Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 18 януари 2015 г.

Безценна морална подкрепа от страна на инж. Жак Асса, уважаван доайен на някога знаменитото училище (ПГЕЕ-Пловдив)



Тия дни във връзка с писмената пледоария на моя адвокат г-н Феодор Иливанов - който ми е довереник по делото за отмяна на заповедта за моето уволнение от длъжността преподавател по философия и гражданско образование в ПГЕЕ-Пловдив - получих (от авторите) копие на тяхното писмо до адвоката ми; в това писмо се съдържа и безценна за мен морална подкрепа от страна на доайена на това знаменито навремето училище, именно инж. Жак Асса (работил в него от основаването му и възпитал цели генерации специалисти, випускници на училището) и от неговата съпруга, Иванка Топалова-Асса, и тя многогодишна учителка в същото това училище. По тази причина решавам да публикувам тяхното писмо в блога си като документ, имащ за мен по-голямо значение от преценките на цели легиони образователни чиновници; ето сега и самия документ:

Уважаеми г-н Иливанов,

Ние имаме опит и с ученици, училище и съд. Но такова блестящо съчетание на мисъл, познаване на законите и отчитане на аргументите на доверителя, каквото открихме във Вашата писмена пледоария, ние не сме срещали досега никъде. Пиша ние, защото това е мнението на нас двамата – Иванка и Жак Асса.

Жак Асса е работил дълго в ТЕТ (ПГЕЕ) и при всички директори от самото създаване на училището - и много години с Ангел Грънчаров. Според Жак Асса с Ангел ги е събирало желанието да бъдат полезни за възпитаниците си не в момента, а в техния бъдещ живот и затова са споделяли новаторските си виждания за учебния процес. В това отношение възгледите ни се припокриват и нашите виждания бяха довели до създаване на семинар, който да популяризираме акцента към мисленето, а не заучаването на готови мисли и фрази, както се препоръчва на философа Ангел Грънчаров. Такова покрустово ложе (какъвто термин използвате Вие) може само да ощетява българското образование.

Представете си с такова мислене как се преподава предмет като литературата, която трябва да научи хората да вникват във втори, трети и четвърти план в постигането на смисъла. Ето защо един от върховете на световното кино АМАРКОРД на Фелини се разглежда като "хард-софт-порно"! Е, това е мисленето на директорката и преподавателка по литература, която е нито директорка, нито преподавател по литература. Още веднъж – пледоарията Ви е идеална и дано г-жа Съдията да е попадала на преподаватели, които да са я научили да мисли истински задълбочено.

А колкото до новаторското преподаване и възпитание на учениците да мислят мен (Жак Асса) „почитаемата” директорка намери лесен начин да ме отстрани – като побърза да ме пенсионира. За да остави на работа „лоялните” й пенсионери, които й се отблагодаряват по видяния от много присъстващи на съдебните заседания начин.

А за Грънчаров не й достигна съобразителност „да го отстрани” и затова го подкара през просото.

С уважение: Иванка Топалова-Асса и Жак Асса

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари: