Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Очи в очи, разбира се, е най-достойно да се дебатира: а не подличко и легнал на дивана!



Вчера в ПГЕЕ-Пловдив се състоя предвидената сбирка на Дискусионния клуб с участието на... 1 (словом: един) ученик и също така на... 1 (словом: един) учител, именно моя милост, а моя милост съвпада с организатора на самата инициатива и проява. Отбелязвам този многозначителен факт ей-така, за да се запази за бъдещата история на борбите за реална демократизация в сферата на многострадалното българско образование и училище. Държа също така да отбележа, че около час преди събитието по телефона ми се обади г-жа Иванка Киркова, началник на РИО-Пловдив, която ме извести, че въпреки желанието си да присъства на събитието в ПГЕЕ-Пловдив за жалост няма тази възможност (поради важна служебна ангажираност), но използва случая да ме поздрави за инициативата, пожела ми успех, наблегна също на това, че по нейното дълбоко убеждение е потребно бъдещият дебат да се води толерантно, на една човечна основа, със зачитане на правото на различие във възгледите на двете страни (!) и т.н. Да, ама не, "другата страна" - интересно коя ли е тя и за какво тя се бори, не вярвам тази "друга страна" да е против демократизацията?!! - просто не дойде на събитието, един вид го бойкотира. Да, ама нали знаете, че бягството от полето на дебата изобщо не е спасение, то даже не е илюзорно спасение...

В тази връзка искам да заявя две неща. Първото е, наскоро прочетох за този любопитен факт, ето, мигновено се намери неговото приложение в тъй своеобразните родни условия на нашето тъй свидно отечество: основоположникът на атинската демокрация (имам предвид древна Атина, не съвременната!), именно законодателят Солон бил постановил, представяте ли си, че отклоняването от спорове, отказът да участваш в публични спорове (и дебати, но тогава тази модерна дума най-вероятно не е съществувала) е престъпление, сиреч, оня, който отказва да участва в публични дебати по важни за общността, за полиса проблеми, прави нещо престъпно! Да, представяте ли си, в древна Гърция преди 2500 години се е смятало, че не само се държи позорно оня, който бяга от дебатите, не иска да се включва в тях, но той, видите ли, прави нещо незаконно, т.е. дръзва да извършва престъпление! Защо ли е постановил това тъй мъдрият Солон? Интересна работа, нима е искал принудително да накара всички разумни и свободни граждани на Атина да участват в дебатите, в дискусиите по най-важните проблеми?! Да, ама ний сега, живеейки в 21-вия век след Христос, смятаме, че по принуда (или по задължение) да участва някой в нещо, а не защото го желае, е неправилно, е израз на несвобода, също така е и позорно. Възниква въпросът: защо дадени хора очевидно не желаят да участват в дебати? А пък, от друга страна, е известно, че няма ли свободни дебати по всички до един въпроси от живота на общността, това е категорично доказателство, че в тази общност няма демокрация. Сиреч, претенцията на някои хора, че са демократи, без насреща да има реални доказателства за това, именно съответното демократично поведение, дела, постъпки и прочие, е само голословна претенция.

Виждате възниква чудесен казус. Вероятно си заслужава да направим извода, че в нашите български родни и народни общности има две категории хора, че са възможни изобщо две принципно различни реакции спрямо ситуацията, в която всички ние се намираме: една голяма част от хората са доволни от пагубното статукво, то тях по някакви причини ги устройва, тия хора си гледат, дето се казва, спокойствието, гледат си кефа (в страни като нашата стремежа към ориенталския кеф е важен стимулатор за огромната част от хората!), тия хора обичат стабилността както се изразява нашият любим премиер, т.е. те държат преживяваният разпад и преживяваната разруха да стават колкото се може по-стабилно. Другата категория хора, към която принадлежим и ний двамцата събеседници от ПГЕЕ-Пловдив, сме такива, че държим да има промени, също така че тези промени трябва да ги направим ний, хората, да, именно ний, "обикновените хора", и то, представяте ли си, без никакви инструкции и заповеди отгоре, щото сме дълбоко убедени, че промени не се правят по заповед, а по зова на собственото сърце, на собствената съвест и пр. Първата категория хора, дето тъй си харесва статуквото, вероятно чака заповеди отгоре - за да се впусне и тя в някакви шеметни борби за промени, за либерализация, демократизация и пр. Тия хора без нареждане от началството явно нищичко не могат да направят. Проблемът си е изцяло техен. Ний пък не мислим като тях.

Как мина една част от дискусията (то дискусия нямаше, щото едната страна просто липсваше, не благоволи да се яви!) можете да видите поне ето тук Запис на част от обсъждането в Дискусионния клуб днес, за жалост звукът на записа е твърде слаб, не зная защо се получи така (друг път записите са ставали по-хубави, с нормален звук), най-вероятно нещо в настройките на лаптопа се е променило, пък и ний направихме грешка, че не сложихме самия лаптоп по-близо до нас. Но нищо де, днес същите тия двама събеседници ще участваме във воденото от мен предаване в Пловдивската обществена телевизия, там ще си продължим разговора, вече със значително по-голяма аудитория, с много повече участници (зрителите в тази наша наистина демократична телевизия участват най-активно в предаванията), зер предаването се нарича "На Агората...", а пък агора е място, където се говори, дето се обсъждат тия всички проблеми, които са най-важни; на Агората някога е заседавало и народното събрание, в което, знаем, са участвали всички свободнородени мъже. Изобщо гръцката история е много показателна: за да участваш в такива разговори, излиза, първо, трябва да си мъж, сиреч да притежаваш добродетелта мъжество (т.е. да не си страхливец, шушумига и малодушник), второ, трябва да си свободен. Тия, дето бягат от дебати, оказва се, не са нито едното, нито другото, по собственото признание. (Тук изобщо не става дума за това, че жените следва да бъдат игнорирани, както е било в древна Гърция; то днес, в днешно време, има жени, които се държат значително по-мъжки от много мъже, т.е. ние не влагаме никаква примитивна полова сегрегация в горния пример; правя това уточнение за неискащите да разберат.)

Проклетите гърци (древните имам предвид) са много коварни. Не знам дали знаете, че тия наглеци са измислили думата идиот за да обозначават с нея точно тия, дето не се интересуват от общите, от човешките, от градските, т.е. от политическите, от държавните дела (полисът знаете е градът, сиреч държавата); да, точно такова е било първоначалното значение на думата идиот. Излиза, че по тяхната представа са били твърде глупави и малоумни тия, на които не им е стигал акъла да разберат колко е важно да се мисли и говори за тия всичките важни за полиса неща. Днес наричаме подобни хора "дебили". Думата идиот се разбира в един по-преносен смисъл в наше време, а пък аз ви казах как се е била възприемала навремето, в древна Гърция. За много неща можем да се поучим от гърците (не, разбира се, от съвременните, а от древните най-вече, щото съвременните гърци много често започнаха да се излагат не по-малко от нас, българите!).

Понеже времето ми напредва, ще трябва този очерк да го прекратявам вече: имам първи час в училище. Ще завърша с една сюблимна сценка, пак случила се вчера.

Като свърши сбирката за реалната демократизация в нашата училищна общност аз се прибрах с отворения още лаптоп в учителската стая. Имаше доста хора, учители, разбира се. Един учител, той е много важен, си беше позволил... да се изтегне на дивана, човекът си почиваше, той преподава физкултура, вероятно много се е изморил, та си беше полегнал да си почине; нема лошо, това, дето се казва, е човещинка (аз също често дремя седнал в учителската стая, щото нашата работа, учителската, не е толкова лека, както си мисли останалият свят, напротив, доста е тежка, та като имам възможност и аз притварям очи, за да ми отпочине малко главата!). Е, аз не смея да легна на дивана, щото ако го сторя, ще стане сензация, ще стане скандал, но тоя човек, понеже има много заслуги пред училището и отечеството, той е треньор на някакъв отбор, който често печели състезания, купи, медали и пр, значи, биейки толкова заслужил, значи има пълното право да си почива както и когато си иска. Но не за това ми е думата, много се извинявам ако някой си помисли, че заради такава дреболия като лежането върху диван на толкова заслужилия човек в работно време си позволявам да пиша за това. Не съм такъв дребнав или пък злобен човек, просто казвам, че докато в ритуалната зала се е водил дебат за реалната демократизация в нашата училищна общност един неин авторитетен член се е излежавал на дивана в учителската стая. Но има и нещо още по-важно, за което всъщност пиша за всичко това, иначе изобщо нямаше да пиша за такива дреболии. Пиша ето за това защото този човек нарочно ме предизвика да пиша за цялата тази случка/ като ме видя с едното око, че влизам в учителската стая, изчака малко да се съвзема и да мога да чуя добре думите му и се произнесе ето за какво:

- Абе оказва се, че Америка е най-агресивната страна в света, щото американците са избили 100 милиона индианци при основаването на държавата си! Да не говорим за войните, които Америка е разпалила по целия свят след това!

Каза това тоз заслужил човек и пак се извърна да спи, пак притвори блажено очи, чакайки да чуе какъв ефект ще произведат тия думи у околните. Обади се една услужлива и мила учителка, която изрази съгласие с думите му. Чудя се как този същият другар не благоволи да каже, че в Америка още бият негрите, това той забрави да го каже, наистина за мен е същинска загадка защо забрави да го каже.

Очевидно той ме провокираше. Аз пък се направих на ударен и си замълчах. Нищичко не казах. Не възразих на тия толкова провокиращи ме думи срещу Америка - срещу моята любима свободна Америка, която е трън в очите на толкова много хора. Не ми се влизаше в такъв дебат. Пък замълчах и защото с този човек откакто се върнах в училище (след съдебната сага около моето уволнение) ний не разговаряме изобщо, също така даже и не се поздравяваме. С всички други се поздравявам, с него само не. Пардон, щях да съгреша, има още двамца учители, които ме гледат в коридорите така сякаш се разхождам облечен с... индиански костюм; или сякаш съм привидение; единият от тях също е физкултурник, той се държи така, сякаш не ме забелязва, вероятно ме мисли за привидение, а пък той самият нищо чудно да има усещането, че халюцинира! (Очевидно той, горкият, още не може да повярва, че Грънчаров пак е тук, това му изглежда като халюцинация, като фантастика!)

Както и да е. Не издребнявам. Казвам това, щото... дебатът все пак някак трябва да бъде провокиран. Аз се опитах на последното заседание на учителския съвет да кажа нещо в този смисъл, но пак бях наруган като "неправилно мислещ", дебат нямаше; е, ще има дебат. Ако в училището няма дебат, ще има дебат на страниците на този блог, зер ний сме модерни, няма да се принизяваме да дебатираме сякаш сме изостанали като горките американски индианци на живо, ами ще дебатираме в интернет, в блога, във фейсбук и пр. Щот немаме време да дебатираме на живо (тъй като сме заети да се излежаваме на дивана!), ще дебатираме тук, в интернет. Модерни сме, затова. Прочее, аз за първи път в живота си видях вчера учител да се излежава на диван в учителска стая. Но казахме, този човек има огромни заслуги пред училището и отечеството - и затова нему вероятно е разрешено всичко. Пък и как няма да има заслуги като този същият човек, преди около 20-тина месеца, при съобщението, че Ангел Грънчаров е вече уволнен и изгонен от училището, се бил провикнал пред целия учителски съвет ето как:

- Ееее, най-после, откога чакаме този миг, отдавна той трябваше да бъде изгонен, най-после се сетихте да го изгоните!

Забелязвате, че тъй загриженият за правата на индианците в Америка нашенец с огромни спортни заслуги пред отечеството също така е голем демократ, нема що! (Не мога да си представя как щеше да реагира ако беше получил съобщение, че Ангел Грънчаров направо е убит, тогава може би реакцията му щеше да е още по-сърдечна!)

Толкова, спирам да пиша, щото трябва да ставам! Бързам за училище, закъснявам вече. Такива работи стават в нашата училищна общност. Аз съм за дебати, независимо къде се водят, на живо, в реално време, в интернет, важното е да се водят обаче почтено. И очи в очи, разбира се, е най-достойно да се дебатира. А не подличко и от дивана. Но тепърва ще се учим на дебати, щото и това нещо, именно почтеното дебатиране трябва да се учи. Виждате, има насъщна нужда много да се учим в тази посока. Чао и хубав ден на всички!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

6 коментара:

Анонимен каза...

Грънчаров ти си дебил. Безсрамник! Как можеш да пишеш такива нелепици за колегите си?!?!????????? Никаква колегиалност няма у теб, никакво възпитание, щом не знаеш че така за колегите си възпитаният човек не пише. Ти наистина нямаш моралното право да бъдеш учител в нашето училище. Казвам ти го най-отговорно. И недей да се измъкваш с това че съм анонимна. Под достойнството ми е да си пиша името и фамилията в твоя гнусен жълт блог....................

Ursus Major каза...

Муахахахахахах, дебил смотан, 1 ученик само не те е разкрил още, тъпунгер с тъпунгерите!

Анонимен каза...

Горката анонимна ...ДЕБИЛКА! Ти, която не се усещаш, какви комунни бисери-тъпизми лайнариш и как анонимно се... осираш! Дето, ако съм ти директор и се сещам коя си - изхвърчаш одма и завинаги от образованието, а не те виждам да чистиш и обществените тоалетни....Тъй, като и за това нямаш капчицата разум г-жо Лили Попова!Язък ти за ... съществуването, тъжно-смехотворно анонимстваща тук и опитваща да си зловредна г-жо Сбъркано недоразумениe и...отчаяно анонимстваща отрепко в ПГЕЕ!... Да не говорим и за точно, и за правилно описания от светлия Учител, Просветител и Истински човек в ПГЕЕ - този по комунистически излегнал се на дивана ... дебил, дето така "умно" се разкрил с отношението си към американците...., да му напомня на тъпата тиква, обаче към кои американци...., че белким прихване, но едва ли...:-))) - на американците от преди два века и кусур чоджум! Боже и Господи, Българийо...докъде ще стигнеш с такава....без извинение, с огромно възмущение и, без никакво преувеличение : престъпна комунистическа измет и сган, като учители! Какво уважение към хора с престъпни комунистически убеждения те патило бе, г-жо! Какви пет лева?! бе, супер бедно откъм разум и престъпно същество Лили Попова!?

Запомни от мен - В крайна сметка при истинската демокрация побеждава и се налага не мнозинството, а в постоянна борба на малцинството! - за утвърждаването им - Разумността и Правото!

На мнозинството при истинската демокрация е позволено и то се ползва в пълна степен от благата носени от триумфа на разумността и на правовия ред, за които ратуват и се борят, според силите си за постигането им и светлите умове на личности, като Ангел Грънчаров и на ученика до него в ПГЕЕ!
И това ще става, твърдо го вярвам, въпреки несъгласието с тях и с мен на такива плюнки, като тебе Лили Попова и, като този окаян физкултурник...където и да се намирате!

Основателен правен извод:
Лустрация в образованието! От такива престъпно изповядващи комунизма си "учители"! - Ето я най належащата, първата и най-важната реформа в него!
На вниманието, на политическото лице в МОН ! Г-жо Министър Кунева?!
Защо не се спазва законът в повереното Ви министерство!

2016.02.25г. Владимир Петков-Трашов

Нямаше как да не реагирам така на поредната гнусна изява от анонимстващата най-често, но издала се веднъжка :-) "учителка-комунистка" в ПГЕЕ - заслужаваща мигновено уволнение и съдебно преследване от прокуратурата, заради нескритите вопли по колективистичното си близко комунистическо минало, желано от нея и умилно копняно, да бъдело в сила и меродавно, и досега в "колектива на ПГЕЕ"....:

"Грънчаров ти си дебил. Безсрамник! Как можеш да пишеш такива нелепици за колегите си?!?!????????? Никаква колегиалност няма у теб, никакво възпитание, щом не знаеш че така за колегите си възпитаният човек не пише. Ти наистина нямаш моралното право да бъдеш учител в нашето училище. Казвам ти го най-отговорно. И недей да се измъкваш с това че съм анонимна. Под достойнството ми е да си пиша името и фамилията в твоя гнусен жълт блог....................
25.02.16 г., 9:29"

Ангел Грънчаров каза...

Уважаеми г-н Трашов, аз лично не съм сигурен коя по-точно особа си позволява да пише в такъв тон, щото имам съмнения, колебая се, тъй че за името, което ти упоменаваш, не може да е сигурно, че точно тази особа е писала горното излияние. Но всъщност какво значение има името, важно е отношението, важна е същността, принципът е важен. Нека тия хора да имат право свободно да изказват каквото мислят, щото по този начин показват същината си, пък всеки нека да има правото сам да ги оценява, де преценява колко им е акъла и прочие. Това е демокрацията. А доколко такива именно особи могат да бъдат възпитатели и учители на младежта, това вече е истинския важен въпрос. Вероятно някои родители, изповядващи "най-светли комунистически убеждения", ще искат точно такива учителки за децата си, нали така? Аз обаче като демократ не ща моите деца и внуци да бъдат учени от такива динозаври на комунизма. Какво да правим в такъв случай? Проблемът е сложен. Трябва да мислим за решаването му. Комунизмът, прочее, у нас е обявен със закон за престъпен. Да, ама сме демократи и не можем да си позволим да гоним комунистите от работа защото са комунисти - щото така правеха навремето комунистите, я ние не щем да сме като тях. Какво да правим тогава? Да оставим комунистите обаче не само да върлуват в училищата, но и да дирижират положението там, пат не бива. Аз лично не знам как ще може да се реши този казус. Нека да мислим заедно върху него и то още по-сериозно. Уроди като съветския "Кот Василий" не могат да ни помогнато, защото освен че са уроди, са и дебили...

Анонимен каза...

Колко си прав г-н Ангел Грънчаров! За всичко си прав! Даже признавам, че ме зачовърка съмнението и ми стана съвестно...ами, ако наистина не е г-жа Лили Попова тази анонимстваща, страхлива , подла, комунистическа отрепка... преди колко време беше...когато същата или подобната й ученическа в ПГЕЕ, беше сложила името на тази учителка под мерзското си извержение и се получи опровержение от нея...Ами, че това е престъпление ...Защо тогава почтената учителка не е подала сигнал в полицията и до прокуратурата....Даааа, ето готов съм да си посипя побелялата глава с пепел и да си понеса отговорността за нейната обида и оклеветяване, ако аз съм виновен за тях, а не тогавашната престъпна оплювачка, страхливо,
подло и недопустимо сложила името на честната и нищичко общо нямащата учителка Лили Попова вместо своето име под коментара си ...Макар, както казваш - смисълът и значението на реакцията ми е съвършено ясно, че не биха могли да бъдат срещу честен, почтен и съвестен човек отправени, а към неговата противоположност!Чието престъпно анонимстване на тази престъпна отрепка и противоположност много лесно би следвало да се установи от правовите ни органи, ако са законно сезирани и са си на работното място - коя е, та да понесе законната отговорност и справедливата отплата за престъпното си действие!

2016.02.25г. Владимир Петков-Трашов

Анонимен каза...

Многоуважаемата госпожа Попова и също така директорката на училището най-вероятно не са писали първата, злобната реплика. Сигурно я е писал някакъв друг човек, който има зъб за нещо на Грънчаров. Така мисля аз. Грънчаров има много неприятели. Не бива да обвиняваме никого конкретно. Съгласен съм с него, че е важен не човекът, който си позволява да се държи като мерзавец, а самото явление.