Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 14 април 2016 г.

В час по философия днес... нещо от написаното на дъската





Тази табличка може да бъде продължена с още много други признаци. Написаното е само примерно, за начална ориентация. Още много признаци за разграничаване на свободния от несвободния могат да се намерят. Можете да давате и вие своите предложения. Добре би било на се изброят и други важни признаци. Примерно този: несвободният постоянно търси извинения и оправдания; този признак е точен симптом за това, че даден човек е несвободен. Свободният не търси извинения и оправдания.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

1 коментар:

Анонимен каза...

Толкова ме радва когато някой говори за свобода в България! А ако това е учител, говорещ с учениците си за свобода- изпълвам се с надежда! Няма нищо по- важно от свободата в човешкия живот, от чувството за свобода може да се покълне всичко стойностно в този живот. Но кой го осъзнава? Имаме само чувство за колективна отговорност, колективна вина... Няма индивиди, а камо ли ярко изявени, точно защото не сме свободни. Във френския език има много синоними на свободен човек. Един от тях е : avoir l' esprit ouvert- да бъдеш с отворен ум и дух. Колко прекрасно!
Мария Василева