Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 23 март 2015 г.

Най-щастливи са ония, които въпреки хвалбите са успели да си останат просто човеци



В новините показаха "живия класик" Стефан Цанев, седнал подобно на Чарлз Дикенс до горящата си камина; най-впечатляващото е, че той самият, както личи по изражението му, се държи както подобава да се държи един "жив класик": примерно държи право нагоре главата си, та да не би случайно да падне лавровия му венец, старае се нимбата му да му стои добре, изпъчил се е, та тогата му да му стои с по-малко гънки и пр.; абе личи си, че човекът полага доста усилия да се държи именно както подобава да се държи един "жив класик"; старае се също така да подбира по възможност колкото се може по-класически думи и пр.

Абе изобщо не е лесно човек да е "жив класик", като го гледах как се мъчи да пази това височайшо ниво, ми стана крайно неудобно, изпълних се със съчувствие към горкия човек, смазан от толкова много слава и величие. Осъзнах, че той щеше да се чувства значително по-комфортно ако не го бяха обявили за нещо като "полубог", сиреч, ако си беше останал просто човек.

Тежка е короната на официално канонизираните било за звезди, било за "живи класици", било за "народни трибуни" (като бай ви Вучкова примерно), било за гении или за каквото и да е там друго. Най-щастливи са ония, които въпреки хвалбите все някак са успели да си останат просто човеци, ама такива у Нашенско са същинска рядкост...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

2 коментара:

Анонимен каза...

Страшно много завиждаш на Стефан Цанев за това, че народът го чете, така ли?! Той за разлика от теб е кадърен, зависливи некадърнико!

Анонимен каза...

Абе у Вашенско всичко е различно, вие сте уникален народ в света, други като Вас няма. Виж, в Индонезия и Малайзия е по-друго, там хората са хора, не скотове като българите, които, както е всеизвестно, са най-големите изроди на света.