Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 8 юни 2015 г.

Осмото ежегодно шествие в подкрепа на равенството на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполовите и интерсексуалните хора (ЛГБТИ) ще се състои на 27 юни




Осмото ежегодно шествие в подкрепа на равенството на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполовите и интерсексуалните хора (ЛГБТИ) ще се състои на 27 юни от 18:00 ч., съобщиха организаторите.

Те още не са координирали началната точка на шествието с властите. "София Прайд" е най-голямото ежегодно събитие в България, посветено на човешките права и равенството на гражданите и е най-голямото събитие, повишаващо видимостта на ЛГБТИ хората у нас.

Тази година фокусът на прайда е върху дискриминацията спрямо ЛГБТИ хората в образователните институции. Според организаторите с този проблем са се сблъсквали почти всички нехетеросексуални и трансполови хора и въпреки това той остава невидим, неразпознат и неадресиран както от родители и учители, така и от експерти. Проблемът е осезаем и във висшето образование.

Организаторите на прайда цитират данните на Агенцията на Европейския съюз за основни права (FRA), която през 2012 г. обяви данните от допитване сред ЛГБТ хората в България. От анкетираните 1034 души 71 процента отговарят, че "винаги" или "често" са криели това, че са нехетеросексуални или трансполови, когато са били в училище. С процент повече са отговорилите, които в училище са били обект негативни коментари или отношение заради това, че са ЛГБТ, а 95 процента са били свидетели на такива коментари или отношение спрямо другиго.

"В училището и университета човек активно се социализира и прекарва голяма част от ежедневието си", коментира Моника Писанкънева от фондация "Ресурсен център "Билитис", които са един от съорганизаторите на прайда. "Ето защо е много важно средата да е безопасна и включваща. А това означава да се чувстваш комфортно, да не се чувстваш особен или не добре дошъл. Хора, които не се чувстват пълноценно и приети, не взаимодействат добре с връстници и преподаватели. Това саботира реализирането на потенциала им и може да доведе до недобър учебен процес, а от там – недобра подготовка и реализация в бъдещето", обясни още Писанкънева.

"Картината е тревожна, но и не бива да се залъгваме, че това е проблем само в България", заявява Радослав Стоянов от Български хелзинкски комитет, които са съорганизатори на прайда. "Показателите ни са над средните за страните-членки на ЕС, но не значително. Това, което драстично отличава страните-членки обаче, е разпознаването, работата по анализирането и превенцията, и въобще публичното говорене по този проблем. За съжаление у нас педагозите, както експертите от помагащите професии и социалните науки, нямат голяма специализирана подготовка за работа с маргинализираните общности, а специфичните проблеми и потребности на ЛГБТ хората за тях са абсолютна екзотика", заяви още Стоянов. Според него висшите учебни заведения не включват в нужната степен в учебното си съдържание теми, касаещи маргинализирани общности, което лишава институциите и гражданските организации от човешки ресурс, способен да работи по тези проблеми.

Марко Марков от младежкото ЛГБТ сдружение "Действие" разказва, че много младежи са се обръщали през годините към организацията, споделяйки своите истории за преживени болка и тормоз. "Нехетеросексуалните и трансполовите младежи често пъти или крият идентичността си дори от близките си, или биват отхвърляни и подлагани на вербален, психически, а понякога и физически тормоз даже у дома. Най-страшното, което едно такова дете може да чуе, е "Заслужаваш си го, след като си такъв" или "такава".

Симеон Василев от новоучредената фондация GLAS обаче е оптимист. "Мотивирани сме да работим по проблеми като тези. Планираме да се фокусираме върху враждебната семейна среда, но несъмнено ще опитаме да покрием и други сфери. Публичните дискусии и информираност по тези въпроси обаче оказват безценна помощ. Възрастните трябва да знаят за проблемите на децата и да могат да реагират адекватно. В противен случай цената може да е много тежка".

От организаторите припомнят, че по традиция шествието ще бъде предхождано от културната програма на София Прайд филм фест и София Прайд арт седмица.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за Времето, живота, свободата.

2 коментара:

Анонимен каза...

Нямам нищо против тези хора, НО НЕ ОДОБРЯВАМ ПАРАДА. Не е редно да парадират с дефекта си и да го натрапват в очите на обществото. По добре да приемат положението си със смирение. Все едно пълните хора да тръгнат на парад за правата си като си разголват и тресат тлъстините и ги навират в лицето на хората.

Анонимен каза...

Така е - това е генетичен дефект. Никой не ги преследва. Защо да се демонстрира?