Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

петък, 11 март 2016 г.

Да оцелееш означава да се бориш, а за да се бориш трябва да се поизцапашВъв времената на повсеместна лъжа да казваш истината – това е екстремизъм. Абсолютно бялото и абсолютно черното изглеждат като някакъв дефект на зрението. Когато всички приемат една лъжа, насаждана от партия, ако във всички документи се пее една и съща песен, тогава тази лъжа се намества в историята и се превръща в истина.

Да оцелееш означава да се бориш, а за да се бориш трябва да се поизцапаш.

ДЖОРЖ ОРУЕЛ

И ето още няколко негови цитата, подбрани от мен:

Във всяко общество обикновените хора трябва да живеят, съпротивлявайки се на съществуващия ред на нещата.

Властта не е средство. Тя е цел.

Целта на репресията е репресия. Целта на мъчението е мъчение. Целта на властта е власт.

Масите никога не въстават сами по себе си и никога не въстават защото са угнетени. Още повече че те не осъзнават че са угнетени докато не им се даде възможност за сравнение.

Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото.

Свобода е свободата да кажеш, че две и две прави четири. Приеме ли се това за дадено, оттук следва всичко останало.

Ако спазваш малките правила, можеш да нарушаваш големите.

Нуждаете се от образ на бъдещето? Представете си ботуш, стъпкващ човешко лице – това е вечно.

Към какви възгледи се придържат масите и към какви не – няма значение. На тях може да им се предостави интелектуална свобода, защото те нямат интелект.

Най-хубавите книги ти казват това, което ти самият вече знаеш.

Има ситуации, в които «неправилните» възгледи са по-искрени от «правилните». В нашето общество тези, които са по-добре осведомени за случващото се, най-малко могат да видят света такъв, какъвто е.

Общо взето, колкото повече разбиране има, толкова по-силни са илюзиите. Колкото едно нещо изглежда по-умно, по-лишено от смисъл е то.

Нямаш нищо свое освен няколко кубически сантиметра в черепа.

Хората могат да са щастливи само ако не поставят щастието като цел на живота си.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: