Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 22 януари 2015 г.

Изненадващо трезви и верни изявления на посланичката на България в САЩ Поптодорова




Добивът на шистов газ само би направил България по-независима от руските капитали, които имат монопол заради енергийната зависимост на страната от доставките на природен газ. Това заяви българският посланик във Вашингтон Елена Поптодорова в предаването „120 минути” по bTV. Тя пристигна в София заради посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери в четвъртък...

„Защо нашето общество е чувствително? Какво се е случило, че да го направи силно съмняващо се и враждебно към шистовия газ? Кой е казал, че технологията е вредна? Къде има пример на природно бедствие заради тази технология. Аз чакам да видя примера за недобра технология, който да обоснове протестите, които се случиха без каквото и да е станало. Не беше драснато с нокътче, когато започнаха протестите. Това не ви ли навежда на някакви размисли?”, попита Елена Поптодорова.

„Аз се връщам на практическата плоскост – каква вреда би донесъл добивът на шистов газ, ако той е със сигурна технология, освен тази, че ще направи България независима и тези руски капитали вече няма да имат такъв монополен достъп. Аз друга щета не виждам. И ако това определяме като щета, то ние никога няма да търсим различни източници”, обясни българският посланик във Вашингтон.

„Тъжното е, че на Америка не й трябва шистовия газ в България, тя има запаси и излишни количества”, посочи тя в отговор на притесненията от евентуална икономическа зависимост на страната, ако американската компания „Шеврон” започне проучвания за шистов газ у нас.

„В Америка бизнесът е абсолютно самостоятелен в делата си. „Шеврон” предложиха да правят проучвания след Румъния, Полша, Украйна, Турция – компанията отдавна работи там”, обясни Поптодорова. „Изведнъж изригнаха протести с абсолютно неясно основание, освен с едно-единствено – да не се допусне диверсификация. Въпрос е на договори – сядаш и преговаряш. „Газпром” обаче е от една друга търговска култура – нещата опират и до това дали ще имаш показни разстрели на улицата, дали ще имаш олигарси”, продължи дипломатът.

„Аз чета статистика, според която 50 000 фирми имат само приходи и нямат печалба, което означава, че десетки хиляди фирми години наред не плащат данък печалба. Защо никой не говори за това?”, попита Елена Поптодорова.

„България може съвсем автономно и независимо да води политика, която да отговаря на нейните интереси”, категоричен е българският представител във Вашингтон.

По думите на Елена Поптодорова, с посещението на държавния секретар на САЩ в София е било „препотвърдено” стратегическото партньорство. „Препотвърждаването според мен е много важно”, подчерта още тя.

„Всеки български гражданин е съгласен, че ако не премахнем корупцията, няма да се променим. Няма стерилни общества. Въпросът е да имаш система, която да предотвратява, но и да наказва”, коментира още посланикът.

КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР: Да, това според мен са изненадващо трезви и верни изявления. Имайки предвид биографията (и партийния произход) на изказалата ги. Очевидно дългогодишното живеене в САЩ е в състояние така силно да повлияе в положителна посока на човека, че ето, дори и бившата преводачка на комунистическия диктатор на България е стигнала дотам да има съвсем нормално и дори бих казал достойно държавническо мислене и поведение.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

Няма коментари: