подчинената й експертка по философия вчера; то бива разминавания във възгледите ни, бива всичко, но тя вчера в съдебната зала благоволи да каже по мой адрес дори и това: че била правила наблюдения на часовете на другите учители в Пловдивска област и се било оказало, че моя милост бил... "най-неспособният", един вид най-некадърният! Значи аз водя класацията на най-некадърните учители по философия в подведомствената й философска губерния! Каква чест само, а, какво ще кажете?! :-) Аз чак такова високо сърдечно признание от образователен бюрократ май не съм получавал до този момент - леле, каква голяма чест?! И съвсем правилно значи съм бил уволнен и пр., това повтаряше сякаш в несвяст въпросната философска чиновничка. Аз разбирам, явно тази госпожа чиновничка ме мрази много, даже се досещам защо толкова ме мрази, но се питам, като български данъкоплатец, от чиито данъци се плаща заплатата на многоуважаемата чиновничка: за това ли й се плаща заплата, именно, за да мрази така беззаветно по-различните учители по философия като мен?! И то хубаво, мразиш ги, мрази си ги, но имаш ли правото да използваш властта си за да направиш всичко, за да ги унищожиш - и като личности, и като професионалисти?! Това изобщо според мен не е безобидно, а е недопустима и изцяло неправомерна злоупотреба с власт с оглед не просто да навредиш на една друга личност, но и направо да я съсипеш, да се погавриш с нея, да я ликвидираш, да я убиеш в крайна сметка!

Ще ми се, от позицията си на свободен български гражданин-данъкоплатец да ида днес в Инспектората по образованието в Пловдив и официално да поискам оставката на въпросната самозабравила се чиновничка по философия. По чисто морални подбуди да й поискам оставката, нека това да бъде прецедент, щото става дума за една властваща административна особа, курираща не друго, а тъй свободолюбивата философия - и тъй свободолюбивите по начало философи. И такава една идея ми се върти в главата, заедно с една друга: дали да не взема да обявя още днес гладна стачка, именно с това искане - и да се разположа в Инспектората и седмици наред да гладувам там?! Хем по този начин няма и да изпусна идването на Министър Танев в Пловдив, знаете, той ми обеща, като дойде в Пловдив, да даде интервю за моето предаване; да, ама аз се боя, че чиновниците от Инспектората ще направят всичко, което е по силите им, да завлекат Министъра някъде другаде, да ме подхлъзнат така, че Министъра при мен изобщо да не дойде да разговаряме, убеден съм, че това непременно ще стане! Понеже разбирам от психология, в това число и от психология на образователния бюрократ, на 100% съм сигурен, че като дойде Министър Танев в Пловдив, чиновниците от образователния инспекторат ще натаманят нещата така, че той "да забрави", че е обещал да дойде в моето предаване. Те пък, естествено, няма да му напомнят, да не са малоумни, че да го подсетят?! Искате ли да се обзаложим че точно така ще стане?! Абсолютно съм сигурен, че точно така ще стане! Аз вече писах и на Пресцентъра на МОН по този въпрос, но и те мълчат, явно са решени да подпомогнат колегите си от Пловдив в укриването на министъра на образованието от "толкова опасния философ Грънчаров", по най-груб и грозен начин остракиран от системата, който по едно стечение на обстоятелствата (или по някакъв висш промисъл, знае ли се?!) таман в този момент "случайно" води едно телевизионно дискусионно предаване!

А като обявя гладна стачка и заседна да гладувам в Инспектората, непременно ще успея да "хвана" Министър Танев и да взема интервюто си. Нали така ще стане, а? Бива ли я идеята ми? Иска ли някой от вас да дойде с мен та заедно да гладуваме в полза на спиране на извращенията, що се творят в българската образователна система, дето е обхваната от тази наистина гнусна чиновническа напаст?! Кажете де, не се срамувайте? Аз до този момент се въздържах от подобни по-екстрени граждански действия като гладната стачка, приятели ме удържаха, но мой дойде вече момента да прибегна и до това? Та след малко ще трябва да тръгвам за сградата на инспектората, щото днес е приемния ден на началничката. Ще отида, ей-така, дори само за шоуто ще отида. И пак ще ви пиша какво е станало. То много за писане ми се насъбра, но явно такава ми е била съдбата - да пиша. Е, и аз, както виждате, се старая да си изпълнявам съдбата. То от съдбата си никой не може и да избяга де, както казвали древните гръцки философи. Никой никаква и ничия съдба не може да отмени, дори самият гръмовержец Зевс не може да отмени нечия или някаква съдба. Той само бди за изпълнението й. Да, за точното й изпълнение бди Върховният гръцки бог.

По тази логика излиза, че у нас даже и самият... Бойко Борисов не може да отмени това, което има да се случва, нали така излиза в крайна сметка? По тази логика тогава какво ли излиза да бъде решението на Районен съд по прелюбопитния съдебен казус, който аз се наложи да му задам? Ще видим. След 26 януари съдът трябва да се произнесе по него. Ще чакаме с интерес решението на тъй справедливия съд. А дотогава - ще трябва нещо да правим, щото времето не ни чака. Катастрофата - в това число най-вече нравствена - на изцяло порочната образователна система у нас е тотална! И вчерашното съдебно дяло беше прекрасна илюстрация за верността на тази констатация. Но ми позволете тия дни да се аргументирам, дето се казва. А сега отивам да посетя моите приятели от РИО-Пловдив... бързам, да не закъснея! Чао и хубав ден!

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

24 коментара:

Анонимен каза...

Ти си пълен идиот, Грънчаров, много жалко за учениците, които са имали нещастието да си им бил учител......

Анонимен каза...

Обяви гладна стачка! В тази абсурдна ситуация друг избор нямаш. В абсурдна ситуация разумният избор е да се държиш абсурдно! Препоръчвам ти да обявиш гладна стачка, но си намери хора, които да ти помагат. Ако медиите не се разшумят, нищо няма да постигнеш.............

Анонимен каза...

Полудяваш с всеки изминал ден. Вече не е смешно, ами си е направо тържно ...

Анонимен каза...

Другарю Грънчаров ние от колектива на ПГЕЕ сме покрусени от твоето очевидно полудяване и молим народната милиция да те арестува и да те закара насила в психодиспансера за лечение. Правим това защото сме много човечни и човеколюбиви както ти обичаш да се изразяваш. Получи си заслуженото даже и природата те наказа и както каза вчера нашата представителка госпожа Попова ти никога не е трябвало изобщо да бъдеш учител а беше учител защото системата ни е така калпава че те търпя 30 години. Ако системата беше на място ти нямаше изобщо да бъдеш допуснат в нея. Щото си вреден и за учениците, и за човечеството, и за философията дори. Ти си позор за всичко но донякъде те оправдава това че си напълно луд. И затова няма да те съдим затова, което си написал днес. Само лудостта ти те спаси, нещастнико!

Анонимен каза...

Грънчаров готви се за ново съдебно дело. Няма да ти простим! Не си луд а си много злобен. Ще се наложи на края на живота си да претвориш практически незабравимия лозунг на другаря Тодор Живков:

ДЕЛА, ДЕЛА И САМО ДЕЛА!

:))))))))))

Анонимен каза...

На какъв стадий е делото? Ще има ли друго съдебно заседание, кога или съдията ще обяви решение?

Ангел Грънчаров каза...

Това съдебно дяло фактически привърши. Решението на съда ще бъде обявено след 26 януари.

Анонимен каза...

Не е луд Грънчаров, даже хич не е луд! Не може да е луд този, който има смелостта да се противопостави на отиващия си бюрократичен навлек, който и на децата в България е ясно как се е домогнал до началнически служби.( Имаше и по френски език един подобен гадняр- Папазян, но с подписка от учители го махнахме на времето от инспекторското му място).Едва ли някой друг ще дръзне да се противопоставя сам, така че да го поздравим за куража, доблестта и издръжливостта. На мен ми се виждат ненормални постъпките на пишещите коментари от колектива и на тези, които са се съгласили да свидетелствуват в съда. Явно наградата им ще бъде голяма!
Аз не съм много за гладна стачка, нямам доверие и на медиите, по-скоро ще го направят за смях, едва ли ще го защитят. Какво толкова, като не дойде Министъра в предаването по телевизията! Не изглежда толкова вчерашен, че да не им усети игричките на тези от РИО и да се поддаде като им повярва какъв лош учител бил. Ако действително иска да се срещне с Грънчаров, ще намери начин.
Надявам се съдът да е преценил правилно, че действат като агитка другарките, тях много ги бива да се "покриват" и прикриват един друг. Надявам се и Грънчаров да е казал каквото трябва. Гледайте си спокойствието, Г-н Грънчаров, каквото е промислено отгоре ще стане!
Мария Василева

Анонимен каза...

нека да изчакаме решението на съда!!!

Анонимен каза...

Брей тия от ТЕТ-а! То вулкан от злъч и злоба! Оцет ли пият сутрин вместо кафе?
Ама, както и да е. А Вие г-н Грънчаров какво сте се заели с РИО на МОН? Г-жа А.Кръстанова - инспекторка по философия, така мисли, това казва. Между 40-50 учители по философия ще има и на първо място, ще има и на по-последно. Вас какво Ви интересува на кое место Ви поставят г-жа инпекторката, г-жа директорката или г-н обущарят? Всеки си мери със своя аршин! Вие на кое място ги поставяте? Разбрахте ли ме?
Гледайте си живота и ги оставете да си пият каквото щат! Никой никого не може да направи по-умен. Може само да му помогне за това, но ако иска. Ако не ще, нищо не може да се направи по въпроса. Та, така - не си губете времето с безполезни опити!

Ангел Грънчаров каза...

Запомнете от мен едно: никога не са "безполезни" опитите човек да защити достойнството си. Второ: никой няма право безнаказано да плюе по нечия личност. Трето: време е българското общество да придобие облика на нормално - демократично и хуманно - щото иначе комуноидната отрова е способна да го трови и съсипва безкрайно...

Анонимен каза...

според мен ще е интересно ще се развият събитията около другаря Грънчаров

Анонимен каза...

ЗАПОМНИХ!!! Каква оценка ми поставихте?

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, не се познаваме, но най-добронамерено Ви съветвам да помислите за здравето си. Личи, че сте много изнервен и допускате много гафове. По-ценно от здравето няма, зарежете тия амбиции да се доказвате и ще се почувствате щастлив.
П.Петков

Ангел Грънчаров каза...

Другарю Петров, сърдечно Ви благодаря за тъй покъртителната загриженост за моето здраве, но държа да Ви уведомя, че констатацията Ви за някаква моя хипотетична "изнервеност" е напълно невярна, тъй че Вашата претенция, че сте познавач в тази област, респективно, е съвсем неоснователна, а оттук излиза, че и съветът Ви е напълно излишен. Интересно е, че това, което на Вас се струва, че е показателно за въпросната "изнервеност", е всъщност изразява най-добронамерена ирония, което пък говори за моето ведро настроение на духа. Между другото, не е зле да се запитате на какво се дължи тази неадекватност на собствените Ви възприятия (Вие дори говорите за нечии "гафове"), което е сериозно основание да се обезпокоите за собственото Ви здраве. Давам Ви този съвет напълно безплатно, независимо от това, че съм човек, напреднал твърде много в психологията, свидетелство за което е фактът, че мой учебник по психология, излязъл в първото си издание в далечната 1997 г., вече има цели пет издания.

Желая Ви здраве и също така по-малко да се безпокоите за чуждото здраве, нехаейки в същото време за собственото...

Анонимен каза...

Грънчаров, стига си се рекламирал като философ и психолог.Дори и безплатно да е предложението нали не вярваш, че някой ще се възползва от услугите ти.Ти помисли какво ще стане след делото.Ами ако загубиш.Може и да спечелиш, но си мисля, че ще ти е неприятен резултата.Ти написа толкова много неща в блога си, че и за слепец като мен в правото не трудно да се разбере накъде отиват нещата.Давай го по-спокойно.Пък и не е необходимо да си разкриваш картите публично в блога си.Трай си

Ангел Грънчаров каза...

Виж какво, драги ми анонимнико: все пак какво аз ще правя решавам... аз самият, това поне понятно ли Ви е? Няма какво да се "рекламирам" като такъв или онакъв, аз просто СЪМ философ и психолог - и това трябва да Ви е добре известно. Какво ще стане след делото - това е нещо, което касае само мен (най-вече), нека сега не гадаем, явно на Вас лично ще Ви е много приятно аз да загубя делото, което означава, че сте един зъл, завистлив и най-вероятно твърде посредствен човек, щото общо взето такива са хората, които са се озлобили и желаят злото на ближните си, на другия човек, на личностите, които ги превъзхождат. Аз ако искам нещо да Ви запитам, ако ми се прииска да получа някакъв Ваш съвет, сам ще се обърна към Вас, обаче вие, бидейки анонимен, сте фактически един безличник, едно претенциозно нищо, което при това е нагло дотам, че ми се навира да ми дава съвети, при това доста тъпи, в които си личи белега най-вече на озлобеността му, дължаща се най-вероятно на субстанциалната му ощетеност от живота. Ако ме разбрахте изобщо какво Ви казах. Та от гледна точка на това, след като се изложихте по този грозен начин, драги анонимни ми мерзавецо, не е зле сам да изпълниш собствения си съвет и да си затраеш завинаги...

Анонимен каза...

Няма да ти вляза в тона,казано иначе,не си заслужава човек да се занимава с глупости,породени от болните ти амбиции-да си философ и психолог, а пък сега раздаващ го и журналист.Нито едно от трите не ти се отдават.Злобен човек си Ангеле,злобен.как са те изтърпяли учениците и твоите колеги не смея да мисля.Ама браво на тази директорка, че е набрала смелост и е спасила децата от теб.В своя речник не използваш никаква друга дума освен мерзавец и т.н.Абе ти като се пишеш на психолог не си ли се учил на толерантност и търпимост.Говориш за Бог, ами драги ми Ангелчо, Бог е смирение, целомъдрие и доброта.Понятни ли са ти тези думи.Ако имаш проблем с бившата си директорка,недей напада и нас,които пишем в блога ,само защото сме по-различно мислещи от теб.като ти гледам физиономията на снимките в блога ти-страх ме хваща.Личи си, че си груб и лош човек.Личи си.Ами смекчи тона,опитай се да разбереш мнението на другите.Всички, които ти се противопоставят не са глупаци и полуидиоти, а живи хора.
Абе майната муя чупи си главата.проблемът си е твой
Хайде със здраве

Ангел Грънчаров каза...

Не, таваришч, работата е там, че тъкмо и според психологията, и според Бог, с мерзавци като теб се постъпва точно така, както аз постъпвам. Даже заслужавате и нещо повече, примерно да ти изтрия излиянията, дето се напъваш да изглеждаш умен, ама нали съм изследовател на комуноидната мерзост, та затова ти обръщам известно внимание - за да си покажеш по възможност в целия обем мерзостта, на която си способен. Спрямо мерзавците никаква толерантност не е нужна, щото те са мерзавци, а не човеци, сиреч, са уроди. Не се напъвай да се правиш на интересен, че не ти се удава. Също така не е нужно да се правиш на "другоячемислещ", щото по начало мисленето не ти се удава; ако поне малко ти се удаваше, нямаше да показваш по такъв тъп начин уродството си. Такива като теб мерзавци в никакъв случай не са живи хора, те просто, казахме, са мерзавщващи уроди, които не заслужават да бъдат считани за човеци. Можеш да идеш да поднесеш на директорката, която ме уволни, един букет от червени рози за благодарност, ала първо го оплюй със змийската си отрова. А що се отнася до чукундурските ти съвети вече се разбрахме: сам се опитай да си ги следваш поне.

Хайде, пътувай, нещастна змийо, вземи ухапи собствената си опашка за да се успокоиш поне малко, може пък да ти раздобрее - щото тая отрова, която плюеш, показва, че си много зле, бездушни ми нещастнико (бездушна ми нещастнице)...

Ангел Грънчаров каза...

Пропуснах нещо все пак важно, макар и саморазбиращо се: естествено, че не чакам признание от мерзавци като теб! :-) Самият факт, че беснееш така изразително, е истинското признание за мен!

Анонимен каза...

Грънчаров, Грънчаров, ти нима си мислиш, че Анастасова няма да опита да използва влиянието си по линия на ДС чрез съпруга си за да повлияе на съда та да загубиш делото? Бъди сигурен, че ще направи всичко в тази посока. Тъй че аз съвсем не съм такъв оптимист като теб за изхода на делото. Страх ме е, че ти предстоят големи разочарования и нови борби. Успя да повдигнеш срещу себе си мощни зли сили. Горкият, що не си мълча както те съветвах навремето? Преклонена глава сабя не я сече, ти нима мислиш, че нещо можеш да направиш на сабята та да не пресече врата ти?! Що си толкова наивен не мога да разбера само?!

Анонимен каза...

Между другото: ти не разбра ли че анонимникът по-горе е..... самата Анастасова? Само тя може да те мрази толкова силно.... ти я разсипа тая жена бе, Грънчаров, пощади я малко!!!!!!!!!! :))))

Анонимен каза...

Ангелчо,Ангелчо, едун съвет от мен!
Потърси компетентна медицинска помощ,брато!!!!
имаш проблем при общуването с хората,а това вече е сериозно.Дори да съм анонимен,никой не ти дава право да обиждаш и ругаеш.Абе имам чувството, че имаш циганска кръв.Те циганите така отправят клетви,обиди,ругатни.Ама като ти гледам снимката сякаш не ми докарваш на такъв човек,сиреч циганин.не се ли усещаш , че се гъбаркам с теб и ти гледам сеира.Ама голм сеир

Ангел Грънчаров каза...

С хора, с човеци да общувам нямам никакъв проблем, с мерзавците обаче вероятно имам някакъв проблем, в смисъл, че тия морални уроди са ми интересни само като обекти за изследване, поради което именно и им обръщам внимание, а пък те, сам виждаш, се чувстват поласкани така, че правят, дето се казва, мерзавщини от класа.

Казах ти, драги ми мерзавецо, че не е просто нужно да се напъваш да ми даваш някакви съвети, особено пък "психологически" или "медицински", просто нямаш потенциал за тази работа. Сега пък съм бил... циганин, между другото циганите, каквито и да са, са човешки същества, за разлика от вас, мерзавците, по тази причина аз и с циганите чудесно се разбирам. С комуноид-мерзавец като теб обаче никое човешко същество не може да се разбере по простичката причина, че вие, комуноидите-мерзавци просто не сте човешки същества, а сте морални уроди. Аз се чуда все още само на едно: как вашата бесовщина не е още довела дотам вместо само в безсилието си да плямпате идиотщини, сиреч, да плюете отрова, как така това ваше уродство не е довело дотам да почнете да убивате тия, които са човеци, за разлика от вас. Тоест да правите това, което винаги сте правили - убивали сте всички ония, които в личностно и човешко отношение несъмнено ви превъзхождат.

Убивали сте човеци, съсипвали сте личности, това ви е било обичайното занимание, а сега ми кажи, драги ми комуноиде, ама често ми кажи: убива ли ти се, като ме гледаш такъв, а, трепва ли ти ръката да вземеш топор и да ме съсечеш, щом като с думи, явно, не ти се удава да ме убиеш? Кажи, за науката питам, с научна и експериментална цел поставям въпроса си, отговори, нали вий, комуноидите, много уважавате уж науката, а да те видя сега какво ще правиш? :-)