Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 11 юни 2015 г.

ГЕРБ и ДПС нямало да се вземат, но щели да се обичат тайно


Чудесен коментар на Огнян Минчев във фейсбук по повод на Бракът между ГЕРБ и ДПС е въпрос на време, където в този смисъл се е изказал А.Райчев:

За Райчев отново политическият анализ се изчерпва с личните и котерийни нагласи на няколко участници в политическия алъш-вериш. Оттук - очаквания от него извод: предстои управление на ГЕРБ и ДПС. Не е тайна, че непублични връзки в бизнес и управление между двете партии и ръководствата им съществуват през цялото време след 2009 г. - с възможно прекъсване между Костинброд на 11 май 2013 и пролетта на 2014 г. Но политиката в европейска България все още е - поне отчасти - публичен процес и всяко (полу) открито съвместно управление на ГЕРБ и ДПС ще се окаже триумф за ДПС и самоубийство за ГЕРБ. Избирателите на ГЕРБ не са готови да приемат сделка за ново открито управление на мафията - колкото и да са скептични към една или друга страна от партньорството с РБ или ПФ и АБВ.


За Райчев политиката си остава задкулисна сделка между котерии, поредно изплезване скритом на политическия елит към тъпаците от електората. Каквото и да мисли Бойко Борисов по този въпрос - за разлика от Райчев той има политическата интуиция, която му нашепва, че (полу) открита коалиция с ДПС ще бъде приета еднозначно като подигравка с гражданите - включително с тези, които подкрепят ГЕРБ. Затова е доста по-вероятно алъш-веришът с ДПС да си остане скрит от публичната политика. Ако Борисов няма тази интуиция - ще му се наложи да я получи по неприятен за себе си начин. Залъгването, че проблемът е Пеевски, а не ДПС и ядрото на мафията не е убедително за никого. Дори и за самия Райчев и за политическите върхове, които той съветва.


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за Времето, живота, свободата.

Няма коментари: