Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

събота, 2 април 2016 г.

Мисля, че това е истина - или не е, а, какво ще кажете?А дали оня, който е адаптивен към промени, всъщност е конформист, е нагаждач, той се приспособява към промените? Това ли се има предвид? За просто оцеляване ли става дума? Или за нещо друго? Дали истински важното не е просто да оцеляваме, да се нагаждаме към промените, да сме адаптивни, а нещо съвсем друго: да предизвикваме промените? "Бъди промяната!" - дали това не е истинското? Да предизвикваш промени, ти самият да си промяната (кой го беше казал това, Ганди ли?) в света, ето това е изглежда истинското, а дали ще оцелееш, дали ще се нагаждаш към промените е нещо съвсем друго. 

И какво излиза? Работата не е в оцеляването, а в предизвикването на промените. Промяната е истинското. Без промени сме извън живота, защото самият живот е това: непрекъснати промени. Животът не търпи покоя, еднаквото, застоя, неинициативността, рутината. И това особено много важи за съвременния живот. За съвременните хора, за хората, които искат да са съвременни, модерни. 

А дали оцеляваме в такъв един непрекъснато променящ се свят - това вече е второстепенно. Не просто да участваш в промените, а да ги пораждаш, да ги предизвикваш, това според мен е истинското. Пък ако не оцелееш, поне ще си останеш с утехата, че теб може в един момент вече да те няма, но нещо от теб е останало: самата промяна. И тъй: сам бъди промяната!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: