Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 4 април 2015 г.

Страх ме е само от едно нещо: да не се уплаша, да не проявя малодушие, да не потъпча правото и достойнството си на свободен български гражданин



По-миналата вечер публикувах Потресаващ документ, ярко свидетелство за катастрофалното нравствено състояние, в което се намира системата на многострадалното българско образование и училище; това е протокол от съдебното заседание от 12 януари 2015 г., на което бяха разпитани свидетелите на директорката на ПГЕЕ-Пловдив, именно на подсъдимата (ответницата) по съдебното дяло, заведено от моя милост с искане съдът да отмени куриозната заповед за моето уволнение от това същото училище; а известно е, че аз бях уволнен по крайно скандални и смехотворни до умиление мотиви, а именно "пълна некадърност", "абсолютна липса на всякакви качества да бъде учител", "изцяло негоден за образователната система" и прочие. В тази връзка обаче възникна интересен, бих казал чудесен казус, който биде поставен от един анонимник, написал следното:

Анонимен каза: Господин Грънчаров, мигар не разбирате, че с всяко публикуване на съдебен документ все повече се орезилявате? Излагате се все повече. Сфащате ли сега защо трябва да спрете?

Като ми написа това, аз, признавам си, силно се озадачих, е, зная, че има спорове дали докато тече съдебното дяло бива да се публикуват документи по него; има различни гледища, но трябва да се вземе предвид, че това съдебно дяло се гледа в съвсем открити за всички заседания, няма нищо секретно, тайно, няма никаква "класифицирана информация", съдържаща някаква строго пазена "държавна тайна", следователно какво "скандално" може да има в публикуването на документи по това дяло? Та нали и самите съдилища публикуват същите тия документи, нали хората по съдебни дела като това, към които има голям обществен интерес, трябва да могат да се информират изчерпателно, та да си съставят вярно становище и разбиране? Изхождайки от тази позиция, аз възкликнах ето какво по повод на тъй прочувствения укор на въпросния моралистично настроен анонимник:

Ангел Грънчаров каза: Не, изобщо не разбирам защо аз съм се бил орезилявал като публикувам съдебен документ. Ако можете да ми обясните как става този фокус, ще Ви бъда много благодарен...

Изминали са вече много часове откак съм задал този, убеден съм, твърде неприятен на въпросния моралист въпрос, той обаче мълчи - и предполагам ще замълчи завинаги. В тази връзка реших, с оглед да го предразположа все пак към дебат по иначе интересния казус (аз, както е известно, много обичам дискусиите, дебатите де, обикновените разговори, стига да са с мислещи, поне с опитващи се да мислят, сиреч, с нетъпи индивиди, също ги обичам!), да подхвърля ето какво:

Ангел Грънчаров каза: Не ми отговори на въпроса. Умълча се нещо. Което означава, че изглежда не можеш да ми отговориш. А аз ще ти кажа истината по този въпрос каква е; ето я тази истина:

Излага се, орезилява се не този, който не се бои от гласността и дава публичност на това какво мисли и какво са казали или правили опонентите му, а се излагат и се орезиляват именно тия негови опоненти, които като са правили какви ли не зулуми и подлости, сега, разбира се, не желаят стореното от тях да получи израз, и не само че не желаят това, но даването на такава публичност им е така неприятно, че са готови на всичко само и само стореното от тях да си остане в тайна. Ето кой се орезилява и излага: оня, който си е позволил да прави нередни неща, пък сега прави всичко щото стореното от него да остане в тайна. И същевременно сам мълчи и не смее (пък и не може!) нищичко да каже в свое оправдание.

Но има една поговорка, валидна в случая, и тя е широко известна: "Каквото си надробил, ще имаш добрината да си го изсърбаш докрая..." Е, аз съм привърженик на тази народна мъдрост. И също съм привърженик на гласността, на публичността. Аз няма какво да крия и няма от какво да се срамувам, нищо лошо или позорно не съм сторил. Нека да се излагат и опозоряват тия, които са правили лоши и позорни неща, илюзорно надявайки се направеното от тях да остане в тайна.

Е, няма да остане в тайна. Ще помогна, ще направя нужното всички да научат какво те са сторили. Понеже истината за мен е нещо най-драго, скъпоценно и поради това изключително много обичано...

Това написах там на този анонимник, имащ някакви моралистични претенции. А вие какво мислите по този казус? Щото аз съм замислил нещо наистина грандиозно: да публикувам и двете "ей-такива папки", пълни с какви ли не компромати и доноси по моя адрес, които тъй усърдната като пчеличка директорка на ПГЕЕ-Пловдив успя да произведе в период от около една година, подготвяйки най-старателно тъй копняното от цялата й душа мое уволнение. Ще се получи невероятно богата колекция от най-разнообразен емпиричен матр`ьял, който ще даде възможност всеки да си състави пределно пълна картина на случилото в последните няколко години в това знаменито някога училище, картина, която е точен израз на царящата в образователната ни система страшна криза, белязана от несрещана по-преди деморализация. Това възнамерявам да направя. Ще започна тия дни с публикуването на "китка" от... доноси по мой адрес, а постепенно ще публикувам всичко, що съдържат тия две (даже три, ако вземем предвид и папките от другото съдебно дяло, това за клевета, което също още тече в момента) грамадни папки. Мисля, че тези административно-литературни шедьоври заслужават да стигнат до тъй любознателния читател. Щото г-жа Анастасова, въпросната директорка на ПГЕЕ-Пловдив, бидейки учителка по литература, успя за тия няколко памятни години да сътвори цял един нов литературен жанр: този на административно-бюрократичната, сиреч директорска свободна белетристика, имаща при това най-бегли, повърхностни поетично-психологизаторски претенции. Един ден науката, убеден съм в това, ще признае новаторството й - и ще остави почетно място в литературната история на свидното ни отечество ако не на нейните творения (някои от тях имат обаче характера на същински шедьоври!), то поне само на въпросния тъй чудат литературен жанр.

Та значи целия този безценен за науката матр`ьял според мен не бива да бъде погубен, не бива да бъде оставен да прашасва в архивите на съдилищата. Напротив, той трябва да спомогне за очертаване на точната картина на случващото се в българската образователна система, та на тази база, благодарение на тази истина, да можем да се ориентираме правилно за ония промени, които времето изисква от нас да извършим непременно. Тази е моята идея, аз не съм човек, който да гони някакви, видите ли, "сензации", не, аз съм просто един сериозен и задълбочен изследовател на случващото се в системата на многострадалното българско образование и училище. И ще изпълня задачата си до края. Вече нямам и какво да губя, пък и от нищо не ме е страх. Страх ме е само от едно нещо: да не би в някакъв момент да се уплаша, да проявя малодушие, да потъпча достойнството си на свободен и пристрастен към истината български гражданин. Единствено само от това ме е страх, от нищо друго не ме е страх...

Хубав ден на всички! Бъдете здрави! А страхливци никога не допускайте да бъдете! Презрени малодушници никога също не допускайте да бъдете! Чао и до скоро, до нови срещи!

Търсете ПО книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване НА Времето: Изкуството на свободата , . изд A & G , 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато Обаче НИ запитат А що Е Време? , почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за Времето , живота , свободата .

3 коментара:

Анонимен каза...

Уважаеми дами и господа учители от тета!

Искам да ви кажа нещо важно. Никой не смее да ви го каже. Даже и Грънчаров, горкият. Е, ще се пожертвам аз. Работила съм в това училище и също по позорен начин с мен се погаври "другарката" ви любима директорка - на тъй сплотения ви колектив! Коя съм няма никакво значение, макар че всички ще се сетят. Аз не се и крия де, но не искам да се афиширам. Имам си причини. С Ангел общувам всеки ден, но съм му забранила да публикува каквото и да било от писмата ми. До този момент той спазва обещанието си. Ако потрябва да се разкрия, ще го направя сама. Изобщо от нищо не се страхувам. Но мълчах до този момент по мои си лични, по чисто християнски подбуди.

Някой предложи да се създаде ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ЗА СПАСЯВАНЕТО НА ПГЕЕ-ПЛОВДИВ, но работата, както всяка българска работа, замря преди да потръгне, беше зарязана, както по българския обичай се зарязва натоварена счупена кола насред пътя. Държа да ви уведомя, че едно-две пилета пролет не правят. Грънчаров сам, виждате, почти нищо не може да направи. Въпреки че направи доста, човекът си даде дори и здравето в тия борби, в които обаче никой, да, абсолютно никой не го подкрепи! За срам и резил никой не посмя да го подкрепи! Вие по тази причина сте съучастници в тъй варварската репресия над него. Вие с пасивността, със сеирджилъка си се опозорихте не по малко от тези, които го мачкаха и газиха както луда крава гази теле.

Ефект особен няма от индивидуалните действия - понеже въпросната другарка на власт просто ви отстрелва един по един. Отстреля първом всички до един "пенсионери", именно Паунов, Блянтов, Асса, Искрова и прочие. Всички замълчахте като осрани, с извинение за думата, ама тя е много точна и от нея не ща да се откажа. Никой нищо не посмя да й каже. След това другарката самовластница почна да отсрелва всеки, който с нещо не й е удобен. Калин Христов отстреля, всички замълчаха като... осрани. После се заяде с Грънчаров, пак всички замълчахте като осрани и пак се захванахте да гледате сеир. В интерес на истината само Кралев отначалото на историята с Грънчаров има доблестта да застане в доблестна позиция. Знам всичко от блога на Грънчаров и от самия него, казах, пишем си писма почти всеки ден. Пък и се срещаме понякога в квартала. Живеем в един и същ квартал. Загадката коя съм се нзатяга, нали така?

Е, след като всички замълчате като типични презрени нашенски сеирджии по време на тъй самотните епични борби на Грънчаров със самозабравилата се администраторка, като се прекърши в един момент и Кралев, тогава Анастасова доби кураж и отстреля и Грънчаров без да й мигне окото! Никой не посмя да каже нещо по повод на това безумие, всички приклекнаха и се опозориха дотам, че когато тя съобщила, знаем, за уволнението му пред педагогическия съвет, някои почнали да ръкопляскат за уволнението, за посичането на колегата си, а пък страхливците, тоест всички вие, мълчахте като осрани мижитурки!

Анонимен каза...

Явно вече няма мъже в това училище. Един-двама-трима да бяхте събрали смелост да се държите мъжки и въпросната особа отдавна вече нямаше да вилнее, а щеше вече да си е намерила майстора. И училището сега вече щеше да има друг директор, тоест друга съдба. Ала не се намериха даже и двама-трима мъже в това училище, за жалост. И жени няма, а изглежда има само баби (нямам предвид любимата ви Лилия Попова!)

Казвам ви всичко това защото такава, уви, е истината. Помислете върху казаното. Погубва се това училище, загива, умира и то по най-позорен начин. И то само защото в него изглежда има само страхливци. Със и без поли, но все сте страхливци. Точка по този въпрос. Съвсем скоро обаче ще е съвсем късно да реагирате. И много ще съжалявате, много ще се каете...

Нека никой да не си мисли, че е застрахован да не стане прицел на Анастасова в един момент. Не е решила да отстреля Кралев, не го е още отстреляла. Знаем, че тя никому няма да прости за нищо. Тя е тънък кинжал, който мушка, боде без жалост. Който си поиска може да отстреля след като наоколо има само треперковци. Е, треперете, щом толкова това ви харесва! И щом не ви е срам. Вие някаква съвест имате ли обаче?!

Ще видим. Живот и здраве да е. Времето ще покаже. То лекува и всички рани.

Позора обаче не може да лекува. Той си остава завинаги. И не може да се скрие.

Както, да кажем, не може да се скрие една гърбица. Или една гнойна пришка, излязла ти тъкмо на носа.

Анонимен каза...

ТРИ ТАНКИСТА

На границе тучи ходят хмуро,
Край суровый тишиной объят.
У высоких берегов Амура
Часовые родины стоят.

Там врагу заслон поставлен прочный,
Там стоит, отважен и силен,
У границ земли дальневосточной
Броневой ударный батальон.

Там живут — и песня в том порука –
Нерушимой, крепкою семьей
Три танкиста, три веселых друга —
Экипаж машины боевой.

На траву легла роса густая,
Полегли туманы широки.
В эту ночь решили самураи
Перейти границу у реки.

Но разведка доложила точно, —
И пошел командою взметен,
По родной земле дальневосточной
Броневой ударный батальон.

Мчались танки, ветер подымая,
Наступала грозная броня.
И летели наземь самураи
Под напором стали и огня.

И добили — песня в том порука
Всех врагов в атаке огневой
Три танкиста, три веселых друга
Экипаж машины боевой.

1938

================================================

Така се случи, че аз бях в такков полк през BG-казармата, макар и не част от тях...

Нещата не са тъпи както си мислиш, щото жената която харесвах отиде с един от тях, бяха му откъснали един пръст с люка на танка, ОК?...

Тя обаче не се ожени за него, а го мрази...

Не знам защо, женска психика...

Сега е женена за друг...

Аз не се занимавам с нея, жени достатъчно...

Представям си, ако й пиша...

Но не ми се занимава със содомски истории, ОК?...

Ти прос даскал ли си?


А. от Австралия