Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

петък, 18 март 2016 г.

Америка призовава Русия да спази международното право, да прекрати окупацията и да върне Крим на Украйна
Няма да приемем преначертаването със сила на граници през ХХI век, е позицията на Вашингтон. Санкции ще продължат докато е окупиран Крим са категорични в САЩ. Това се казва в специално изявление на Джош Кърби, говорител на Държавния департамент на САЩ, по повод втората годишнина от т.нар. референдум на полуострова.

"Няма да приемем преначертаването със сила на граници през ХХI век. Санкциите, свързани с Крим, ще останат, докато продължава окупацията. Отново призоваваме Русия да я прекрати и да върне Крим на Украйна. Днес руската окупация на Крим навлиза в третата си година и ние потвърждаваме отново ангажимента си за една обединена и суверенна Украйна. САЩ не признават "референдума" от 16 март 2014 г. и опита за анексиране на Крим, нарушаващ международното право. Продължаваме да сме дълбоко загрижени за ситуацията в окупирания от Русия Крим, където окупационните "власти" потискат недоволството и етническите малцинства – особено кримските татари и украинци – са подложени на сериозни и неспирни репресии. Неправителствени организации и независими медии за заглушавани или прогонвани, а все още не се позволява достъп до полуострова на международни наблюдатели."

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

Няма коментари: