Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 11 март 2016 г.

Гледайте документалния филм "Истината за комунизма" с водещ Роналд Рейгън



Виж също и: Стар филм и нови истини за нашата съдба и комунизма, Автор: Милен Радев, Де зората

Само хипнотизирано стадо може да отрича нуждата да се помни и познава миналото

Започва горещата фаза на идващите избори за президент в САЩ. Предстои Америка да вземе първото важно решение – кои двама (трима?) кандидати ще изпрати на финалното стълкновение наесен. За политически активните европейци едва ли може да има съмнение, че от това кой ще определя политиката на САЩ през следващите години съдбоносно зависи и нашата съдба, светът, в който ще живеят децата ни.

Отношението на бъдещия президент към руската подривно-агресивна политика, към световната експанзия на радикалния ислям, към засилващата се склонност сред западната цивилизация да се правят компромиси и да се релативират базисни ценности ще определи хода на историята занапред.

Изхождайки от тези размишления искам да покажа тук и да препоръчам една почти напълно непозната американска документация от 1962 г., наречена „Истината за комунизма“.

Неин автор е продуцентът и режисьор G. Edward Griffin. Двучасовият филм е уникален по няколко причини. За пръв път в него на Запад са показани така добре подбрани и толкова силни оригинални кадри от върлуването на комунизма на Изток. Водещ и говорител през целия филм е не кой да е, а Роналд Рейгън.

Като президент именно на Рейгън дължим края на комунистическата епоха в нашата част от света. Без него шансовете за бъдещето на децата ни щяха да са съвсем други. Дори само заради ироничния, ангажиран и съпреживяващ образ на младия Роналд Рейгън, заради неповторимия му тембър зад кадър, филмът се превръща в неочакван празник за всички ценители на големия актьор и политик.

В началния епизод на „Истината за… “ друга легендарна фигура – живеещият в десетилетна емиграция последен премиер на Русия, главата на Временното правителство Александър Керенски – въвежда със свой коментар за комунизма. Това са разбира се уникални кадри…(Прочети ДО КРАЯ)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари: