Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 13 януари 2016 г.

Убийците на Тодор сме ние - безчувствените, безразличните към случващото се наоколо хора



Кой уби Тодор от Враца?, АВТОР: АДРИАНА АВРАМОВА

Колко е трудно да бъдеш скапан човек в тази скапана държава?

Вчера двама мъже пребиха до смърт 18-годишния Тодор от Враца. Бил ги провокирал. Свирел им от колата да се махнат от улицата.

Нарекохме тези двамата убийци, и с право. Убиха едно момче, на което тепърва му предстоеше да се запознава с живота. А вместо това се сбогува с него.

Не позволиха на Тодор да завърши, да преследва мечтите си, да създаде семейство... нито да си каже последно сбогом с хората, които е обичал.

Да, тези двамата изверги причиниха смъртта на Тодор и сега, вероятно, ще лежат на топло за 5-те си минути слава.

Но истинските убийци на момчето са на свобода.

Всички онези хора, пред чиито очи се е разразил грозният побой. Всички онези, които са подминали случващото се. Всички онези, които са си извадили телефона да снимат как пребиват Тодор, а после как лежи мъртъв на земята.

Това са убийците на Тодор.

Безчувствени, безразлични към случващото се наоколо хора. Хора, въоръжени с телефони и фотоапарати, готови да заснемат всяка смърт, но не и да подадат ръка.

А какво да кажем за пребития дядо в градския транспорт в Бургас? Пребит, защото пишлегар се засегнал от направена забележка. И пребит, защото цял автобус седи и гледа безучастно.

Това сме ние. Ето ви я представителната извадка. Няма хора. Има роботи с телефони, жадни за зрелища. Дори на цената на човешкия живот.

Чудя се - колко сложно е набирането на 112?

Едва ли изисква повече усилия от снимането на пребиван човек. В реално време.

Колко е трудно да извикаш поне едно "Спрете, ще го убиете, ще лежите!".

Колко е трудно да бъдеш скапан човек в тази скапана държава?

Дано не ни се налага да разбираме какво е да си на мястото на Тодор, да се нуждаеш от помощ, а срещу теб да има армия от убийци с фотоапарати.

Мъртви сме. Да си знаете.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

10 коментара:

Анонимен каза...

Характерните за българите негативни генерализации, изхождайки от един частен случай, веднага се правят клиширани обобщения за цялата държава и българите като народопсихолически тип, като никога не липсва и популярният жаргонен израз „скапан“, ‚скапани“, скапана“ и т.н., а Ангел Гръчнаров само това и чака: някой да обяви българите и България за „скапани“, за да препечата материала, изпитвайки при това вероятно оргазмени изживявания.

Анонимен каза...

Какъв ти частен случай, постоянно се случва сред дивите BG селяндури, които глеат английски филми все едно са майка им, ама скоро англичани нема да станат. Кандидат англичанин е Пеевски например. Нима не се усещате, че хората в чужбина ви презират? И ето ти го богомила кво щял да каже, o AIG ! - оргазми, силикони, притеснява се, и ни споделя, това средновековно изчадие, което е писало по-горе... Далече така, далече... Америка ще иде на Марс, а вие в Карлуково, да видим там как ще е оргазма ви, черешовотопчовци слабоумни...

Анонимен каза...

Няма нищо по-страшно от човешкото безразличие! Това е смъртта на индивида и е много по-страшна от биологичната. На такива умирания сме свидетели всеки ден. За тях стои българското "правосъдие", което наистина е с вързани с банкноти очи и чиято везна се накланя от поставеното в нея злато. До кога??!!

Radomir Parpulov

Анонимен каза...

Единственото нещо, от което се нуждае злото, за да триумфира, е добрите хора да не правят нищо. Едмънд Бърк

Miroslav Kolarov

Анонимен каза...

Raqta veche e izcqlo oskotqla.

Stanimir Nacev

Ангел Грънчаров каза...

На другаря кагебистки пропагандист, който сега спазва "патриотичната опорна точка" на Кремъл няма нищо да отговоря. Просто той е извънземен, живее в друга Вселена - задно с таваришчите, които му плащат...

Анонимен каза...

НАРКОТИКИ И БАНДИТЫ – ГЛАВНЫЕ ПРОБЛЕМЫ АНГЛИИ

Великобритания на сегодняшний день впереди Европы всей по росту преступности и разгулу криминала. Только вдумайтесь в цифру: на каждые 100 тысяч британцев приходится порядка 2000 (а в "лучшие" времена и 2500) преступлений, совершаемые на территории этой страны

«Большие боссы» отбывающие сроки в тюрьмах, тем не менее по-прежнему руководят делами своих группировок благодаря мобильным телефонам, которые им присылают в посылках. Коррумпированные надзиратели предпочитают закрывать глаза и молчать, поскольку жизнь дороже какого-то сотового.

«Британские преступные группы очень отличаются от итальянской мафии или турецких групп. В них нет четких рангов, правил и структур. Они очень подвижны, гибки и оппортунистичны в своей деятельности», — рассказал «Эксперту» Джон Мерфи из британской Ассоциации полицейских констеблей.

Анонимен каза...

Нещо много кратко беше възмущението на А.Г., понеже за негов ужас се оказа, че в България, противно на неговата теория, ИМАЛО гражданско общество, и то какво, погледнете само протестите във Враца и страната по повод убийството.

Впрочем тезата, че в посткомунистическите страни, за разлика от Западна Европа, нямало гражданско общество, сега вече може да се смята за опровергана. Оказа се обратното – западноевропейците са се превърнали в затъпели скотове и стадо, защото в момента позволяват подобен безконтролен имигрантски поток. Ако българското правителство беше допуснало подобно нещо, то щеше да бъде изгонено позорно с камъни. В случая не става дума за ксенофобия, расизъм. Екстремизъм, фашизъм или липса на гостоприемство, просто хората знаят или чувстват, че подобни миграции ще са пагубни за Европа. Показателно е, че в Германия основната съпротива идва от бившата ГДР, не от стара ФРГ. Гедерманците още не са успели да деградират до степента на западногерманците.

Въобще източноевропейците се борят като лъвове за правата и свободите си, да погледнем българи, украинци, румънци и т.н. Западноевропейците обаче са деградирали до едно чисто материално живуркане и докато имат най-новия смартфон, лаптоп и кола, по възможност на лизинг или кредит, са доволни, няма значение какви безобразия стават около тях.

Анонимен каза...

Да добавим и това, че мнозина побързаха да вадят заключения, без въобще да са наясно какво с станало във Враца, понеже сега се чуват какви ли не нови версии.

Ангел Грънчаров каза...

Благодарим на дежурните кагебистки сволочи че ни информираха за най-новите опорни точки на кремълската пропаганда. Без вас, таваришчи, без вашето усърдие как щяхме да знае какво мисли Кремъл по тия всичките въпроси?! Значи западняците са "деградирали", тъй ли? А "гедерманците" са много напреднали в умствено отношение. Това на закалката им, получена от комунизма ли се дължи? А защо бягаха като гламави по времето на комунизма към тъй омразната им Западна Германия? :-) Нещо не ви се връзват опорните точки, таваришчи, мислете като пишете, че се излагате. И излагате "непобедимата правда" на работодателя си от Кремъл...