Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 27 октомври 2015 г.

"Нормалните неща се случват само и единствено когато има активно гражданско общество"




Две неща стърчат над врявата покрай изборите; и ги осмислят, като подреждат картинката в смислови рамки.

Първото: коментар на Веселина Седларска във Фейсбук: "Вече нямало БСП... Затова пък пак има БКП". Второто: фактът, че самият министър на вътрешните работи трябваше да се появи (заедно със секретаря на МВР и шефа на СДВР) в НАТФИЗ, за да започне полицията да извежда Сидеров и неговите хора от сградата на автономното висше училище.

Когато съберем тези две неща, получаваме следния извод: проспали сме точния момент, в който България е влязла с единия крак в авторитарен режим. Вече не можем да бъдем класифицирани като "демократизиращо се общество".

Знаем, че сме проспали точния момент – че той е вече зад гърба ни – защото в момента наблюдаваме на живо основните характеристики на авторитарната власт.

Първата: събирането на цялата власт на едно място ("пак има БКП"). Втората: реалната неспособност на тази власт да поддържа елементарен ред без някакво героично свръхнапрежение. Или, както писа Веселин Желев от Брюксел: "Егати държавата. Как да я приемаш сериозно, когато министърът върши работа на квартален отговорник?"

Съсредоточаването на властта по висините върви ръка за ръка с видимия разпад на държавния ред по низините.

Да огледаме тези неща, едно по едно.

Съсредоточаването на властта по висините

Ясен признак за това, че демокрацията се оттича от България, е липсата на демократична предизборна кампания. Някой да забеляза който и да е значим кандидат за кмет да предлага някаква програма за по-доброто бъдеще на съгражданите си?

Кандидати имахме хиляди, а програми – две-три. Вместо да ни предлагат визии за нашето собствено бъдеще, кандидатите действаха с "послания". И всичките те бяха еднакви: "Гласувайте за мен, защото съм добър, честен, професионалист; а оня, другия – той краде."

Това, хора, не е само отпреди демокрацията – това е отпреди политиката. Последният човек, който е смятал, че въпросът на управлението е да управлява добър и мъдър владетел – този човек е бил древногръцкият философ Платон (починал преди 2362 години!). Неговият ученик Аристотел вече стига до верния извод: не е важно колко е добър или мъдър е управляващият – важното е да работи за общото благо. В този момент се ражда политиката. А съвременната демокрация се ражда, когато се стига до извода, че щом политиката е бутане напред на общото благо – значи най-добре е всички да участват в нея. (Прочети ДО КРАЯ)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: