Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 14 март 2015 г.

Що означава да си комунист - в удивително убедителния възглед на Владимир Каролев


Държавната власт имаше цялостна визия за образованието -> през последната седмица си направих социалния експеримент да питам всеки 12-класник, когото срещна: колко негови съученика заминават за чужбина? Нямаше нито един отговор, който да е под 40% от класа.

Така че много моля всички: задръжте си цялостните визии за вашия дом, блок и фирма. Да си комунист не означава да членуваш в БСП, а просто да вярваш, че някакви чиновници могат да планират твоя или живота на децата ти по-добре от тях самите - и да им наложат плана с полицейска бухалка.

Написа: Владимир Каролев

Препоръчвам да прочетете целия негов текст (от който взех горния откъс), за читателите на в-к ГРАЖДАНИНЪ и на списанието за образование HUMANUS) го поствам и тук:

Най-много обичам изявления на министри и пишман-анализатори, че преди да се прави нещо от гражданите, трябва политиците и държавната власт (маскирани по-благовидно под "държавата") да има цялостна визия. Я един кратък исторически преглед:

1. Държавната власт нямаше цялостна визия за IT индустрията -> днес сме в топ 3 на най-бърз интернет в света, световен хъб за аутсорсинг и IT индустрията дава най-високата заплата в страната.

2. Държавната власт нямаше цялостна визия за катераческите стени -> днес Уолтопия на Ивайло Пенчев е номер едно в целия свят, като хем продава най-скъпо, хем продава и най-много.

3. Държавната власт имаше цялостна визия за туризма, но не му я наложи -> днес туризмът формира 14% от икономиката, без значение дали всичко в него ни харесва или не. Проблемите и в този сектор по-скоро идват от неспособността на държавата да си изгради адекватна инфраструктура и забраните на частния сектор да си изгражда собствена инфраструктура.

3. Държавната власт имаше цялостна визия за енергетиката -> днес енергетиката ни е почти колабирала, а безпомощни политици и популисти си мият ръцете с частни дружества на нейния вход, в които я отива 9% от сметката, я не.

4. Държавната власт имаше цялостна визия за водоснабдяването -> днес едно от малкото нефалирали ВиК-та е частното в София, почти всички останали са катастрофирали.

5. Държавната власт имаше цялостна визия за пенсионната и здравната системи -> днес и двете са почти фалирали, а за малко да унищожим и спестовния елемент, който е единствената мъждукаща надежда младите българи да получават пенсия, която да стига за нещо повече от пакетче семки и билет за автобус до центъра, където ще има партиен предизборен концерт.

6. Държавната власт имаше цялостна визия за образованието -> през последната седмица си направих социалния експеримент да питам всеки 12-класник, когото срещна колко негови съученика заминават за чужбина. Нямаше нито един отговор, който да е под 40% от класа.

Така че много моля всички: задръжте си цялостните визии за вашия дом, блок и фирма. Да си комунист не означава да членуваш в БСП, а просто да вярваш, че някакви чиновници могат да планират твоя или живота на децата ти по-добре от тях самите - и да им наложат плана с полицейска бухалка.

Автор: Владимир Каролев

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари: