Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 15 април 2016 г.

Души, терзани от конспиративистки, неокомунистически, антиевропейски, русофилско-атакуващи и други подобни глупости и идиотщини



Правим тия дни събрание на "етажната собственост" - на целия жилищен блок; обсъждаме актуалния въпрос как да задвижим процедурата за саниране на блока с европейски пари. С интерес слушам думите на изказващите се. Имало еди-какви си "леки неудобства", но пък за сметка на това "кярът" е голям, безумие ще е да не се възползваме - общо взето все около тия опорни точки се въртят изказванията на съседите. На 100% безплатно ще бъде обновен и защитен блокът ни, който е строен преди 30-тина години, в паметната ера на социализмо-комунизма.

Отвън фасадата на блока е в окаяно положение, грозен е, същински паметник на въпросния непрежалим социализмо-комунизъм. Няма аргумент против, но се оказва, че е напълно възможно ако се намерят група другари, които са против, да пропадне цялата идея. Наблюдавам, че неколцина другарки и другари подозрително мълчат, някаква мисъл терзае многострадалните им души. С огромно любопитство и дори с нетърпение чакам избликването на въпросните чувства, дето терзаят душите на тия наши любезни другарки и другари. И ето, в един момент една едра другарка не издържа и произнася кратка патетична реч:

- Абе хора, моля ви се, недейте де си въобразявате, че тия от Европа ни мислят доброто, има нещо потайно в цялата работа, има нещо подозрително: не може току-така за нищо да ни дадат от своите пари! Сигур ни кроят някакви мръсни планове, но ние сега не се усещаме и когато се усетим ще бъде вече късно. И като се усетим много ще съжаляваме, помнете ми думата, аз да ви предупредя щото забелязвам, че сте се увлекли и не забелязвате опасността на коварните европейци!

Каза тия памятни думи едрата другарка и погледна победоносно сащисаната публика. Няколко съседки съчувствено клатеха главите си в знак на одобрение спрямо думите на бдителната едра другарка, която така проницателно успя да разкрие козните на подлия и коварен европейски враг. Събранието стигна до критична точка. Чакам с интерес да разбера как ще реагират съседите; сам полагам усилия да не взема думата и да произнеса съкрушителна реч срещу конспиративистката теория на поувляклата се бдителна другарка с наднормено тегло. Оказва се, че няма нужда изобщо да вземам думата.

Намериха се граждани, които отговориха напълно достойно; показателно е, че с огромно мнозинство публиката проявява похвално здравомислие. Имаше интересни изказвания, които тук не мога да възсъздам, основното е, че хората се удивляваха как е възможно таз другарка да приказва чак такива глупости. Събранието взема решение да даде два-три дена за размисъл на колебаещите се бдителни другарки и другари, чиито души биват терзани от конспиративитски, неокомунистически, антиевропейски, русофилско-атакуващи, антиамериканистки и други подобни глупости, дебилизми, идиотщини, мании, паранои, шизофрении и так делее, и тому подобное.

Ще видим как ще се развие историята по-нататък. Радвам се, че в тази ситуация здравомислещите граждани сме със завидно мнозинство. Но дали антиевропейските сили в блока ни няма да проведат "честна" пропагандна кампания и да променят съотношението на силите в своя полза? Ще ви информирам за по-нататъшното развитие на казуса. Хубав ден ви желая! Бъдете здрави!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

4 коментара:

Анонимен каза...

Мнението на тази другарка и конспирологическите й теории са глупост, Европа никому не мисли злото, но все пак тук има нещо: аз пък питам защо въобще има европейски фондове – не е ли това централизирано разпределение на данъците на гражданите на страните-членки на ЕС СОЦИАЛИЗЪМ? Ограбват се богатите страни, за да се стимулират бедните! И още: ЕС няма никаква възможност да контролира използването не тези фондове, затова те масово се крадат и специално в посткомунистическите страни служат само за укрепване на позициите на олигархията и мафията.

Ангел Грънчаров каза...

Не е социализъм това нещо, таваришч. Напротив, противоположно е на комунизмо-социализма: прави се нужното за да се помогне на изостаналите страни да преодолеят историческото изоставане, резултат ИМЕННО НА КОМУНИЗМО-СОЦИАЛИЗМА, с оглед да придобият що-годе нормално ниво. Пак демонстрирате, че живеете на някакво друга планета. Провеждате гледната точка на Кремъл срещу ЕС - което показва, че сте кагебистко пропагандно влечуго...

Анонимен каза...

Хайде отново обидите и отново Кремъл и КГБ. Ами тогава Вие като толкова голям хуманист защо не започнете да заделяте от доходите си за Третия свят, там има хора, които живеят много по-зле от Вас. С парите, които харчите за издаване на книгите си например, бихте могли да спасите много хора в Третия свят от глад, болести и смърт и да им помогнете да достигнат европейско ниво. Но аз казах още един важен аргумент: с тези пари Европа не помага на народите от Източна Европа, а главно на кагебистката мафия в Източна Европа. Какво ще отговорите на това? Това също ли е твърдение на КГБ? КГБ казва значи на Европа официално: благодарим Ви за парите, с които укрепвате нашата власт!

Ангел Грънчаров каза...

Пелтечите пълни глупости. Кагебизмът и конспиративизмът не прощават никому. Само това ще Ви кажа. Просто няма смисъл да разговаряме със зомбирани от кагебизъм мозъци, които всичко виждат в превратна светлина.