Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 19 февруари 2016 г.

На този ден ни е напуснал оня, когото ние не заслужавахме - и още не заслужаваме!



Забелязвам, че някои били, представяте ли си, "чествали" годишнината от обесването на Левски!!! "Чествали", и какво, моля ви се, "честват" толкова тия другари?! Изразяват радостта си, че е бил обесен ли?! И в новините снощи казаха така, цитирам: "Честванията по случай обесването на Левски..."! Може аз да съм тъп, но думата "честване" тук изобщо не ми се вижда подходяща.

На вас лично подходяща ли се вижда? Вас не ви смущава изобщо тази дума, употребена по този повод, така ли?!

Ами честите си тогава обесването на Левски щом е така! Като срещнеш патриот като теб, му кажи: "А честита да ти е годишнина от обесването на Левски!", кажете си това, па се прегърнете и се цунете по влажните си зурли по тоя повод! Може и един казачок да изрипате по тоя същия повод ако се наложи, нали така? Колко му е?

Ний пък не честваме тази годишнина, а почитаме паметта на Апостола на свободата - и се прекланяме пред саможертвата му. Други хора с други ценности нека честват на този скръбен ден! Ний сме покрусени в него, щото на този ден ни е напуснал оня, когото ние не заслужавахме - и още не заслужаваме! Великанът, пред който всички ние сме виновни много. Защото поругахме заветите му - и осквернихме делото му! Щото направихме обратното на това, което той, Апостолът на свободата, ни учеше. Щото мнозинството от нас още удря с чела земята, сторвайки теманета и поклони пред "освободителите" ни, не разбирайки, че свободата не е дар, че "подарена свобода" не съществува, тъй като този, който "ни освобождава", той всъщност ни поробва... какво да говори човек повече, то нещата са пределно ясни! 

Мълчание се иска на този ден, не приказки, щото, повтарям, сме много виновни и духът на Апостола очевидно не е поласкан от нашето толкова грозно малодушие.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

3 коментара:

Ursus Major каза...

"Може аз да съм тъп, но думата "честване" тук изобщо не ми се вижда подходяща"

Прав сте, Грънчаров - не е подходяща и сте тъп

Анонимен каза...

Дежурният коментар колко велик е Левски – което е така – и колко недостойни са българите – което не е така, понеже като философ би трябвало да знаете, че хората не са нито ангели, нито дяволи или демони, както казал Кант за човека, от толкова криво дърво не може да бъде издялано нещо право. Но хората са такива, каквито са, няма други и трябва да ги приемаме с всичките им достойнства и недостатъци. Моят съвет е по принцип да приемате света, хората и живота, които строго погледнато са безсмислени и абсурдни, с повече ирония и хумор и с по-малко менторство и назидателен тон.

Ангел Грънчаров каза...

Сам се възползвай от съвета си, таваришч, сиреч, изказвай се "с по-малко менторство и назидателен тон", а аз съвет от анонимник-безличник, който се срамува от собствената си личност, не мога да приема. Апропо, крайно време да осъзнаеш, че хората няма как да мислят еднакво, сиреч, като теб, че е съвсем естествено да има различни мнения по въпросите, а твоето съвсем не е меродавно само по причина на това, че е твое... това са прости неща, които е крайно време да разбереш... и тогава по-малко ще мрънкаш... пък и ще си по-спокоен.