Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 9 април 2016 г.

Запознайте се с първия международен медиен пробив в десетилетното мълчание за “специалните” български жертви на съветската окупация



Веднага след 9 септември 1944 г. в България се настанява една от най-зловещите служби на съветската репресивна машина – СМЕРШ. Много от кървавите й деяния в България обаче продължават да тънат в забрава.

Болшевишката революция от 1917 и последвалата гражданска война в Русия карат над 30 000 руснаци да напуснат родината си и да потърсят убежище в България. Правителството на Александър Стамболийски се съгласява да приеме белогвардейците на барон Врангел, както и хиляди представители на дворянството и интелигенцията. Подписаната спогодба предвижда установилите се трайно в България противници на болшевишкия режим да приемат българско гражданство.

През 30-те години на миналия век над 22 000 представители на „бялата емиграция“ успешно се интегрират в българското общество и допринасят за развитието на културата, науката и стопанството на Третото българско царство. Макар и с българско гражданство, мнозина от прогонените продължават да се надяват, че един ден ще могат да се върнат в родината си. „Бялата емиграция” създава свои културни организации и поддържа активни връзки с руската диаспора в Европа.

Смърт за шпионите

Преломът във Втората световна война създава увереност в Кремъл, че настъпващата Червена армия ще успее да установи съветска власт в Централна и Югоизточна Европа. Съветският шпионаж и обслужващите го компартии в региона започват трескаво да съставят списъци на онези, които първи трябва да бъдат заловени и унищожени след съветското „освобождение“. През 1943 г. по идея на Сталин е създадена печално известната съветска служба за сигурност и контраразузнаване СМЕРШ (съкращение от „Смърт на шпионите”). Първоначално тя се занимава с разследвания и екзекуции на съветски войници, офицери и генерали, обвинени в предателство.

По сведения на американския изследовател Вадим Бирщайн, половината от 417-те хиляди души, проучвани от СМЕРШ, са разстреляни. Над 600 хиляди пленени от германците съветски войници по-късно са издирени и изпратени в Гулаг. „В Източна Европа СМЕРШ прочистваше завладените от Червената армия територии от всякаква заплаха за тяхната съветизация“, допълва Бирщайн. България се оказва една от удачните илюстрации на това твърдение. На фона на масовите убийства след деветосептемврийския преврат, тайнствените изчезвания на много белоемигранти остават сякаш незабелязани. (Прочети ДО КРАЯ)


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари: