Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 1 септември 2015 г.

Проблемите на Европа и света ескалират заради страшния лидерски проблем на Запада



Относно все по-засилващите се опасения и страхове какво чака Европа от засилващата се вълна от емигранти от Северна Африка, Близкия изток и чак от Афганистан искам да изкажа и аз едно съображение.

Случващото се показва какво неизбежно се получава когато западните ръководители начело с Обама не умеят да мислят стратегически: поражда се лавина от нови и нови все по-трудно решими проблеми. Вместо с няколко навременни военни удара на САЩ и НАТО по т.н. "Ислямска държава" (и най-вероятно щеше да се налажи и сухопътна военна експедиция за изкореняване на това зло) Западът дълго време пасува, с което от кутията на Пандора започнаха да излизат какви ли не злини и ужасии. И Западът още продължава да се мотае, само от кумова срама имитира някакви военни удари по ислямистите.

Ако в момента Западът имаше лидери от ранга Рейгън или Тачър (или на Джон Маккейн), то терористичната Ислямска държава отдавна да беше погребана и никакви вълни от бежанци към Европа изобщо нямаше да има. В Европа за момента също се чувства страшен дефицит от умни и смели лидери, да имаме уважение към истината, но трябва да признаем и това.

Колкото по-мекушави и глупави (защото мекушавостта е израз на липса на характер, на слабост, а в крайна сметка и на глупост) са лидерите на Европейския съюз и САЩ в момента, толкова повече проблемите на света стават все по-заплетени и по-трудно разрешими.

Същата стратегическа грешка САЩ и Европейският съюз направиха спрямо руските агресори. Нерешителността, половинчатите мерки насърчават агресорите и лидерите на диктаторски държави като Русия. Ако им се даде обаче решителен отпор, те ще се уплашат и ще мирясат. Русия трябваше да срещне такъв мощен отпор от Запада, че и през ума на Путин да не можеше повече да мине мисълта да къса парчета живо месо от съседни страни - както това беше сторено с Украйна.

Колкото по-рано Западът успее да си намери лидери с адекватно поведение, толкова по-скоро проблемите на Европа и на света ще почнат да се уреждат. Ние, българите, също трябва да допринесем за този процес като направим нужното да си изберем умни, кадърни и смели държавни ръководители. Щото със смешници-шоумени доникъде не се стига. Трябват ни сериозни, умни и смели лидери. Като Иван Костов, примерно...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за Времето, живота, свободата.

8 коментара:

Анонимен каза...

Няма я желязната Маги Тачър! Имаме една мека Меркел.

Зарко Илиев

Анонимен каза...

Тези "въздушни удари" са само за шоу. Казано е - не стъпи ли пехотински крак (сухопътните сили) на вражеска територия, нищо не е спечелено. И то се видя.

Feodor Ilivanov

Bacho Кольо каза...

Нееднократно съм писал по тоя въпрос. Дефицитът на личности се чувства особено във външната политика. Слава Богу има и изключение - министър Лавров. И това е голям шанс както за Русия, така и за Европа. След ерата на титани от ранга на Кисинджър, Громико, Кув дьо Мюрвил и Геншер, световната външната политика беше налазена от безличия и случайници. Сергей Викторович ни върна увереността, че с нея могат и трябва да се занимават ерудирани личности и дълбоки професионалисти.

Ангел Грънчаров каза...

Голям смешник си, таваришч Колю! :-) Това опит за майтап ли беше или наистина го мислиш? :-) Хубава се посмях, сполай ти! :-) Все по-смешни ставате вий, путинистите, тая неадекватност ще ви натика в могилата... (знаеш що е могила на руски, нали така?)

Анонимен каза...

И ти учителче жалко, коет не разбираш е, че те (Запада) имат умствен пyтенциал...

Сега поставям яко черешово-топчестия въпрос?

Поради что ти идиот там не си разбрал, че те имат умствен пyтенциал?

Ми Бай Ганьо нима мое да разбере тва, а?...

Бахти и пезевенка си нахален, а използваш думи кат таван, перде, далавера, а не ти минава през празниo ум че тва са турски думи, ОК?

Бахти и балъка си... (балък на турски не е обида, значи риба, ОК)... Обида е в празните ви робски глави, ОК?...

http://www.lentata.com/page_7681.html

A. от Австралия

Bacho Кольо каза...

"...тая неадекватност ще ви натика в могилата"

"Сия чаша не ще отмине никого!" Евангелие от Бачо Кольо, стих 121 псалм 19

Ангел Грънчаров каза...

Богохулствайте, путински изчадия....

Анонимен каза...

Това е пост, под който се подписвам. Ето че не всяка критика на Запада става от позициите на КГБ, защото може да сме критични и от демократични позиции. Мисля, че все още има шанс да се появят големи лидери, но може би глобалната криза трябва още да се изостри.