Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 25 март 2015 г.

Нещо като реклама с оглед да си отговорим на прелюбопитен въпрос

А въпросът е: има ли все пак у нас странници и безумци, които могат да дръзнат да се охарчат, купувайки си философска, сиреч стойностна и смислена книга от български автор?


Я да си направя малко нещо като "реклама", поне да проверим дали някой ще се сети да направи донос срещу мен и от Фейсбук да ме накажат за това; изглежда само това ще спечеля от тази "реклама", ама да опитам де, то за опит пари не вземат - и, да се надяваме, не бият:

Това, както забелязвате, са изображения на кориците на моите книги и на книжките на списание ИДЕИ, на което имам честта да съм главен редактор (и създател). Понеже от известно време съм уволнен от работа (повече от 30 години работих като скромен преподавател по философия, и в училища, и в университет съм работил в тия всичките години - преди бдителни администратори от образованието да ме изгонят отвсякъде и да ме уволнят по такъв параграф, че аз фактически съм лишен от преподавателски права!), та значи останах съвсем без доходи (вземете предвид и това, че водя вече месеци наред две изтощителни, много тежки съдебни дела, за да си върна някак правата по съдебен път, а знаете как човек като мен се охарчва по адвокати!), та затова пиша това нещо. Вземете предвид и това, че тия дни бдителните власти се сетиха да ми отнемат дори и пенсийката по инвалидност, няма да крия, много съм затруднен, не зная как ще си осигурявам в идващите месеци средства за съществуване. И затова пиша всичко това, страх ме е да не си помисли някой, че просто съм се полакомил да забогатявам като пускам таз "реклама". И тъй - простете за пространните принудителни разяснения! - ако някой все пак случайно се заинтересува от това как може да си набави някоя моя книга или книжка от списанието, давам следната информация за това как може да стане това:

Ами просто е, пишете ми името в Гугъл, намирате блога ми, там в раздел КОНТАКТИ има всичките начини за връзка с мен (имейл, телефон, скайп и пр.); свързвате се с мен, правите поръчка и книгата ще ви бъде изпратена още същия ден, без никакво оскъпяване; разходите по доставката са за сметка на издателя; нещо повече, можем да ви дадем и отстъпка от коричната цена, предвид това, че заобикаляме по този начин на разпространение алчните за печалба книжари (те, впрочем, вземат до 50% от цената на всяка книга!).


Та значи този е най-лесният начин да си закупите някоя моя книга. А що се отнася до цените, с оглед да не правя тук "поменик" с цени и да се излагаме "като... кифладжии", дето има един израз, ще кажа за ориентация следното:

Цените на моите книги, които са издадени от издателство ИЗТОК-ЗАПАД, варират от 18 лв. (най-дебелата моя книга, ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, тя е с 520 страници), през 10-12 лева за по-средните по обем книги (200-300 стр.), и, накрая, 5-6 лв. струват най-малките мои книги, това са предимно учебни помагала по философските предмети, изучавани в гимназиите, те са с обем 120-150-160 стр.).

Що се отнася до изданията на моите книги, писани и отпечатвани след 2011 година, когато дойде именно последната и още неотиваща си криза, то тия книги са печатани в бутиков тираж, тяхната цена малко по-висока, те варират от 10-12 лв. за книги с обем 180-250 стр.). За тях, за жалост, предвид ограничените бройки и високите производствени разходи отстъпка (отбивка) от цената не можем да правим. С изключение на по-неплатежоспособните купувачи, примерно пенсионери, безработни, ученици и студенти, но това вече е предмет на уговорка за всеки конкретен случай.

Що се касае до цените на списание ИДЕИ (с изключение на първите две-три книжки, тиража на които подарихме почти изцяло на градски, селски, читалищни, училищни и пр. библиотеки и поради това са отдавна изчерпани, те вече са библиографска рядкост!) имаме всички останали броеве на списанието, включително и от международното му издание; техните цени са от 5.00 лв.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

5 коментара:

Анонимен каза...

„Трактатът за човешката“ природа на Дейвид Хюм обаче не среща почти никакъв обществен резонанс и дори когато той сам съчинява анонимна рецензия, никой не му обръща внимание, така че Хюм по-късно пише:

„Той излезе мъртвороден от печатницата и не срещна дори толкова внимание, че да предизвика поне тих ропот.“

През 1751 Хюм за втори път кандидатства неуспешно за професорско място в Глазгоу и така пътят към университетска кариера на единственият наистина велик философ на Шотландия от времето на Просвещението е затворен завинаги.

Ergo: Има ли все пак в Шотландия странници и безумци, които могат да дръзнат да се охарчат, купувайки си философска, сиреч стойностна и смислена книга от шотландски автор?

Противно на това: до 2007 са продадени 350 милиона екземпляра от Хари Потър, по-късно 400 милиона, с което Роулинг се смята за една от най-богатите жени в Англия, вкл. пред кралица Елизабет Втора.

Мисля, че това е достатъчно красноречиво за духовното ниво на човечеството.

Анонимен каза...

А за твоето нравствено ниво какво да кажем, хлопаща анонимна дъско? :))))

Анонимен каза...

Тази Анастасова така здраво се изложи че ако имаше капчица морал щеше сама да си даде оставката. Но на нея не и пука което означава че човек като нея няма право да работи в образованието. Чудно е как по-високите органи още я търпят. Едно обаче е сигурно - че скоро ще си отиде опозорена напълно. Какво стана с уволнението и нали говорели, още ли не са я изгонили от училището?

Анонимен каза...

Другарю "Хамелеон"- Дрънчев, нали си наясно (дано си наясно) че досадата от комуникация с папагал (или с развалена плоча) понякога уморява (и не ми връщай топката по начина, по който го правят типично учениците до 4-ти клас (и който от доста време е станал твоя практика), като примерно - "Ти си пък такъв", защото съжалението към теб вероятно ще прерасне в презрение, ама на чугунена глава, какво ли може да й пука). Защото при обилното словоблудство на множеството ти "недоносчета" върху хартия, в настоящото псевдообщуване дотолкова си загубил дар слово и се повтаряш толкова често, че настава време да ти се присъди званието "едносричковец" !! ..............................Поредният синтезиран поток от сълзи и сополи: ****************************** Понеже от известно време съм уволнен от работа (повече от 30 години работих като скромен преподавател по философия, и в училища, и в университет съм работил в тия всичките години - преди бдителни администратори от образованието да ме изгонят отвсякъде и да ме уволнят по такъв параграф, че аз фактически съм лишен от преподавателски права!), та значи останах съвсем без доходи (вземете предвид и това, че водя вече месеци наред две изтощителни, много тежки съдебни дела, за да си върна някак правата по съдебен път, а знаете как човек като мен се охарчва по адвокати!), та затова пиша това нещо. Вземете предвид и това, че тия дни бдителните власти се сетиха да ми отнемат дори и пенсийката по инвалидност, няма да крия, много съм затруднен, не зная как ще си осигурявам в идващите месеци средства за съществуване. *************************************** Кого ли лишават от лекарски и преподавателски права, ами който е неспособен или е направил непростимо нарушение на правилата на професията, т.е. непростима издънка и това е обикновено прецедент, което няма как да не наведе на мисълта за прекомерна (може би гнусна) издънка в твоя случай. По този повод бих цитирал единствено : "Каквото Човек сам си направи - никой друг не може да му го направи!" Помоли се на идола си "милосърдния" Иван Костов - той парици има, що не те подкрепи в труден момент!? Не ти ли е ясно (като на нормално човешко същество), че не може всички, по всяко време да грешат, а ти да си винаги "света вода ненапита"!!

Albert Anastasov

Ангел Грънчаров каза...

Свърши ли? Порева ли си? :-) Олекна ли ти поне малко? :-) Облекчи ли си нещастната душица? :-)