Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 23 октомври 2015 г.

На изборите в неделя ще гласувам за кандидатите на РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК в Пловдив - и с ДА на референдума



Гледах току-що интервюто на Радан Кънев с Цв.Ризова по bTV и от телевизора идвам на компютъра за да заявя: аз взех решението си за кого да гласувам на изборите в неделя, аз ще гласувам за кандидатите на РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК в Пловдив. Признавам си, имах преди това известни съмнения и колебания, но сега вземам решението си с чиста съвест - и не само по ценностни, но и по личностни, така да се рече, подбуди: щом Р.Кънев се е доверил на кандидат-кмета Здравко Димитров и аз ще му се доверя (въпреки че, признавам си, нямам лични и непосредствени впечатления от него). И така колебанията ми се преодоляха, вече знам за кого ще гласувам, тъй да се рече, "камък ми падна от сърцето" (не преувеличавам с тия думи, но ми беше тежко, че от толкова много време аз имам съмнения и колебания за кого да гласувам), е, вече нямам съмнения, нито колебания.

Ако това мое решение може да помогне и на някой друг да преодолее подобни съмнения, ето, заявявам открито и честно как го постигнах; признавам си, че умните думи на Р.Кънев ми повлияха, а аз съм човек, който не може да крие, че силно се впечатлява от умните думи на някой мислещ и загрижен за страната си политик - още повече, че в наше време са същинска рядкост политици да говорят наистина умни, а също така и смели думи. За мен има и един друг, допълнителен и решаващ фактор, който ми влияе най-силно - и това е МОРАЛНИЯТ. Това, което чух от Р.Кънев, не породи у мен никакви съмнения от морално естество, установих, че той говори честно, ето, по тази причина и на това основание аз взех решението си за кого да гласувам вече без никакви терзания на своята съвест.

И ще отида да гласувам в неделя без колебания, че решението ми е и разумно, и достойно, неукоримо от морална гледна точка. Желая ви и вие да гласувате по този начин! Дано и вие успеете да вземете също толкова здраво и твърдо решение за кого да гласувате без да правите някакви сделки или концесии било със съвестта си, било с ума си, било с чувството си за достойнство, било с нещо друго.

За пояснение към горното ще добавя и това: като казах, че съм имал колебания и съмнения то те не са се дължали на това, че, да речем, съм бил склонен на даден етап да гласувам за някакъв друг кандидат, за кандидата на някоя друга партия. В нито един момент не съм си помислил и не съм могъл да си помисля, че за мен е било някога възможно да гласувам за кандидата, да речем, на БСП или на ГЕРБ, или на ДПС, или за някакъв неидентифициран в политическо-партийно отношение и затова още по-съмнителен кандидат за кмет; никой друг не е могъл да ме примами по някакъв начин. Имах опасения дали няма да ми се наложи да гласувам "против всички", но ето, този вариант отпадна. И сега съм вече спокоен.

Толкова по този въпрос. Желая ви приятен уикенд - и да ви пожелая също да вземете добро за себе си и за страната решение на изборите и на референдума в неделя! Аз взех вече своето решение. Ако се наложи, мислете повечко, потърсете, прочетете нещо, за да победите своите съмнения, но идете непременно да гласувате. Добрият гражданин винаги участва в изборите, не оставя другите, значително по-неориентирани от него хора да решават нещата вместо него. Бъдете добри граждани, постъпете достойно, победете склонността си към малодушие - и това си позволявам да ви пожелая! Мисля, че е важно. Приятна петъчна вечер!

ДОПЪЛНЕНИЕ: Вижте в тази връзка и това: Радан Кънев: Здравко Димитров ще бъде кмет, на когото няма да можем да заповядваме А по въпроса за гласуването на референдума добавям следното:

Позволявам си да споделя призива на Plamen Darakchiev, смятам, че говори напълно разумно; ето, преценете сами:

Ако трябва да перифразирам поета ("На прощаване") - лошия с бюлетината по главата! Така че действайте в неделя. Масовата подкрепа за електронното гласуване ще хвърли в паника мафията. Вижте и това непременно, важно е: Гласувай на референдума, объркай им сметките!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

6 коментара:

Анонимен каза...

Аз ще гласувам само с НЕ на референдума, колкото да неутрализирам вашето ДА. Не мислех изобщо да гласувам, но вие ме убедихте.

Ангел Грънчаров каза...

Е, радвам се, че е така, другарко. :-) А на изборите ще гласувате за БСП, нали познах, скъпа тъй лесно предвидима другарко? :-)

Анонимен каза...

Това, вашето, на психологически език се нарича "проекция". Отворете един речник по психология и се осведомете какво значи това понятие. Успех!

Ангел Грънчаров каза...

Ние знаем какво е проекция, другарко. Вие ако не знаете може да се информирате от моята книга ЖИВОТЪТ НА ДУШАТА: ПСИХОЛОГИЯ, тя има вече 5 издания.

Анонимен каза...

Знам, знам. Вие сте печално известен писач.

Ангел Грънчаров каза...

Защо "печално", другарко? :-) Кое толкова силно Ви опечалява? :-) Че съм "писач" - или че съм известен? :-)