Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 8 юни 2015 г.

На руснаците, както и на българите им е необходимо време и също така адекватно образование и лека-полека ще станат нормални хора, силно привързани към свободата



По публикацията Целта на Русия е да дестабилизира Балканите, а главната й цел е България се получи интересно обмяна на реплики по важен въпрос, ето какво си казахме там:

Божидар Митев каза: "... тъй като не приемам един народ, като руския, да бъде управляван по този начин. "... Да ви е минавало през ума, че руския народ не приема да бъде управляван по друг начин?

Ангел Грънчаров каза: Защо да не приема? Вие да не искате да кажете, че руснаците като цяло са стопроцентови идиоти, които не обичат да живеят в условия на свобода, сиреч, да не твърдите, че само за руснаците на тази земя човешкият живот, човещината и всичко човешко са невъзможни (щото те именно без свобода са невъзможни!)????

Божидар Митев каза: Точно това твърдя, те са 100 % идиоти. Те не искат да живеят свободни, винаги са управлявани от военни, четете руски автори за да се убедите.

Ангел Грънчаров каза: Не мога да приема това. Не е просто истина. Живял съм в Русия. Общувал съм с много руснаци. И сега общувам с много такива. Съвсем нормални хора са си. Положението е горе-долу същото както у нас. Просто пропагандата представя руснаците като "различни" в сравнение с целия останал свят, но тя лъже, ето, и Вие сте се подвел.

Има някакъв процент уродливи човешки същества (аз ги наричам комуноиди), които са непоправимо увредени от комунизма, те мразят свободата, но те са не повече от 10-15 %. Останалите руснаци са си съвсем нормални хора. Огромната част от тях просто не разбират що е свобода, но имат усета към нея и той може да се развие. А че не разбират що е свобода повечето от руснаците (както, впрочем, и българите) причината е съвсем разбираема: просто не са живели в условия на свобода. Не са живели в свободна жизнена среда, в среда, в която повечето от хората не могат да си представят живота без свобода, сиреч, са свободни хора.

На руснаците, както и на българите им е необходимо време и също така адекватно образование и лека-полека ще станат съвсем нормални хора, силно привързани към свободата. И към демокрацията, разбира се. Тези две неща съвпадат в крайна сметка...

Божидар Митев каза: Четох книга, не спомням автора, в която се описваше доклад изготвен за Елцин. В него се описваше хилядолетната история на Русия. Обикновено препрочитам книгите няколко пъти, но в тази имаше такива ужасни неща, че повече не я пипнах. По този доклад съдя за естествения подбор, който е ставал в Русия.

Ангел Грънчаров каза: Нито един режим, пък дори и най-варварския, имперски и тоталитарен, сиреч, човеконенавистнически не може ДА СПРЕ естествения жизнен и исторически процес на движение към свобода, който цялото човечество така или иначе преживява. Руснаците, позволете ми да кажа, пък също така и българите, не сме някакъв особен човешки вид, който субстанциално е привързан към робството и към безчовечността (към унижението на човека), аз такава една теза не мога да приема.

Божидар Митев каза: ОК

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

Няма коментари: