Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

понеделник, 11 април 2016 г.

Свободолюбиво училище стартира и в Пловдив тази есен
Родители се обединиха около идеята сами да организират подготовката на децата си по стандартите на МОН

Обучението тръгва пробно през юли и август, наесен стартира официално учебната година година

Общност за свободно образование събира родители и учители, обединени от нова идея за училищен модел. Създаденият от тях Образователен кооператив инициира първото свободно училище в Пловдив, както самите те го определят. Кооперативът представлява следното – група деца (10-12) с един главен учител, които работят и учат заедно по месечни теми, избрани от самите тях, но с индивидуални задачи, съобразени с възрастта, уменията, знанията и интересите на всяко едно от тях. Програмата, като цяло, ще покрива стандартите на МОН за 1-4 клас. Родителите, които желаят детето им да има диплома за завършена степен на образование, могат да го запишат в самостоятелна форма към общинско училище. Вече са водени разговори с директори, които откликнали на идеята. Още повече, че новият закон за училищното образование разрешава домашното образование. Родителите взимат активно участие в живота на кооператива и помагат на учителя, предоставят материали и оборудване, готвят, организират допълнителни работилници. Идеята ще бъде апробирана през летните месеци юли и август, а наесен започват реални учебни занимания. Разговор с Виктория Червенкова – член на Общност за свободно образование и един от двигателите на проекта. Тя е завършила Английската гимназия в Пловдив и Американския университет, магистратура по мениджмънт и психология, има 10 години стаж в сферата на маркетинга, рекламата и комуникациите.

... Защо направихте тази крачка и какво най-много ви смущава в масовото училище?

– Най-вече загубата на любознателност от страна на децата. Искрата угасва още на втората година и те ходят по задължение в клас. Учителят се задъхва и не може да обърне внимание на 25-30 деца. Една трета от класа е по-напред, другите изостават и не повече от десетина са на нивото, на което се преподава. Това води до липса на мотивация. (Прочети ЦЯЛАТА ПУБЛИКАЦИЯ)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

Няма коментари: