Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 6 март 2015 г.

В името на европейска България трябва да бъде направено всичко - с оглед спасяването й от попадане в лапите на побеснялата руска мечка



Някакъв таваришч, представящ се под бойната кличка "Паниковский", ми зададе в блога въпрос (виж: Нека като граждани да не бъдем наивници - наивността се плаща със страшна цена!); ето какво му отговорих:

За мен обаче най-важният въпрос остава друг, а именно какво прави ДСБ в тази конструкция, защо изобщо влезе в това правителство и защо продължава да стои в него? Ето това е въпросът на въпросите. Паниковский

Ангел Грънчаров каза: Таваришч Паниковский, близко до ума е защо ДСБ е в правителството: защото в името на европейска България трябва да бъде направено всичко - с оглед спасяването й от попадане в лапите на побеснялата руска мечка.

Сфанахте ли сега защо ДСБ е в правителството, таваришч Паниковский?

Разбирам, че ченгетата много ги стяга чепикът по този пункт, а именно, че партията ДСБ е в правителството и нейната позиция се има предвид от него. Те чистосърдечно си признават, че не искат това да бъде така, което означава, че непременно трябва да бъде така. Логиката тук е проста: това, което е лошо за ченгетата (и за руската мафия у нас), е добро за България; което е добро за тях, е лошо за България.

По тази причина е добро за България ДСБ да е в това правителство дори и само за това, че този факт втриса въпросните ченгета от ДС и продажните политически мерекерета на руската мафия у нас - и ги кара да скърцат със зъби...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

9 коментара:

Анонимен каза...

На нещата може да се погледне и от този ъгъл и е вярно, че тежестта на ДСБ в коалицията е много по-голяма от нейното формално аритметично присъствие. Само че според Вашата логика е добре ДСБ да е винаги в правителството, за да спасява, каквото може. Може би тогава одобрявате и правителствата на Димитър Попов и Любен Беров – според Вашата логика СДС присъстваше в тях, за да не попадне България в лапите на руската мечка. Хубаво щеше да е също така СДС да беше приел и предложението на Симеон Сакскобургмафиотски през 2001 да участва и в неговото правителство, но той отказа и предпочете да отиде в опозиция.

В действителност България никога не е излизала от лапите на руската мечка, а в момента виждаме, че комунистите и дериватите им спряха даже да се прикриват и маските паднаха, играта на комунисти и антикомунисти свърши и се вижда, че всички са едно: БКП. Както пише Иво Инджев: „Изглежда, че руските кукловоди вече тикат събитията към разкриване на картите, щом са активирали хора, като Аспарухов, да хвалят Борисов и не дават на Сидеров да се обажда по въпроса. По същия начин те осветиха и “Атака”, и я превърнаха открито в своя явна маша, когато прецениха, че повече не могат да заблуждават никого с профила на тази партия като “патриотична” и “българска” формация. От един толкова „респектиран” Борисов може да се очаква явна прегръдка с проруските му съзаклятници от ДПС и БСП. Това би било лошо за България в краткосрочен план, но би имало също така отрезвяващ ефект върху всички останали българи и западни съюзници, които наивно се надяват, че Гражданинът Борисов наистина е за европейско, а не за евразийско развитие на България. Предстоят сериозни събития.“

Точно сега България остро се нуждае от РЕАЛНА алтернатива, но такава липсва, защото ДСБ с участието си във властта легитимира БКП и не може да говори истината и да указва правилния път. На Радан му се налага да се прави на луд и да вика на черното бяло.

Анонимен каза...

Магдалина Генова:

«Оставката на Веселин Вучков е изключително лош сигнал, който ще срине и без това крехкото доверие в кабинета, пострадало от непрозрачното теглене на заем, действията на минстри като Горанов и Рашидов и засега неслучващите се реформи. Министърът, който беше свеж полъх на адекватност, модерност и липса на репресия след личности като Румен Петков, Михаил Миков, Цветан Цветанов и Цветлин Йовчев чрез достойната си постъпка показа, че пред опитите за промяна на системата е поставена стена, но този знак беше заглушен и смазан от истерия, лъжи и противоречия.
Няколко са проблемите, които избиха над повърхността през вчерашния ден, и нито един от тях не е за пренебрегване.
Потвърждават се съмненията, които мнозина граждани имаха още при формирането на коалиционното правителство, че ГЕРБ не са се отървали от зависимостите си от олигархичния октопод, който задушава държавата. След над година протести срещу модела #КОЙ и още над 100 дни компромиси с какво ли не стана пределно ясно, че няма нито политическа воля, нито дори желание за събаряне на модела от страна на най-големия коалиционен партньор, а някои представители на РБ по никакъв начин не отговарят на очакванията на избирателите си.
От много действия, включително в сферата на сигурността, правосъдието и изграждането на големи инфраструктурни обекти като Северната тангента основните облагодетелствани са ДПС и фирми от техния кръг, близки до кръга Доган-Пеевски, а неформалната коалиция между ГЕРБ и ДПС е прикрита зад евфемизми като „плаващо мнозинство по целесъобразност“.“

Край на цитата

Ще добавя:

Може наистина да се аргументира, че ако ДСБ не присъстваше в правителството, пораженията и безобразията щяха да са още по-големи, а коалицията ГЕРБ-ДПС щеше да е вече съвсем явна, но пък може и да се контрира, че с участието си в правителството ДСБ легитимира мафията и олигархията, без реално да може да противодейства, като така се обрича на окончателна политическа смърт.

Ангел Грънчаров каза...

Пресолявате манджата, за да се представяте за какъвто не сте. И пак си мъчите да пробутвате удобни за КГБ и комунисто-ченгетата тези. Едно и също твърдение, изказано от И.Инджев и Вас звучи различно, причината е, че на него може да се има доверие, той заслужава доверие, Вие обаче не, щото се чувства,че шикалкавите, че сте въжеиграч. И често послъгвате. СДС не е подкрепяло Беров, подкрепяха го сините мравки. Добре е да се въздържате да ми приписвате глупави твърдения с оглед да ме правите глупак. Четете книгите ми за да разберете позицията ми за прехода. Не е хубаво да се лъже,манипулиране на основата на лъжи не фаща дикиш...

Анонимен каза...

Нищо не пресолявам, просто ситуацията е такава, че е много трудно да се прецени какво да се прави и какво е правилно. Има силни аргументи и в двете посоки – и за участие във властта, и за излизане в опозиция.

Разбира се, че не СДС, а сините мравки подкрепяха Беров, но именно с Вашия аргумент, че по този начин „спират“ БСП. В този смисъл позицията на СДС, който излезе в опозиция тогава, от Ваша гледна точка би трябвало да е била погрешна. И въобще защо му беше на Филип да иска вот на доверие, след като можеше да управлява поне още 6 месеца? Не беше ли по-добре да се държи за властта до последно, за да може ако не да предотврати, то поне да отложи поне „попадането на България в лапите на руската мечка“? Може би демократите винаги и на всяка цена трябва да са във властта, за да се опитват да предотвратяват най-големите безобразия на БКП? А защо тогава БСП особено през 1990-те години се стремеше винаги толкова неистово към „правителства на националното съгласие“ в които да участват ВСИЧКИ?

Така че аз просто дискутирам и поставям въпроси, но Вашата мнителност и параноя както винаги взема връх и отново ви се привиждат дългите ръце на Москва и КГБ. В посткомунистическа страна явно не може да се дискутира спокойно и балансирано по политически въпроси поради голямата изнервеност на населението.

Анонимен каза...

А защо впрочем мислите, че Иво Инджев заслужава доверие, след като е доказан, макар и самоосветил се и уж разкаял се кадесар? Уверявам Ви, че аз заслужавам много по-голям доверие, защото определено не съм нито кадесар, нито кагебист. Аз просто имам свободни и понякога нестандартни възгледи за света и политиката, но за съжаление неконвенционалните мнения никъде по света не се ценят, хората обичат стандартните клишета, за да не си развалят рахатлъка с мислене, а пък и всички обичат да слушат онова, което им харесва, а не евентуално неприятната истина.

Анонимен каза...

Медиапул: "Това е най-стабилното решение с висока степен на политическа отговорност. Това е добър изход и показва, че има смисъл от това управление и тази коалиция", обобщи в петък ситуацията Кънев, КОЙТО САМО ПРЕДИ ДВА ДНИ НЕДОУМЯВАШЕ КАК Е ВЪЗМОЖНО ПРЕМИЕРЪТ ДА ПРЕДПОЧЕТЕ ДА ЗАПАЗИ ЛАЗАРОВ ПРЕД ВУЧКОВ.
По думите му събитията, последвали оставката на вътрешния министър показват, че "нашата коалиция е невероятен фактор на стабилност“.

Анонимен каза...

Из форума на Медиапул:

Диана 12:39 | 06.03.2015


Г-н Кънев, ако не знаех, че имате еврейска кръв, бих Ви нарекла наивник. Но евреите са много умна, хитра и успешна нация, така че това Ваше поведение подлежи най-малкото на съмнение... Кредитът на доверие към Вас и РБ клони към пълно изчерпване. Убедена съм, че излизането на РБ от властта е най-лошият ход за държавата ни, но и безкрайните отстъпки и замазване на ситуацията са на същото ниво на провала и когато няма никакъв полезен и почтен ход, при създалото се положение остава само тотален отказ от всякаква "гъвкавост" и "повратливост", честно споделяне с хората, които са Ви изпратили в Парламента и отказ от поддържане на едни фалшиви, продажни и загробващи още повече пируети на БойкоБ, ЦветанЦ,РумянаБ, АхмедД, ЛютвиМ, СергейС, ГеоргиП (Гоце) етц.

Ангел Грънчаров каза...

ОК, заслужихте си надницата,у кагебистката гледна точка е проведена! Не ви вярвам по причина на това, че неискреността Ви си личи от всяка Ваша дума. Това не може да се скрие. Просто нямате доверие в моето възприятие. Ако ще да се съдерете да ми носите вода от колкото си искате дерета, пак манипулацията Ви няма да проработи. А недоброжелателния и предубеден характер на позицията Ви се забелязва от разстояние. Дето се казва, смърди на кагебизъм та не се трае. Ако бяхте честен човек нямаше да се криете зад анонимността като плъх. Типичен трол на щат сте. Разконспириран сте. Началството ви нека да си прави съответните оргвыводи. Между другото, това, че не Ви вярвам (че не успявате да ме подведете) Ви вбесява и се чудите вече какви диагнози да ми поставяте. Да не вярва човек на лъжец не е признак за параноя. Напротив, съвсем естествено нещо е. Консултирайте се с колегата си, който повече поназнайва психология...

Анонимен каза...

Това само затвърждава убеждението ми, че за Вас всички различни мнения, та дори в неполитически области, са платена пропаганда на КГБ. Впрочем когато преглеждам европейските форуми напоследък, наистина ми прави впечатление, че в момента КГБ е активирал многобройни вероятно платени агенти да пишат интензивно анонимни читателски мнения, така че Вашите подозрения не са съвсем лишени от основание. Мисля обаче, че все пак надценявате значението на блога си, КГБ не отделя време и ресурси за него, а се концентрира върху големите европейски медии. Пък и моите постове са прекалено скептични, хладни, абстрактни, сложни и диференцирани, за да бъдат пропаганда. Пропагандата по презумпция трябва да е сравнително проста и емоционална, за да въздейства, а у мен няма такова нещо. Ако бях пропагандист, нямаше да пиша например: „На нещата може да се погледне и от този ъгъл и е вярно, че тежестта на ДСБ в коалицията е много по-голяма от нейното формално аритметично присъствие.» Т.е. в случая се съгласявам с Вас. Или «Може наистина да се аргументира, че ако ДСБ не присъстваше в правителството, пораженията и безобразията щяха да са още по-големи, а коалицията ГЕРБ-ДПС щеше да е вече съвсем явна, но пък може и да се контрира, че с участието си в правителството ДСБ легитимира мафията и олигархията, без реално да може да противодейства, като така се обрича на окончателна политическа смърт.» Т.е. аз самият не съм сигурен какво трябва да прави ДСБ. Каква пропаганда е това, след като тук не се заема позиция, а нещата се оставят открити? Но Вие явно не четете внимателно постовете ми, а подхождате предубедено.