Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 31 юли 2015 г.

В политиката, драги ми Бойко, с тарикатлъци, с нахалство, с гяволуване, с шмекеруване, с далавери, с безочие в крайна сметка се стига до най-жалък край и провал



Във Фейсбук препоръчах на приятелите и на феновете си чудесната статия на Д.Смилов Когато нещата изглеждат зле и с подзаглавие Ловният сезон за далавери е открит и той ще продължи чак до следващите парламентарни избори с ето тази забележка, с ето това допълнение:

Този анализ на г-н Смилов казва всичко онова, което в настоящата ситуация трябва да се каже непременно, към него бих желал да добавя само ето какво:

Бойко Борисов доста много се е заблудил като си мисли, че в политиката дълго време може да се прогресира само с тарикатлъци, с нахалство, с гяволуване, с шмекеруване, с далавери, с безочие или с дебелокожие; да има много здраве от мен, но това, на което го е научил Тодор Живков, важи само до известно време, но в един момент успехите и келепирът се превръщат неминуемо в провал. Заложил е Б. Борисов на крайно несигурна карта, е, досега покерът му вървеше, но явно наближава моментът играта да се обърне. Ще го питам тогава къде ще се дява когато даже и търпението на тия, които са го подкрепяли, свърши, пресекне.

Да, повтарям, драги ми Бойко, политиката не е игра на покер, особено пък с белязани карти. Скоро всички шмекерлъци, дето се казва, ще ти излязат на носа. От доста време си позволяваш да вървиш по хлъзгав път, хлъзнал си се вече така, че спиране няма. Иде залезът ти, драги Бойко. В политиката вечно, повтарям, с тарикатлъци, с нахалство, с гяволуване, с шмекеруване, с далавери, с безочие или с дебелокожие не може да се печели, прогресира или просперира, да имаш много здраве, драги ми Бойко, но бай ти Тодор Живков ти е преподал по същество крайно погрешни уроци. Виж играч като Гоце колко е жалък и смешен, погледни Симеон каква участ го последва, същото, дори по-лошо и по-страшно те чака и теб.

Да апелирам в случая към такива неща като благоразумие, към съвест, към проявяване на някакви по-висши държавнически принципи, в това число и морални, към достойно държане и поведение спрямо партньорите и пр., чини ми се, е излишно, едва ли ще бъда разбран. Залозите вече са направени, табиетите, виждаме, са усвоени и едва ли ще се развалят. Но аз все пак да си кажа мнението. Да предупредя.

Щото некои хора явно си мислят, че тарикатлъците им са толкова майсторски, че ний, гражданите, не разбираме гяволуването им; е, не е така, прекрасно разбираме и усещаме що правят, знаем също така и докъде ще ги доведе такова фатално самозабравяне...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари: