Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

вторник, 22 март 2016 г.

Вечна слава на Цар Борис Трети, на тогавашните български политици и на нашите дядовци за спасяването на българските евреи!
Израелският прокурор Бар-Ор: "Борис е бил герой!"

На процеса срещу Айхман в Йерусалим през 1961 г., когато документите от германските архиви са вече внимателно проучени, а свидетелите - все още живи, холокостът се разглежда страна по страна.

Така, благодарение на този съдебен процес, за първи път на света става известен подвигът на българския цар Борис III, устоял на натиска на могъща тоталитарна Германия и отказал да депортира (изсели) извън България евреите, намиращи се вътре в държавните граници на Царство България. А както се разбира едва след войната, по този начин България и нейният държавен глава спасяват всички свои и чужди евреи, намиращи се вътре в държавните й граници, не само от депортация, но и от неминуема смърт.

Eто защо, излизайки от съдебната зала израелският прокурор Яков Бар-Ор заявява пред събралите се израелски и американски журналисти, а изявлението му е публикувано в десетки американски и израелски вестници:

"Борис е бил герой. Той е блокирал напълно Айхман и е защитавал българските евреи." (Прочети ДО КРАЯ)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

Няма коментари: