Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 20 февруари 2016 г.

Авторът на книгата "Укритото и премълчаното в българската история" настоява лъжите за миналото ни да бъдат отхвърлени



Предложения за промени в основните тези на българската историческа наука, адресирани към всички български граждани и съответните държавни и научни институции:

1.) Терминът “прабългари” да се замени със синонимите “древни българи”и "древни тракийци".

2.) Произходът на древните българи да се извежда от траките. Последните генетични изследвания недвусмислено показват, че основната част от българския народ носи гените на най-старите обитатели на нашите земи - тракийците.

3.) Титлата на българските владетели в стари времена е "канас", по-късно „княз”, а не "хан" или "кан".

4.) Необходимо е да се изучава по-пълно тракийското историческо и културно наследство. Да се разшири познанието ни за древния свят на пеласгите и траките на територията на Балканския полуостров, Мала Азия, Южна Украйна и Северен Кавказ. Веднага да отпадне тезата, че Тангра е бил богът на древните българи. Тази с нищо необоснована измислица продължава да трови духовното ни пространство. Да се възстанови цялостното виждане за религиозните вярвания на старите траки. Да се възроди разбирането, че голяма част от народните обичаи - кукерите, русалиите, мартениците, лазаруването, сурвакането, нестинарството и др. имат своите корени в тракийското минало на народа ни.

5.) Началото на българската държавност да бъде положено в 5 в. преди Христа когато е създадена Държавата на одрисите.

6.) Да отпадне категорично тезата за тюркския произход на древните българи. Българската историческа наука да промени погрешните си постановки за произхода на славяните и гибелта и асимилацията на траките.

7.) Да се въведе постановката, че нашите предци траките са първите християни в Европа, покръстени лично от Светите апостоли Св. Павел, Св. Тома и Св. Андрей Първозвани. Да се възстанови правото на Българската църква да се нарича Апостолическа.

8.) В съвременния български език са запазени и се използват няколко хиляди думи от тракийски произход, които се срещат неслучайно и в т.нар. славянски езици. Да се възстанови действителното положение, че българите са имали решаваща покръстителска и цивилизаторска роля по отношение на сърби, румънци, украинци и руси и други народи.

9.) Да се разработи стратегия за изтъкване приноса на древните траки и техните наследници българите като потомци на една от най-старите цивилизации не само в Европа, но и в света. Крайно време е българската общественост да окаже необходимия натиск на българската наука да приведе своите тези в съответствие с истинската българска история или да се самозакрие и изгради наново.

Дошло е време разделно!

Stoyan Nikolov

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

3 коментара:

Анонимен каза...

Какво се предлага сега -- почти същото, но не дотам! http://littlebg.com/popravqt-uchebnitsinite-po-istoria/

Поправят учебниците по история: България е създадена през 165 г.
LITTLEBG.COM

Dimitar Kolev

Ангел Грънчаров каза...

Да, ама тук пак има някаква грешка: тия т.н. "прабългари" всъщност дали не са тракийски племена, които преди това са се разселили около Кавказ, а пък после, след столетия част от тях решават да се върнат по предишните си предели на на Балканите? Изследователят Стоян Николов поддържа тази концепция. Теорията с т.н. "прабългари" дали не е крайно съмнителна хипотеза?!

Анонимен каза...

Ха-ха, тоя идиот знае ли, че няма тракийски думи за перде, таван, мезе, ятак (укривател на престъпници), юмрук, чеверме, гезме, айляк, хаймана, пари и какво ли не... Хиляди са и все тюркски, пардон, турски...