Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 7 август 2015 г.

Тема за дискусия: Дали с оглед доброто на цялото човечество все пак не е оправдана употребата на атомни бомби в Хирошима и Нагазаки?



По публикацията със заглавие Рейнджъри ремонтират детска градина в Сунгурларе за сметка на американските данъкоплатци, а рублофилските медии ореваха цялата Вселена се проведе твърде показателна дискусия с един дежурен по блога ми таваришч, който ни в клин, ни в ръкав, дето се казва, издигна умопомрачаващия "аргумент": американците може сега и да помагат за ремонта на детски градини у нас, но за сметка на това я вижте какво направиха с дечицата в... Хирошима и Нагазаки!!! Наложи се да встъпя в дискусия, ето какво си казахме с тъй големия комуноиден "защитник на невинните дечица", от тази дискусия може много да разберете за морала на комунисто-комуноида, т.е. да съзрете неговата потресаваща липса:

Bacho Кольо каза: За да се помни!

"Историческите събития в Япония, свързани с единственото засега военно приложение на ядрено оръжие - в Хирошима и в Нагасаки между 6 и 9 август 1945 г., са повече от добре познати. Сутринта на 6 август в Хирошима американският бомбардировач В-29 пуска над Хирошима атомна бомба, чиято мощност е равностойна на 13 до 18 килотона тротил. В епицентъра на взрива температурата надхвърля 6000 градуса. Пак там са разрушени напълно, до основи, повече от 60 хил. сгради. Макар и в развалини оцеляват само 11 от сградите в епицентъра на взрива. За няколко минути 90 % от хората, намиращи се на до 800 м. от епицентъра, са вече загинали, повечето мигновено, без да усетят болка. Останалите, както и по-голямата част от другите още 10 % умират в ужасяващи мъки, някои от тях в продължение на години, от раните, от изгарянията и/или от радиацията, включително и поради отсъствието на медицински познания за преодоляване на последствията от приложението на атомни бомби.

"До края на август 2013 г. жертви на американските атомни бомбардировки над Япония стават 286 818 души в Хирошима и 162 083 души в Нагасаки по официални данни на японските медицински власти, които водят строга отчетност на заболелите и на загиналите пряко в резултат на двете атомни бомбардировки. Значителна част от загиналите са деца на училищна възраст, които са отивали на училище или вече са били там поради наситеността на централните части на двата японски града с учебни заведения. Също значителна е частта на децата, родени от майки преживели атомните бомбардировки, но родени с малформации."

Ангел Грънчаров каза: Е, и - каква връзка има всичко това с информацията, че американски войници са работили безвъзмездно в една българска детска градина?! Не става ясна извратената ти комуноидна мисъл...

Bacho Кольо каза: Контрапункт. Асоциация по контраст.

Нали навремето го раздаваше философ...

Ангел Грънчаров каза: Аз и сега съм философ, таваришч. То човек не може да е бил философ и да престане да бъде. То е същото като да си бил лекар или свещеник.

Та затова те попитах. А ти реагира като в оня виц, в който съветският таваришч на въпроса на американеца защо в СССР няма демокрация отвръща с въпроса: "А вие в Америка защо биете негрите?" :-)

По време на война с фанатизиран противник (който ще се бие до последния човек) и с оглед да бъдат спрени безсмислените кръвопролития се налага да се предприемат подобни мерки като пускането на атомна бомба. Пък тези две бомби имат невероятен удържащ ефект върху експанзията на комунизма по цялото земно кълбо, Сталин вече не смее и да помисли за "последна битка с капитализъма". С оглед на тия стратегически съображения жертвите от Хирошима и Нагазаки не се отишли напразно: спасено е цялото човечество от бесовщината, наречена комунизъм.

Разбира се, бомбардировката е зверство, но е зверство, направено по хуманни подбуди, с оглед доброто на човечеството. Спестени са на цялото човечество много повече жертви и изпитания. До ден днешен, знайно е, атомна бомба не е използвана. Удържащият ефект на ония бомбардировки още трае. И това е добро.

Разбира се, жертвите са си жертви. Плачът ви, мерзавци-комунисти, по "дечицата от Хирошима и Нагазаки" обаче е твърде лицемерен, безсрамници! Как не ви е срам да спекулирате толкова безочливо за своите пропагандни цели даже и с такава една трагедия?! Вие изобщо срам имате ли, знаете ли е що е срам?

Щом вие, комуноидите, сте такива горещи "любители на дечицата", що не кажете нещичко за ония стотици хиляди дечица, които са измрели от глад по време на Голодомора в Украйна?! И при това са умрели от много по-страшна, ужасна, безчовечна смърт...

ЗАБЕЛЕЖКА: Опонентът ми Bacho Кольо мълчи доста време, вероятно интензивно мисли какво да отговори... :-)

Ангел Грънчаров каза: Ето защо американците се решават да използват атомната бомба: Клането в Окинава стресва Хари Труман

След сражението американците решават да използват атомната бомба

... А на сушата се разиграва страшна трагедия. Японците наистина се бият до последна капка кръв. Ожесточението взема връх и редовите войници и от двете страни извършват зверски престъпления. Избиват се ранени и пленници след мъчения. За всеки хълм и бункер се водят боеве с дни и седмици. Стотици войници и офицери и от двете страни полудяват от кръвта, която се лее като река на малкото парче суша. На 17 юни американците най-сетне пробиват главната укрепена позиция Йен Даке, прикриваща столицата на Окинава Наху. Командващият японския гарнизон генерал Ушиджима и всички щабни офицери се самоубиват чрез харакири. На главната укрепена позиция се предават 7400 японци. Отделни гарнизони на бункери се сражават до 30 юни, но са унищожени с огнехвъргачки. В битката загиват 110 000 японци и 49 000 американци. Потопени са 34 щатски бойни кораба, а 368 са повредени тежко. Тези загуби, дадени за превземането на един малък японски остров, обезпокояват сериозно американския президент Хари Труман. Съветниците му изчисляват, че десант на големите японски острови, където са съсредоточени основната маса от населението и войските на империята ще доведе до двадесетократно по-големи загуби. Американското обществено мнение няма да понесе спокойно толкова смърт. Ето защо президентът Труман взема окончателно решение да сломи японската решимост за съпротива с употребата на току-що създадените атомни бомби.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за Времето, живота, свободата.

8 коментара:

Анонимен каза...

В Хирошима и Нагазаки са унищожени цивилни - жени, деца, старци и обикновени граждани. Там, до колкото зная, е нямало военни обекти. За това смятам употребата на атомна бомба там за престъпление. Е, всяко престъпление си намира и оправдание. Но си остава такова. Какво е можело да се направи? Да се демонстрира новото оръжие без да се унищожават мирни градове и се постави тогава ултиматум. Както знаете, след Хирошима и Нагазаки Япония капитулира. Вероятно и след такава демонстрация без жертви пак би капитулирала. Но, историята няма "обратен ход". Нека се поклоним пред жертвите на войната, цивилни и униформени, от едната и от другата страна на фронтовата линия! Поклон!
Парпулов

Анонимен каза...

Историческата истина, колкото и да е тъжна е следната: Ако не бяха бомбите в Хирошима и Нагазаки, имайки предвид националното самосъзнание и чувството за чест на японците, те щяха да се бият до последния човек и щяха да загинат много повече японци и американци, отколкото загинаха от бомбите. И това твърдение е вярно, независимо от неговата циничност. На другарите комунисти обаче, лиги им текат от устите, като споменават за бомбите, демек колко лоши са американците, но забравят какво направи Америка за Япония след това и сега Япония е третата икономическа сила.

Anany Kiurkchiev

Bacho Кольо каза...

Уточнение: Не съм автор на двата цитата в началото. Неслучайно съм ги слажил в кавички.

По същество: Неуважеими Anany Kiurkchiev, само човек с фашизоидни наклонности може да оправдае това съвършено излишно от военна гледна точка зверство.

Анонимен каза...

Защо търсим красиви оправдания за военни престъпления? Заради това, че сменихме господаря? От която и да е юридическа гледна точка да погледнеш бомбандировките над Хирошима и Нагазаки е военно престъпление. Но победителите не ги съдят. А на защитниците на тази теза, дано им се падне път до тези градове, да посетят мемориалите и тогава да пишат.

Ангел Грънчаров каза...

За зверството, наречено ГОЛОДОМОР ли говориш бе, Bacho Кольо?! :-)

Bacho Кольо каза...

В СССР /Украйна, Поволжието, Северен Казахстан/ е имало жесток глад /голод/, покосил живота на стотици хиляди. Гладът е резултат от няколко неурожайни години и неправилна стопанска политика. Голодомор /"морит голодом" - умишлено умъртяване чрез глад/ в Украйна не е имало. Голодоморът е понятие въведено то украинските националисти през 90-те год. за да промие мозъците на младите украинци и да им посочи врага - Русия и руснаците.

П.С. Историята познава примери за Голодомор - умишлено умъртяване чрез глад. Например по този начин са умъртвени около 20 хил. съветски военопленници от армията на Тухачевски в Полша през 20-те години на миналия век.

Ангел Грънчаров каза...

Ами то по твоята извратена логика и атомни бомби над Хирошима и Нагазаки не са пускани? :-) Това е пропаганда на антиамериканистите! :-) Колю, наистина ли си дебил, или просто се преструваш? Отговори ми, моля ти се, това е много важен за мен въпрос, щото изследвам, както знаеш, психологията на комуноидността...

Анонимен каза...

А какво са правели и търсели там 20 хиляди руски войници от армията на Тухачевски през 20-те години на миналия век в Полша?