Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 29 февруари 2016 г.

Искате ли да научите какво е "Психология с душа"?

В събота в клуб НЕЩОТО в Пловдив г-н Стелиян Славов говори на тема "Психосинтезата: делото и творчеството на д-р Роберто Асаджоли". Ето как това събитие беше обявено на страницата на Клуба:

Психосинтезата е: • Холистичен подход в научната психология и терапия; • Мост, свързващ дълбините и висините в човешкото същество; • Възглед, помиряващ множество крайно противоположни философски и психологически мирогледи; • Отворена за развитие система. Ще поговорим за:

ʘ Мястото на Психосинтеза сред останалите подходи; ʘ Същност на подхода - Структура на психиката; ʘ Бъдеще на Психосинтеза в България.

Водещ: Стелиян Славов - човек и изследовател. Дипломиран психолог.

Моя милост присъства на това представяне, имаше доста хора, интересуващи се от тази психологическа школа, от това психологическо движение (нека да го нарека така), което у нас е съвсем слабо познато. Искам да споделя нещо, свързано с моето чисто лично възприятие на думите на г-н Славов, млад човек, който също така е инициатор на проекта "Психосинтез-България" (благодарение на този линк можете да разгледате и неговия сайт).

Най-интересното, най-вълнуващото за мен беше това, че нещата, които той разказа, за мен не бяха новост, в смисъл, че аз от неговите уста чувах мисли, които са дълбоко родствени и близки на моите собствени разбирания за "живота на душата" - такъв, какъвто съм го представил в едноименната ми книга, писана преди доста години вече! Това е удивително: ето, един млад човек говори за Р.Асаджоли, разказва за идеи, които силно го вълнуват, които той споделя, а пък аз, благодарение на философията, съм стигнал сам и по свой път до дълбоко родствени идеи в разбирането си за човека и за човешката душа, за подхода в познанието на душевния свят на човека и т.н. Аз писах навремето своята книга с идеята, че трябва и в наше време да бъдат възстановени правата на т.н. философска психология - понеже мен лично не ме задоволяваше оня "строго научен" подход към психиката, който се беше наложил.

Разбира се, аз оценявах достиженията на най-влиятелните личности, работили в тази област, като се почне от Фройд и Юнг и се стигне Адлер, Е. Фром и останалите, всяка школа е развивала някакви истини, но смятах, че това не е всичко, което можем да имаме. Признавам си, в ония години Р.Асаджоли изобщо не ми беше познат (това е било точно преди 20 години), само терминът "психосинтеза" кой знае откъде се въртеше в съзнанието ми, за него даже имам чувството, че още в студентските години някак съм попаднал, ала не съм му обърнал кой знае какво внимание, даже на моменти имам чувството, че сам съм си го изобретил, в противоположност на термина "психоанализа". Но е факт, че в моята книга думата "синтез" и производните й ("синтетичен" и т.н.) много се използва, даже една група от душевните сили съм ги нарекъл "синтетични" душевни сили, такива са волята, вярата, разумът. Та няма да скрия, че бях много развълнуван от това съвпадение, от тази близост на разбиранията; в краткото си изказване след това аз споделих моите чувства пред присъстващите, казах също, че преди време в редактираното от мен списание ИДЕИ публикувахме текст на Асаджоли, предложих на Ст. Славов сътрудничество, дето се казва, протегнах ръка и показах готовност да работим заедно.

На събитието в Клуба направиха видеозапис, най-вероятно скоро ще го качат в Мрежата (ако вече това не е сторено, но още не съм разбрал за него), та ще можете и вие да се информирате за ПСИХОСИНТЕЗАТА. На сайта, който ви препоръчвам, също можете да научите много неща - стига да ви вълнува темата за човека и за душата на човека. Хареса ми изразът "Психология с душа", който водещият употреби, ето, ще измисля заглавие на тази дописка, което да го съдържа. Толкова засега. Бъдете здрави! Хубав ден и приятна седмица ви желая!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

5 коментара:

Анонимен каза...

Пак намери повод да пишеш за себе си все едно че целият свят се върти около теб!!!!!!!!!! Не ти ли е малко неудобно сам да си правиш такава безогледна реклама? Книгите ти не струват изобщо, без да съм ги чел знам това - защото знам добре, че самоуверен лаладжия като теб нищо свястно не може да напише. Страдаш от най-тежката форма на логорея както ти го каза онзи прекрасен младеж Емил Джасим но ти и с него се скара. Всички са неправи само ти си прав, така ли?!?!?!????????????????? Иди се лекувай в психиатрията!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Там ти е мястото!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

На 20.02 и 21.02 в София се проведе Втора национална среща за свободно развитие на образованието, организирана от Национална мрежа на родителите.
Гост-лектори бяха образователни дейци от Дания, Великобритания и Израел. В лекции и работилници те споделиха за своя опит в "свободните училища", "демократичните училища" и изобщо добрите практики, приложени в техните образователни институции.

На 27.02 пък Валдорфското училище "Проф. Николай Райнов" организира Форум "Образование и възпитание според развитието на децата между 3 и 14 г."
Лектори бяха както български педагози и преподаватели по методите на валдорфската педагогика, така и учител от Холандия, занимаващ се 30 години именно с тази методика.

И двете събития бяха много вдъхновяващи и замислящи (най-малкото защото човек го спохождат и идеи, и притеснения, и надежди).
На 02.03. от 17:30 в ЧГ "Леонардо да Винчи" ще се съберем неформално да си поговорим именно за методите и постиженията на световното образование, а защо не и да помислим какво и как бихме могли да включим в нашето собствено.

Всички учители, родители, ученици и други интересуващи се са добре дошли! :)

До скоро!

Анонимен каза...

Нищо интересно, Ангеле, погледни го: http://kutzarov.org/?p=1307

Анонимен каза...

И това: http://scena.bg/post/991

Анонимен каза...

http://offnews.bg/news/r_1/n_624935.html