Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 6 март 2015 г.

А хаирлия да ни е: образователната система успя да постигне забележителна деградация на младите не само в умствено, но и в личностно отношение!




Българските ученици са най-неграмотните в цяла Европа, показва последното международно изследване в областта на образованието по поръчка на Европейската комисия, съобщи Би Ти Ви. Въпреки лошите резултати от теста, у нас намалява броят на децата със слаби оценки.

Цели 44% от българските ученици не са се справили с тестовете по математика, четене и природни науки. Само 4 на сто са постигнали отлични резултати. Конкретно при четенето около 40% от учениците не четат добре, докато този процент средно за Европейският съюз е 16 на сто. Тук сме на едно ниво с Румъния, Тайланд и Коста Рика в световен мащаб.

КРАТЪК КОМЕНТАР: Какво друго да възкликне човек освен поне ето това: а хаирлия да ни е! Понеже образователната система успя да постигне забележителна деградация на младите не само в умствено, но и в личностно отношение. Това, че младите са неграмотни в писането е само малък симптом за много по-ужасни последици в личностната сфера, за които отдавна предупреждаваме. Главната причина за неизбежната ни катастрофа в духовно отношение, която се очертава, ще е тази: допуснахме най-важното, именно човешкият потенциал на нацията, да бъде поставен в такива унизителни условия та да дегенерира дотам, че ето, излагаме се пред целия свят с наистина забележителните си постижения в тази посока!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

8 коментара:

Анонимен каза...

Горчиво ли е гроздето, Грънчаров :)))))))))) Откакто беше изгонен заради некадърността си от училище си станал голям революционер и поборник за ново образование!!!!! Понеже не ставаш за друго, поне да развяваш байрака на новото образование май ставаш :))))) Смешен си но си безобиден тъй като никой не ти обръща никакво внимание!

Анонимен каза...

Не е вярно. Ако знаете в Швеция какви са тъпаци. Кой ги прави тези изследвания не зная.

Магдалена Басмаджиева

Ангел Грънчаров каза...

В Швеция не могат да бъдат по-големи тъпаци от нас, моля, г-жо Басмаджиева, моля, недейте да обиждате българския гений! :-) Освен това ако шведите бяха по-големи тъпаци от нас, те щаха да живеят като нас, щяха да си уредят живота така, както сме си го уредили ние, но това очевидно не е така, от което следва, че твърдението Ви, че са по-големи тъпаци от нас изобщо не е право, не е вярно, да оставим това, че е толкова обидно спрямо нас, тъй като не признава българщината ни! :-)

Анонимен каза...

Това е типичен non sequitur, недопустим за един философ. Макар и с известни уговорки шведите поне в чисто материален план като цяло наистина имат по-висок стандарт от българите (макар че аз въпреки това по ред причини не бих живял постоянно в Швеция), но това определено не се дължи на факта, че са по-умни от българите, чехите, португалците или ирландците, а на съвсем други фактори от историческо и геополитическо естество. Мога да Ви уверя, че българите по време на Първата българска държава определено са били по-цивилизовани и по-развити и са живеели по-добре от несъществуващите тогава като нация шведи, защото те са били все още варвари-викинги. Според Вашата логика излиза, че шведите тогава са били по-тъпи от българите, но после нещата са се обърнали и шведите са поумнели, а българите затъпели. Според Вашата логика разликата в стандарта между Северна и Южна Корея и между ГДР и ГФР също би трябвало да се обясни с разлики в интелигентността между северни и южни корейци и източни и западни германци, което е абсурдно. Причините са съвсем други, а именно че тези страни по стечение на обстоятелствата са имали различна историческа съдба.

Въобще да се свеждат разликите между страните до интелекта на техните обитатели, си е чиста проба расизъм. Вие вероятно сте и на мнение, че „белите“ са по-висша раса, понеже най-развитият континент в исторически план е Европа. Само че най-старата цивилизация е древноегипетската. Излиза, че египтяните са най-умните хора на света. Днес обаче май не са вече чак така умни :-)

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, познавам Швеция и живия в Швеция поне 3 месеца в годината от 23 години насам. Познавам положителните и отрицателните им страни,така че,след като споделям това, значи познавам проблема на образованието им.Освен това моята сестра,която е омъжена за швед е учителка и съм наясно не само с проблемите им в образованието. За здравеопазването им пък въобще не искам да говоря. Прекрасни условия,страхотни болници и поликлиники и каквото там се сетите,но системата на лекуване здравната им каса и пр. за мен са направо ужасни.Тук много се критикуват и се изнасят данни не само за образованието,но изнасят факти и за здравеопазването.

Магдалена Басмаджиева

Ангел Грънчаров каза...

Вярвам Ви. То социализмът, пък макар и шведски, до нищо добро не е довел никъде по земното кълбо...

Анонимен каза...

Разликата между тях и нас е,че те обичат държавата си краля и елита си и въобще не ги поставят под съмнение. Когато работят го правят така,както трябва.Когато има нередности,журналистите реагират веднага . Скоро тук се разпадна цяла партия, затова, че има съмнения за корумпирани в нея.Подават се веднага оставки,остраняват се от власт. Тук осем години управляваха партията на модератите,нещо като нашето ДСБ и в страната нямаше криза,докато цяла Европа се тресеше и БВП беше най-висок от цяла Европа за миналата година.Има бюрокрация,но в същото време държната им машина работи като швейцарски часовник.

Магдалена Басмаджиева

Ангел Грънчаров каза...

Много интересно за мен е това, което пишете. Благодаря Ви за информацията!