четвъртък, 14 януари 2016 г.

Щатният пропагандист на кремълската "правда" за България циркулира триумфиращо по медиите - вижте го при "гражданина Слави", простете, ще ида да повърна!Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

3 коментара:

Анонимен каза...

Добре де, но каква „Кремълска правда“, та нали през 1991 съветските народи въстанаха, свалиха КПСС от власт и я забраниха, събориха статуята на Дзержински, Съветският съюз беше разпуснат и оттогава в Кремъл управляват само десни, антикомунистически и прозападни сили? Нали светът, вкл. Русия, се движи неудържимо към свобода и демокрация, България е член на НАТО и ЕС, а Фукуяма обяви „края на историята“?

Ангел Грънчаров каза...

Другарю кагебист, не е истина това, че "в Кремъл управляват само десни, антикомунистически и прозападни сили", Вие сте пълен фантазьор, щом пишете това. Апропо, и без статуята на Дзержински КГБ пак си управлява Русия...

Анонимен каза...

Точно това исках да чуя. Русия и другите посткомунистически страни наистина се управляват от Кремъл и КГБ. Само че какво следва от това контрапозитивно? – Ами именно, че не е имало никакви народни въстания в СССР и другите комунистически страни, а че комунистите сами извършиха тези промени и затова и досега си управляват. Остава обаче най-важният въпрос – защо бяха извършени тези промени?