Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

сряда, 27 април 2016 г.

26 април 1986 г., ден на най-тежката промишлена катастрофа в историята на човечеството - чернобилската30 години от зловещия експеримент в Чернобил - експеримент, нареден "отгоре" и резултат на престъпна безотговорност
26 Април 1986 г. - този ден завинаги променя живота на милиони хора по света. Радиоактивност 90 пъти над тази от атомната бомба в Хирошима и Нагазаки ще обгърне земното кълбо.

Александър МЛАДЕНОВ описва участието на авиацията в битката с излезлия извън контрол мирен атом. Статията е публикувана оригинално в сп. АЕРО бр. 4 (декември 2008 г.)

Експлозията в четвърти блок

Датата 26 април 1986 г. ще се помни като деня на най-тежката промишлена (техногенна) катастрофа в историята на човечеството. Това е експлозията в четвърти реакторен блок на атомната електроцентрала (АЕЦ), разположена до украинския град Чернобил, на около 120 km от столицата Киев.

Това става в 1:23 ч. след полунощ. Двата последователни взрива в реактора го унищожават напълно. Разрушено е и зданието, където се намира той, като в атмосферата е изхвърлен гигантски облак, съдържащ силно радиоактивни и токсични материали.

Радиоактивното замърсяване оказва вредно въздействие върху здравето на хората и околната среда не само в Съветския съюз, но и в цяла Европа, върху чиято територия се разпростират разнасяните от въздушните маси материали, изхвърлени от реактора при експлозията.

Катастрофата е причинена от човешка грешка и се случва по време на лошо подготвен и небрежно изпълнен тест на системата за аварийно охлаждане на реактора. По време на теста нормалното охлаждане е спряно, а също така аварийната система за охлаждане е деактивирана. По-голямата част (много повече от разрешената максимална бройка) от прътовете за забавяне на реакцията (поглъщане на неутрони) са извадени от реактора.


Като следствие от тези човешки грешки в активната зона на ректора за кратко време се развива верижна реакция, при която се получава прегряване на активната зона, последвано от две последователни експлозии и пожар.

При взривовете като при избухнал вулкан в атмосферата се изхвърлят тонове ядрено гориво и части графит от активната зона на реактора заедно със силно радиоактивни газове, кондензирани аерозоли и радионуклеиди (атоми, които са в етап на радиоактивно разпадане, излъчващи йонизираща радиация), които за няколко дни достигат всички краища на Европа.
Зданието на реактора на четвърти блок е напълно разрушено при експлозията, чийто тротилов еквивалент се оценява на три тона.

Тук е редно да направим сравнение между взривовете в реактора с експлозията на атомна бомба, където ядреното гориво напълно изгаря при верижната реакция. В случая с Чернобил обаче взривът в реактора изхвърля в атмосферата гориво в чиста форма (уранов диоксид), при което се получава изключително силно замърсяване на околната среда.

Общото тегло на радиоактивните материали, които са изхвърлени в атмосферата, се изчислява на 63 kg. Това е около 90 пъти повече от отделеното при взрива на американската атомна бомба, хвърлена над Хирошима на 6 август 1945 г.
При чернобилската катастрофа в атмосферата са изхвърлени около 450 вида високорадиоактивни и извънредно токсични радионуклеиди, които са получени в резултат от радиоактивното разпадане при работата на реактора (по план след изпитанието, причинило експлозията, реакторът е трябвало да бъде спрян за планова замяна на отработеното гориво). (Прочети ДО КРАЯ)

От страницата във Фейсбук на Даниела Горчева

КРАТЪК КОМЕНТАР: Преди 30 години, дейността на УБО става значително по-трескава от обичайната.

Вместо рутинното, ежедневно разнасяне на храна на членовете и кандидат-членовете на Политбюро (храна, за която народът можеше само да си мечтае), започнаха строго секретни доставки на месо, млечни изделия, плодове и зеленчуци от Австралия, далечния Изток, Южна Америка и - о, сатана - САЩ!


Докато ние тренирахме часове наред под дъжда за първомайската манифестация, а после изучавахме изкуството да мързелуваш на военното в тъмнозелена Рила, най-личните другари не си подаваха носа навън, ядяха храни, донесени от минимум 5 000 км и след 10 дълги, мълчаливи дни, започнаха да обясняват, че няма ама абсолютно никаква опасност за населението.

Престъпниците не се покаяха и не бяха осъдени.

Но ние помним. Престъпници тогава, престъпници и сега.

Vladimir Daynov

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

9 коментара:

Анонимен каза...

И решили самураите в тая нощ да пресекат границата...

Не, не става, и ще има бой по каската, ще целувате земята, нещастници японски и се благодарете, ако изчезнете живи от тука,ОК?...

Бахти и нахалството, клекави японци ще нападат великата Рус...

Ма ще бегат кат задници, а?...

Сега кандидатстват американци - ама внимавайте, да не ви напусне акъла, ОК?...

Знаем че сте умни, ама мноо внимавайте с Русия, OK?...

Че ще ви ритне могъщо и ще плачете после, ОК, дебелища грозни, ОК?...

АIG нищо не разбира, той е идиот кат брат си, ОК?...


А. от Австралия

Анонимен каза...

Таa песен (Kursk) е за бавноразвиващо се черешовотопчесто бълхраче, завистливо и глетаво, та майка плаче...

Втората песен е да разбереш че не си Pусия, а турски местен нахален дангалак и тарикат /турски думи все/, OK?...

Не знаеше ли, че тарикат е турска дума? Еми нормално за бълхарин, те смятат че са единствени, дори царя им Шишман е с турско име...

=================

А. от Австралия

Анонимен каза...

Глеам снимките на царo с двете му деца - нима тва е бълхарин??... И двете му памперсови деца бегат у чужбина и кво общо имат с бълxарскиo овчаро-козарски народ, a??...

На Фердинанд му е забранено да идва y Бълхария (а защо ли?) и умира в мъгливата си Германия...

Тоя мухльо Борис е по-зле и от него, добре че са го отровили, аз да ти кажа...

Тва леке Борис нема да оцелее в Щатите и две минути, но Мария Луиза (тоa боклук /турска дума/ жив ли е още?) е там и простите американци нали смятат, че тва говедо е благородник, абе дано не е между живите вече, искрено се надявам, тоa катър и подобие на жена Мàра Луизова...

Мноо боклук /турска дума/, мноо, има по BG историята...

Никой не разбира, че турците са по-стока от вас - BG изчезващо неприятно племе като смъртта...

Случи се нещо мноо неприятно - префърцунените бълхари разбраха, че Лю Живк лежи безжизнена във ваната, кат нeква жаба ли, кво ли...

Повечето от бълхарите се зарадваха...

P.S. А тука ето ти "успяла" бълхарска селения в Америка, зер e в телевизия, а?...

Да фане Господ да ви изтрие от светo най-хубy ще е, не мислюваш ли, a, о АIG философически мой?...


А. от Австралия

Анонимен каза...

Нема да ни летят черни крила над родината... Че ще им загоним пулю в лоб...

Че и можем да го направим, нима сме черешовотопчовци, смахмузени от султана бълхари и не знаят на кой свет са, а?...

Ще ми летят немски селяндури над родината ли? Не, ще изтребим 10 милиона от теа тъпоглавци, ОК?... Май го направихме, а?...

Селяндури ще нападат Русия, той и Депардьо (след малкия мухльо Наполеон) се опита и яде боя, ОК?...

Ми елате пак де, чакаме ви... Нещастници маломерни с малък мозък, никога не достигащ руския...

Дори Щатите крадат мозъците ни, Сергей Брин, да речем, милиардер и разиграва частушки, вози се в метрото там...

Дeйвид Копърфилд, пак руснак...

Абе я да ни благодарите а, селяни американци...

И внимавайте в картинката, че да не получите шут (английска дума) по заднико, ОК?...

Аман от педерунгели, а богомилите BG са луднали, теа странни плазмодии..

===========================================================

Три танкиста, три весели другари... Екипаж на бойна машина...

Аз бях в танков полк и знам за кво говоря, ок?... Познавам теа момчета...

И летяха назем самураи, друг път да не се закачат, че ще има пулю в лоб, ок?...

Ти AIG си луд кат брат си...

====================

А. от Австралия

Анонимен каза...

С трите транкиста не е всичко тъпотия, както ти се вижда... Един от тях еба една, после и аз... Момичетата ни харесваха...

Нищо не си разбрал от Русия, говедарче-козарче...

И сега нищо не разбираш, не разбираш Русия, идиот болен...

Тя не e улавата BG, нима не разбираш това??????????????????...

Basi i si urod…

A. от Австралия

Анонимен каза...

Е тая песен ако не ти напомни колко жалко бълхарче османско си, нема други средства, ОК?...

Ти в Ленинград си бил чикиджия и боклук /турска дума/, това е ясно, колко си кривоумен...

Тръгнал ми той с Щатите - ама и бъкел не знаеш как говорим там, а?...

Ентусиаст балкански тъпоумен за трима...

А тая песен си я спомняй, а?... Че ще има пулю в лоб, ОК?...

Жалко смахнато бълхарче...

A. от Австралия

Анонимен каза...

Една руска песен да се освестиш, а, турско изчадие?...

Руската победа за вас е ала-бала-портокала ли?...

Ми ще го духате, аз да ви кажа, ОК?...

Безумни бълхари, те смятат че са яхнали вселената, тва жалко племе дет скоро ще изчезне от картата, ок?...

================

А. от Австралия

Анонимен каза...

И не се коркай че има Русия - защото без нея ще си роб и ще учиш турски кат дебил, ОК?...

Удивително за мене е какъв тъпак философ си, че не си усетил в Русия силата й, егати и смахньосaното селянче бълхарско...

Не става така далаверата, а?...

Ми простак си, а?...

По руски как е - простофиля, ОК?...

А. от Австралия

Анонимен каза...

Не съм много сигурен, дали наистина става дума за “лошо подготвен и небрежно изпълнен тест” или по-скоро за грижливо планирана и проведена провокация. Конкретните причини за аварията никога не бяха изяснени докрай, но макар и конспирологическа, версията за съзнателно предизвикана катастрофа – с политически цели - според мен не може да бъде отхвърлена напълно.

Интересно как след атентатите в Америка от 11 септември непрекъснато се издигат – несъстоятелни впрочем – конспирологочески версии за инсценировка от страна на американското правителство, докато за Чернобил, случил се при това в страна, прочита със своите конспирации и тайни, подобни версии не се лансират.