Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 12 март 2016 г.

Учениците в България са с най-ниски постижения по четене, математика и природни науки в Европейския съюз




Учениците в България са с най-ниски постижения по четене, математика и природни науки сред всички държави членки на Европейския съюз. Освен това процентът на заетост на наскоро дипломиралите се е 52.6%, а за ЕС възлиза на 70.8%.

Това са част от изводите от мониторинговия доклад на Европейската комисия в сектора "Образование", който ще бъде представен на международното изложение "Образование без граници", което се провежда в Националния дворец на културата от 11 до 13 март.

Около 40% от 15-годишните ученици в България са функционално неграмотни, защото не са в състояние да разбират и анализират това, което са прочели. Също така около 44% от учениците са функционално неграмотни по математика, показват резултатите от програмата за международно оценяване на учениците PISA.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

4 коментара:

Анонимен каза...

но нещата които се учат в българия са в пъти по-сложни от нещата в другите държави в ЕС
и когато българчета се явяват на различни състезания предимно обират медалите

Цветелин Трайков

Анонимен каза...

Децата с медалите се подготвят по школи и лагери.

Тодор Пеев

Анонимен каза...

Кои българчета? Специално отгледани в инкубатор. Това не е показател на нивото на знания на масовия ученик. Като ни е толкова добра системата защо се ходи масово на частни уроци?! Ама учили сложни неща. Затова ли не могат да пишат като хората@

Radomir Parpulov

Анонимен каза...

По ред причини много съмнителни проучвания, освен това не е зле от извадката да се изключат децата от малцинствата и картината ще е друга.