Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

неделя, 27 март 2016 г.

Чистосърдечен апел, съдържащ словоизлиянието на един наистина ненормален и дори опасен човекПолучих чудесно, твърде интересно писмо от млад човек от Варна, интересуващ се от философия, по тази причина го публикувам в блога си заедно с моя твърде патетичен отговор до него; идеята ми е да се възползвам и да поставя някои отдавна наболели проблеми, по които е непростимо да се мълчи повече; ето двете писма:

Здравейте, г-н Грънчаров!

Кратко представяне: И. Н., 28 год., гр. Варна, юрист; проявявам интерес на полето на философията, в частност определям себе си като хайдегерианец.

Изпращам Ви два свои интерпретативни текста с философски уклон. Иде дума за мини-текстове. Всеки мини-текст е самостоятелно озаглавен. Липсва кохезия в компилацията: текстове са самостойни и дори подредбата им е по-скоро интуитивно-творческа, отколкото следваща някаква желязна логика. Записвам отделни свои разсъждения, не ми се отдават обемни и цялостни изложения.

Моля - при наличие на време и желание от Ваша страна - да се запознаете с текстовете.

Заслужават ли тези текстове да видят бял свят в някое последващо издание на Вашето списание ИДЕИ? Не бих искал да се натрапвам или нахалствам: отворен съм за всякакви забележки, коментари, дори остра критика... това само би било от полза при усъвършенстване на моите писания. Ала за мен ще е цяло щастие да взема участие в списването на Вашето списание и въобще в отстояването на свободното мислене и либералната ценност.

С благопожелания: И. Н.

Здравейте, уважаеми г-н Н.,

Току-що прочетох текстовете, които сте ми изпратил. Моята преценка е, че умеете да пишете и имате какво да кажете, да, текстовете Ви заслужават да се появят на страниците на списание ИДЕИ! И това ще стане още в първата книжка на списанието за тази година, която в момента подготвям за печат. Поставяте с текстовете си важни теми, които заслужават по-широко вникване и обсъждане от читателите на списанието. Много Ви благодаря за това, че се свързахте с мен и имате готовност да си сътрудничим! (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

1 коментар:

Анонимен каза...

Вече сам съзнаваш че си ненормален. А защо тогава даде под съд човека, който има достойнството открито да те определи като ненормален?!????????????????????????????????????????????