Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 22 януари 2015 г.

Пример за прекалено лицемерна възхвала на свободата



Отхапаният нос на „Шарли”, Автор: ГЕОРГИ ЛОЗАНОВ

... Разигралият се в Париж смъртоносен сблъсък далеч не е между Исляма и Християнството, нито дори между религията и атеизма, а между тоталитарното, да го наречем комунистическо, ляво, което отнема човешки права, и толерантното, да го наречем френско, ляво, което се бори за тях.

Исото в манипулациите на дебата обаче е „Западът е виновен” и то по плашещ начин сближава позициите на ислямските фундаменталисти и на европейските националисти, превръща ги в „братя по оръжие”. Мишена и за двете страни е културният либерализъм (тенденциозно отъждествяван с пазарния), който превръща индивидът и правото му на избор в основна човешка ценност.

Още от 11 септември 2001 година стана ясно, че подриването на западната демокрация в новия век ще става с терористични атаки, които да я принудят сама да се откаже от собствените си ценности и постпено да допусне елементи на тоталитаризъм. Тъкмо такъв знак е замъгляването на религиозните карикатури след атентата в „Шарли ебдо”. Да искаш да изнесеш религиозния канон – няма значение чий, от храма и да го наложиш и върху светската публичност е пример от 21 век за тоталитарен подход. Все едно в името на атеистичните идеи, родени в нея, да репресираш служителите на вярата в храмовете, заради това, че пълнят главите на народа с измислици (както, впрочем, и ставаше през тоталитарния режим у нас и в другите соц държави).

В културната си дълбочина атентът в „Шарли абдо” е насочен срещу съчинителната връзка между две човешки права – свободата на мнение и толерантността към различните, иска да накара Запада да избира между тях и да забрави един от най-важните си исторически уроци – че ако се откажеш едното, губиш и двете. Известно е, че свободата ти свършва там, откъдето започва носа на другия, но това е вярно само ако той не е отхапал твоя.

КРАТЪК КОМЕНТАР: Ако беше толкова загрижен и за свободата на българските медии, Г.Лозанов - който, между другото, е и шеф на СЕМ, регулаторът на въпросната "свобода" на българските медии, която е в незавидно положение! - цена нямаше да има! :-) Съзирам големи дози лицемерие в тъй патетичните му думи в защита на свободата...

Ангел Иванов: Поредна словесна еквилибристика на господин Лозанов, която, трябва да призная, донякъде е и умела манипулация. Донякъде, защото тя ще проработи само при хора, които просто очакват поредната "матрица за правилно мислене", която да инсталират в главата си. Само да напомня на автора, че докато той оглавява органа, който регулира електронните медии, България СТИГНА МЯСТО НОМЕР 100 В КЛАСАЦИЯТА ПО СВОБОДА НА МЕДИИТЕ В СВЕТА! Габон, Замбия и Бутан са пред нас, доцент Лозанов! Така че съсредоточете се в работата си, а иначе сте прав в едно: "Общата болка е по-искрена, когато е по-мълчалива!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: