Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 15 март 2016 г.

Срамно е, грозно е: защо не съчувстваме на турците за Анкара?!




Не осъзнавате, че градът не е по-различен от Лондон, Ню Йорк и Париж

... Много е лесно да се гледа на атентатите в Лондон, Ню Йорк, Париж и да се изпитва болка и мъка по жертвите им. Защо да не е същото и за Анкара? Защото просто не осъзнавате, че Анкара не е по-различна от всеки от тези градове ли? Защото смятате, че Турция е преобладаващо мюсюлманска страна като Сирия, като Ирак, като страните, които са в състояние на гражданска война, и следователно трябва да е като тях и, и понеже не ви е грижа за тези страни, защо трябва да ви е грижа за Турция? Ако не вярвате, че тези атентати в Анкара ви засягат или че не можете да изпитате същата болка като тази, която изпитахте при атентатите в Париж или Лондон, значи може би трябва да престанете да мислите защо, защо се чувствате така. Турция е чудесна страна с наистина прекрасни хора. Никъде не съм се чувствал по-добре дошъл, по-щастлив, в по-голяма безопасност отколкото тук. Анкара е моят дом от 18 месеца насам и ще продължи да бъде мой дом.

Вие бяхте "Шарли", бяхте Париж. Ще бъдете ли Анкара?

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

14 коментара:

Анонимен каза...

Съчувствам на невинните жертви и продължавам да смятам, че тероризмът е сред най-отвратителните престъпления над човечеството. Но считам за необходимо да подчертая, че политиката, която води турското правителство по отношение на кюрдите - както в Турция, така и в съседните Ирак и Сирия - не само не способства за ограничаването, но, напротив, засилва опасността от подобни актове на тероризъм спрямо невинни хора. Бог да прости невинните жертви!

Ognyan Minchev

Анонимен каза...

На Америка не съм съчувствал защото атаките бяха на ЦРУ (евреите). Турция подкрепя ИСИС и ислямския фундаментализъм. Жалко е за обикновените хора но те гласуват и избират.Както в БГ никой няма право да плюе властта защото народа избира мафията да го командва

Arkadiusz Borys Żabowski

Анонимен каза...

Да, става дума за човечност, за човешко съчувствие към жертвите, а спор няма, че правителствата имат огромен дял за възникването на ситуацията, в която терористите се чувстват провокирани да вършат противочовешкото си дело (а това съображение съвсем не оправдава тероризма)...

Анонимен каза...

Няма нищо срамно в това да се радваш когато врага ти е в трудно положение!

Ivan Petrakiev

Ангел Грънчаров каза...

А това не означава ли, че си урод - защото човещината изисква да сме съпричастни когато някъде убиват хора, независимо дали ни се струва, че тези хора, видите ли, ни били "врагове" :-)

Анонимен каза...

Не можем да си представим колко много ни е повредила Руската пропаганда.

любчо чорбаджийски

Анонимен каза...

Говедо! Абе вие либерастите се също толкова тъпи животни като комунетата! Пръдльо къде е казано че ако си срещу Турция задължително трябва да си за Русия! Не може ли българина да държи само и единствено на България?

Ivan Petrakiev

Анонимен каза...

Хора били турците! Говорим за турците, раса която през цялата си история не е допринесла с нищо за развитието на човешката раса. Султаните забраняват печатането на книги за 300 години в рамките на Османската Империя а докато Западна Европа върви по пътя на прогреса турските животни вършат геноцид над арменци българи и кюрди. Този атентат вчера е просто още едно потвърждение на поговорката " като сееш ветрове ще жънеш бури." Ислямиското прасе Едроган иска да достигне величието на Сюлейман Великолепни и почна да се меси в делата на Великите Сили. Сега ще му се наложи да преглътне кюрдска автономия в Сирия, независим Иракски Кюрдистан и автономия на Турски Кюрдистан. Неговата забулена жена-приститутка не се посвени на 8 март да каже че харема е бил хубаво място за жените. Да ги трепат кюрдите майка им дееба турска!

Ivan Petrakiev

Ангел Грънчаров каза...

Пълно е със зомбирани идиоти на тази земя очевидно... които са загубили човешкия си облик...


Анонимен каза...

A няма ли да сложим кюрдски знаме бе ефенди, като Турция изби цели кюрдски градове?

Plamen Damyanov

Анонимен каза...

Моля ви когато в диалозите се включват хора като г-н Петракиев не продължавайте коментарите. Игнорирайте ги мълчаливо, с безразличие. Не им създавайте пространство за изява. Те не ви разбират, а ние такива като него трябва да изолираме. Злото, посредственото, нецивилизованото, провинциалното търси сцена, поле за изява и не разбира ни само колко е зловредно, но и колко е нещастно.

Stefka Stoyanova-Petrova

Ангел Грънчаров каза...

Колкото и да е безнадеждно с тия хора въпреки това трябва да се разговаря: щото са много заблудени и увредени тъкмо в ценностите си, тези хора просто нямат ценности, не умеят да разграничават истински важното от маловажното. А най-важното е да сме човеци, т.е. да живеем така, че да пречим за разпространението на злото по земята. Не е лесна борбата с тия хора, защото става дума за това, че трябва въпреки всичко да им помагаме, та да освободят душите от коварните си заблуди - и от злото, доколкото това изобщо е възможно. Аз смятам, че е безкрайно трудно, но в някои случаи е възможно такива хора да преживеят духовен поврат към доброто. Не може да мразиш, примерно, цял един народ, да позволиш омразата "срещу турците" да доведе дотам, че да се превърнеш в пълен урод и идиот, който изобщо не умее по тази причина да разсъждава, камо ли да разбира нещата. Ала ето, има такива, които не само мразят цели народи, но и не се свенят да показват открито омразата си, т.е. душевното си уродство. Но за да стигнат до такава патологична омраза тия хора очевидно много са били заблудени, е, трябва да опитваме да освободят душите от заблудите си, от илюзиите си, от бездуховността, от безчовечността си.

Анонимен каза...

Защо бе СТЕФКЕ да изолираме Петракиев - защото казва истината ли? - не четеш ли новини какво става в Швеция и другите страни, на вратата ни седят 1000000 емигранти чакат само да ни разкъсат, много си глупава ако се считаш в безопасност като ти се изредят 20-30-потни мангала, друга песен ще запееш, ще чакаш такива като него и мен да те спасяваме - било зло нецивилизовано, било зловредно, било провинциално - като слезеш от розовия си облак и се огледаш ще разбереш, че злото вече е при нас.

Krasimir Siderov

Ангел Грънчаров каза...

Бежанците няма да ни разкъсат, не се притеснявайте толкова, драги господине! Да виждате в емигрантите "врагове", простете, е извратено: тези хора бягат от войната и от смъртта, да не им съчувстваме означава, че не сме човеци, че за нас човечността вече не важи, отказали сме се от нея. Тоест сме се обезчовечили - и изобщо не се притесняваме от това. Нещо такова ви се е случило. Вие в тези плачещи дечица и в техните плачещи майки "врагове" ли виждате? Ами че това Вашето е чисто и просто уродство!

Ако пък сред бежанците има наистина врагове с нечисти цели, има си органи, които могат да ги открият и обезвредят. Но да лепвате клеймото "врагове" на всички бежанци, съгласете се, е грозно - и съвсем неоснователно. Очевидно страдате от някаква злобна емоция, която е довела дотам да имате съвсем изкривена представа за нещата. Опитайте се да се освободите от тази глупава емоция и тогава ще прозрете, че тия хора, бежанците, не са наши врагове, а са човешки същества, поставени в една ужасна ситуация. И се молете на Бога Вие самият да не се окажете един ден в ситуация като тяхната! Тогава ще Ви питам на какъв глас ще запеете и каква песен ще почнете да квичите!

За мен тия хора не са врагове, те са страдащи човешки същества, пострадали от страшна война. Турците за мен също не са врагове. Те са наши комшии. Те са народ, заслужаващ уважение заради постиженията си особено в последния век. За мен, представете си, нито американците, нито европейците не са врагове на "българщината", напротив, Америка и Европа са наши приятели, а ние самите сме част от една и съща общност с Европа и Америка - общност на свободолюбиви и достойни народи и човеци. Турците също са наши приятели. За мен и руснаците не са врагове, нищо че повечето руснаци са се оставили да бъдат мачкани и унижавани от самозванци с глупави имперски амбиции; руснаците ще си платят за наивността че вярват или търпят злодеянията на управниците си. Ако бяха по-човечни, руснаците нямаше да допуснат в страната им да вилнее тая путинистко-сталинистка параноя, според която цялото човечество било "враг на Русия". Болни хора са тия, които възприемат така нещата, че възприятието им няма нищо общо с реалността, болни са душите на такива хора. Те страдат от глупави страхове. Вие, господине, дето мразите така силно и показно "патриотично" турците, също сте с болна душа. Душа, която е обзета от омраза. Съчувствам Ви, че сте довел нещата до това положение. Моля ви само да не правите така, че вашата омраза да доведе до страшни беди за България, защото хора като Вас са способни да запалят България от четирите краища на чергата й - щото са полудели от идиотската си омраза към всичко различно, към всичко, което не е болно като тях самите!