Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 12 май 2015 г.

За жалост липсват условия за свободен избор, за свободно волеизявление на хората, които принадлежат на училищната общност в ПГЕЕ-Пловдив


В последните дни на няколко пъти ученици от ПГЕЕ-Пловдив (които поддържат контакт с мен чрез фейсбук, скайп или имейл през цялото време след уволнението ми от това училище) ми предложиха най-настойчиво да организират подписка за връщането ми, т.е. за принуждаване на ръководството на училището да изпълни съдебното решение в този дух, прието наскоро (виж: Хубава новина: спечелих съдебното дяло срещу моето уволнение, съдът ме връща на работа!). Предвид тежката психологическа и нравствена атмосфера в училището те ми предложиха да проведат подписката чрез интернет, та на ръководството да е по-трудно да ги репресира с оглед да им отмъсти за толкова неприятната му, предполагаме, инициатива.

В един момент, с оглед да проучим доколко е възможно да е настъпила някаква промяна в настроенията, в духовете на училищната общност, аз бях склонен да се съглася с тяхното предложение, но след това се разколебах: наистина ще е много трудно някой да се реши да се подпише в подписката със своето име, не бива да поставяме хора - и ученици, и учители, и служители в училището - пред толкова тежък избор, тъй като, разбира се, техният подпис ще ги компрометира в очите на директорката, а това може да им навлече съответните беди или главоболия. Обсъждайки проблема от тази гледна точка стигнахме до заключението, че не бива да се предлага такава подписка, тъй като липсват условия за провеждането й, сиреч, липсват необходимите условия за свободен избор, за свободно волеизявление от страна на хората, които принадлежат на училищната общност на ПГЕЕ-Пловдив.


Между другото, в последните два-три дена много хора, работещи или учещи (сега, в този момент или в предишни, по-раншни времена) в ПГЕЕ-Пловдив, по телефона, в скайп, във фейсбук ме поздравиха за спечеленото съдебно дяло, за успешния изход от съдебната битка. Получих, така да се рече, много ценни идеи за това какви следва да са моите бъдещи стъпки с оглед ръководството на училището, именно директорката да бъде убедена да изпълни съдебното решение, т.е. да ме възстанови на работа. Отчитаме, че шансовете за това са нищожни, но все пак би следвало да се използват наличните възможности. Аз вече писах по този въпрос, очертах сложилата се ситуация (виж: Казваме някому "Гледай си работата!" и той ни се обижда, сякаш сме го проклели един вид, а това да си гледаш работата е нещо толкова нормално и естествено!), нещо повече, предприех една рискована стъпка в тази посока (виж: Реших отново да обезпокоя някои отговорни длъжностни лица и да им поставя един интересен, вярвам, казус - за мислене и, евентуално, за действане...). Както и подобава - стига да искаме да не пренебрегваме принципите на морала - оставих широко поле за инициатива от страна на другата страна, както и на факторите, с които тя непременно ще се съобрази. Тия дни ще предприема поредица от практически стъпки в тази посока, но ми се ще все още да изчакам малко, именно с оглед да дам възможност на другата страна сама да реагира, да изяви позицията си. Под натиск, още повече пък груб, непремерен, нищо не може да се постигне; това ми е добре известно.

Все пак времето си тече и тъй като ситуацията, в която аз се оказах - без каквито и да било източници на средства за съществуване! - изобщо не е лека, съм длъжен да предприема някои неотложни стъпки. Днес е приемният ден на г-жа Киркова, началник на РИО-Пловдив, която вече, писмено, е запозната с развитието на ситуацията и моята позиция по нея. По тази причина ми се ще да чуя нейните разсъждения по случая, поради което възнамерявам днес да я посетя в кабината й. Тоест, като гражданин ще се възползвам от приемния й час. Ако някой от читателите на блога е съпричастен с проблема би могъл да дойде с мен и да присъства на срещата. Ще бъде нещо като мой свидетел. Аз ще бъда пред сградата на РИО-Пловдив точно в 14.00 часа. Да заповядат тия, които искат да ме подкрепят. Следващите ми стъпки ще станат известни съвсем скоро. Не съм човек, който е склонен да се откаже от правата си, да ги пожертва. Това от мен не очаквайте.


Прочее, има е едно обнадеждаващо условие: ако все пак директорката на ПГЕЕ-Пловдив иска поне малко да се съобрази с коренните и действителни интереси на ПГЕЕ-Пловдив, на учещите се и на работещите в него, тя би следвало да прояви тъй потребния в тази ситуация разум - и да направи нужното щото конфликтът или спорът да бъде приключен, раздорите да престанат, та повече да не се вреди на имиджа на това иначе елитно и знаменито училище. Спирам дотук, тъй като темата е голяма. Надявам се на ползотворна дискусия по нея тия дни на срещите, които възнамерявам да проведа на различни равнища, включително и на най-високи, в това число и с отговорни политици, които са на власт. Но имайте търпение, за всичко случило се ще ви известя по надлежния ред. Аз нищичко нямам какво да крия, винаги пристъпвам към проблемите с чисто сърце и съзнание. Това е истинското, така подобава да действат ония, които са изпитали благотворното влияние на философията върху душите си.

Желая ви хубав ден! Станете и бъдете граждани в истинския смисъл, сиреч - добри. С лоши, с апатични, с разочаровани от всичко, с недоволни мърморковци и прочие у нас е пълно, но що се отнася до разумните, добрите, инициативните, действащите практично граждани и личности явно здравата сме го закъсали. Е, желая ви да бъдете като тях, това е моето пожелание към вас. Малко се иска да го постигнете, просто е добре като начало да престанете да се страхувате. Да, моля ви се, престанете да сте такива малодушни страхливци, това е първото, което трябва да ви се случи ако искате да станете достойни граждани. Искате ли го изобщо, ето това ми се струва е първият въпрос, на който следва да си отговорите. Пък по-нататък работите ще потръгнат, няма как да не потръгнат. Да си го пожелаем и това. Бъдете здрави!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

10 коментара:

Анонимен каза...

Ти Граничаров много ще страдаш защото си много нагъл, за всичко ще си платиш. Твоята кампания по набеждаването на госпожа Анастасова във всички грехове заслужава да бъде предмет на едно наказателно дело, по което ще те осъдим така че докато си жив няма да изплатиш щетите в пари. Целият наш сплотен около директорката ни колектив е против теб защото съзнаваме долния ти характер - поради което ти не заслужаваш да бъдеш учител не само в нашето, но и във всяко друго училище.

Анонимен каза...

И с кой ще се срещаш бе Грънчаров с Бойко Борисов ли бе? Та той е приятел със съпруга на госпожа Анастасова. Нищо няма да постигнеш тя има много връзки и е недосегаема. Ако имаш малко поне акъл в главата ще мирясаш но главицата явно ти е болна щом не разбираш дори това.

Анонимен каза...

Ха! Грънчаров вече почна сам да се нарича "Граничаров" (защото и този пост е пуснат от същия IP-адрес като постинга).
Грънчаров вече буквално "не може да си каже името" :)

Ангел Грънчаров каза...

Ха, другарко, май те е затресла параноята! А, яко те тресе, така ли? Гледам, че имаш вече видения. :-) Значи Грънчаров бил написал по-горния коментар? :-) Другарко, а би ли обяснила как можа да видиш ай-питата, а, кажи, ако обичаш, да разберем? :-) Или си ясновидски способности, а, кажи, другарко?

Анонимен каза...

Грънчеев, Грънчев не се надай на подобно събитие, че ще си получиш пердаха - има доста ученици дето въобще не те траят, нали знаеш че нещата извън съда стават по друг начин (или не знаеш още, дано не го научиш тоя начин)!?

Albert Stoev

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч комуноид, я кажи сега откъде знаеш, че "има много ученици, които изобщо не те траят", кажи, да разберем? :-) А това за пердаха, който съм щял бил да получа според теб, искаш ли да го заявиш пред съответния разследващ орган?

Анонимен каза...

Тоя помияр е с фалшив профил. Страхливците не се представят със собственото си име.

Венцеслав Антонов

Ангел Грънчаров каза...

Знам, че е трол. Знам обаче лицето, което стои зад тази кличка, познавам го... и мога да го представя "там, където трябва". Засекох го по айпито...

Анонимен каза...

Грънчаров, твоето уволнение фактически беше една морално убийство на твоята личност. Грешката ти е че не съдиш именно за това тия, които го извършиха, а за някакви други неща, примерно за да се върнеш на работа и т.н. Разбери, ако се върнеш на работа в тета тогава ще бъдеш убит не фактически морално, но направо фактически. Ти как си представяш да работиш все едно се намираш в стая, пълна със змии, с кобри, усойници, пепелянки?

Анонимен каза...

Грънчаров бягай далече от това училище, върнеш ли се в него ще те ликвидират и ще те изядат заедно с парцалите!