Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 18 февруари 2016 г.

Разговорът ми с началника на фейсбук-групата ПЕДАГОЗИ Е.Джасим, изживяващ се като цензор и екзекутор на "неправилно мислещите"



С г-н Emil Jassim, учител по история, който е администратор на закритата фейсбук-група ПЕДАГОЗИ в последните дни преди изключването ми от групата си поговорихме доста, обсъдихме важни въпроси, които по моя преценка имат принципен смисъл. Нашият разговор е много показателен най-вече за точната преценка на онова психологическо и нравствено състояние, в което се намира българското образование и в частност българското учителство. Ситуацията в това отношение, както сами ще се убедите, изобщо не е бляскава и в това отношение. Което може би е най-главното, в смисъл че от това състояние, имам предвид личностното, нравственото, психологическото, ценностното и пр. на българското учителство зависи много, да не кажа всичко. По тази причина, въпреки несъгласието на г-н Jassim, аз на своя отговорност рискувам и решавам да дам пълна публичност на нашия разговор, предвид това, както казах, че той е свързан с един въпрос от изключителна обществена, гражданска, пък и национална важност. Просто копирам и публикувам разговора ни, както се е състоял; позволявам си само поправянето на някои грешчици, щото нали знаете, при бързането, хората грешат в писането, особено пък ако са силно възбудени, ядосани на нещо и пр. Та ето какво си казахме:

Emil Jassim каза: Г-н Грънчаров, това е поредната молба да не използвате аргументи към личността на когото и да било в доказването на изводите. Моля Ви, обърнете внимание, че е поредна молба, но следващата ще е последна.

Когато разбрах, че гласят г-жа Кунева за министър на... образованието и нàуката, дълго време не можах да загрея каква връзка има тя с образованието и особено пък с нàуката. Признавам си, дълго си блъсках главата над тази загадка. Докато тази сутрин не ми се откри цялата истина: амче г-жа Кунева беше избрана на този пост щото има външния вид на една типична строга даскалица, ето по тази причина най-вероятно и нашият тъй умен премиер я е възприемал за даскалица, годна да бъде министър именно на образованието и нàуката. Защо ви казвам тия мои малки наблюдения и открития ли? Ето защо, правя сега необходимия извод от тях (и ний, философите, не сме толкова скарани с мисленето, както на някои хора изглежда!): Г-жа Кунева, до този момент известна като примерна политическа бюрократка, стана министър на... образованието и нàуката най-вече защото има все пак външна физиономична прилика с типова и строга българска даскалица; по тази причина и на това основание осъществяваната от нея политика ще има само външна и най-отдалечена прилика със същинските и действителните, а също така и с коренните потребности на младите хора от едно висококачествено и съвременно образование. Дано не съм прав в заключението си, дано пак аз бъркам, но не мога да скрия, че този извод се появи в моето бедно съзнание на редови български учител по философия, който много-много не си държи затворена устата и по тази причина непрекъснато си навлича какви ли не проблеми... (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

1 коментар:

Анонимен каза...

Грънчаров как може да се излагаш толкова не знам...... пак ще те уволним защото наистина го заслужаваш. Моралът ти е на обидно ниско ниво а и също така си много глупав човек който не само не заслужава да е учител, но и за чистачка в училището не бива да бъдеш допускан!!!!!!