Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 25 март 2016 г.

Покана за размисъл и разговор над някои "толкова спорни" неща



Дори с риск да бъда обиждан на "гнусен либерал" и дори - о, какъв кошмар?! - на "краен ултралиберал" все пак смея да декларирам, че заради този дребен риск аз от свободата няма да се откажа никога; на това основание продължавам да смятам, че ако някой накъде почне да предлага фундаментални човешки права на разни малцинства да бъдат потъпкани на "законно основание" с оглед "несъмнените права" на мнозинството да бъдат защитени, то това е стъпка към установяване на тирания, на която в крайна сметка ще стане жертва и само мнозинство - стига това мнозинство да продължи да си мълчи когато безучастно гледа как наши себеподобни, само на основанието че са различни, биват потискани или обиждани.

Аз лично смятам, че когато уж за да бъдат защищавани интересите на мнозинството властта почне да тъпче някакви малцинства, то това не просто е недемократично, но то е и проява на болшевизъм; болшевизмът е именно тъпчене на интересите на малцинствата заради хипостазирания мнозинствен интерес (примерно интереса на "пролетариата", както беше при комунизма). Демокрация и свобода имаме когато никакви значими малцинствени интереси не могат да бъдат пожертвани само и само мнозинството да има хегемония или да се смята винаги за право; истинският демократ не може да е безучастен, когато интересите на други личности или човешки същества биват тъпкани и потискани единствено на основание на това, че те, видите ли, не били като нас, не били като "наште", а пък "наште", понеже са мнозинство, били, видите ли, винаги прави.

Болшевизмът-комунизмът, както се вижда, в днешно време е обилно примесен с расизъм, с изроден "национализъм", с популизъм, с демагогия, с "патриотарство" за шир-потреба и шества необезпокояван из главите на разни хора, които не се свенят да се наричат "демократи" и дори "проевропейски ориентирани". Аз съм устроен така, че не мога да стоя безучастен и безразличен когато някакво мнозинство само на това основание си позволява да монополизира дори истината; това, че някои са много, съвсем не значи, че са прави; нещо повече, мнозинствата никога не мислят, те всичко си знаят без да мислят, тяхната "правда" е неповлияна от мислене, а само от догми и от сляпа вяра.

Има абсолютни принципи на морала и на човещината, които стоят над всякакви други интереси, нарушим ли тях, почваме да се обезчовечаваме - и нищо не може да ни помогне, даже и това, че сме много пак няма да ни спаси. Истината не се определя с гласуване. Ето по тази причина тия, които са по-малко, е напълно възможно да са по-близо до нея. Или пък да са по-добре с мисленето.

Наистина трябва много да се мисли преди да се казва или пише каквото и да било. Всичко онова, което ни изглежда несъмнено, точно на това основание се нужда от най-старателно вникване, осмисляне и обсъждане. С тази реплика всъщност отправям покана към повече хора да се позамислят над тия всичките "толкова спорни" неща.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

3 коментара:

Анонимен каза...

Наивен сте. Наивен сте много. Живеете в някакъв друг, ваш си свят. Събудете се и погледнете истината в очите. От истината не боли чак толкова, уверявам ви.

Анонимен каза...

Porednij komunsti4eski prostak dava akyl na AIG, ok?...

Анонимен каза...

Само че в Западна Европа се е стигнало до положение, при което малцинствата имат ПО-ГОЛЕМИ права от мнозинството, което е дискриминирано!