Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 8 април 2016 г.

Относно "масовата русофилия" на българския народ



Кратък мой коментар: Не е истина, че нашият народ бил "русофилски"; народът ни не се състои само от идиоти или от мекерета. Русофилите у нас са немалко, но русофилщината им се дължи на невежество, на неспособност да мислят, да оценяват историческите факти. Русофилската пропаганда, плащана от Москва, им е промила мозъците и е насадила в тях много лъжи. А и по принцип един народ масово да обича друг народ и да мрази себе си е уродство, е нещо съвсем ненормално и патологично...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

5 коментара:

Анонимен каза...

Българското русофилство е в немалка степен митологизирано и хиперболизирано, още повече че българите не мразят или обичат особено никой народ, а към всички се отнасят с уважение. При това българите съчетават в себе си много „филства“ едновременно, особено русофилство и германофилство. А и в самото русофилство няма нищо отрицателно, ако обаче не се разпростира върху руската политика, която е проблем за България открай време.

Иначе ако вярваме на официалната версия, то и българи, и руснаци свалиха комунизма и сега градят демокрация, така че могат само да се учат един от друг и ако това наистина е така, няма нищо лошп в русофилството. Само че добре е известно, че на практика нещата с рухването на комунизма не стоят така и че българската посткомунистическа олигархия без руска помощ не би могла да просъществува повече от 6-7 минути.

Ангел Грънчаров каза...

Нима мислите, че сега, в този момент руснаците "градят демокрация"? :-) Това шегичка ли е? Вие нима не забелязвате, че в съвременна Русия има диктатура? Интересно, с какво ли се обяснява тази Ваша тъй натрапчива "слепота"...

Анонимен каза...

За философ и образован човек като Вас е неоправдано да мисли безкритично и в изтъркани клишета - филии, фобии, демокрации и пр. Неоправдано е дори за второкурсник Политически науки в Американския университет. Реалността е далеч по-сложна, историческият опит - разнообразен; и ето защо изисква критичен анализ.
"Демокрацията" никога и никъде сама по себе си не е създала благоденствие. Точно обратното - вече натрупаното национално богатство и относително благоденствие създават демокрация - от Magna Carta Libertatum, през френската и американската революции до възхода на Япония, Сингапур и Република Корея.
Да вземем последната. - От края на ВСВ до началото на 80-е Корея е квази-демокрация и откровена диктатура на ген. Парк. Това обаче осигурява най-важното. - необходимата стабилност за забогатяване на нацията. Едва след това баланса на интересите на различните групи и слоеве: квалифицирани работници, предприемачи, бюрократи и пр. води до необходимостта от нови правила, т.е. някаква демокрация. До каква степен корейците оценяват историческата необходимост от диктатурата на ген. Парк, свидетелства факта, че сега дъщеря му е демократично избран президент.
За Русия Путин е това, което беше Парк за Корея или Ататюрк за Турция (който дори създаде изкуствена опозиция за да имитира демокрация, но авторитарното му управление положи основите на на съвременна Турция - единствената развита мюсулмански държава)
Русия, страна без никаква демократична традиция, с 11 часови пояса и стотина националности се нуждае от време за да узрее за някаква форма на демокрация. Но дори и тагава тя не може и няма да буде такава, като в Швейцария или Холандия.
Ако не беше Путин Русия щеше просто да бъде една много по-голяма Украйна в дори още по-отчайващо състояние.
Руснаците направиха този експеримент с Елцин през 90те. Резултатът е известен.
Всички болести не се лекуват с едно лекарство. Дори една и съща болест у различни пациенти се лекува различно. Малкият , но много умен китаец преди време цитира пословицата за бялата и черна котка, знаеш я, нали? От тогава, за 40 г. Китай извади от бедността 700 милиона души и спести на света 300 милиона консуматори и производители на въглеводороди. Демократично ли го направи? - Не, но го направи по единствено възможния начин. Важно е котката да лови мишки.А то иначе "демокрации" дал Господ. И в Хондурас има демокрация, но всеки градски автобус е с по двама войника със заредени автомати. И Южна Африка има демокрация, дори казват най-демократичната демокрация във вселената, което не пречи всяка година повече от 3000 бели фермери да бъдат безнаказано убивани. За убитите от други чернокожи чернокожи и безброй ограбени и изнасилени няма дори защо да споменавам.
Така че мислете критично г-н Грънчаров, възползвайте се от факта, че Бог или природата (зависи в кое вярвате) Ви е дарил с такъв блестящ интелект и мислете, а не предъвквайте изтрити клишета.

Ангел Грънчаров каза...

Тавариш, приемете, че аз съм необразован и немислещ човек, щом това ще Ви успокои. Но че не мисля като Вас или че не приемам Вашите кагебистко-комунистически убеждения срещу свободата и демокрацията съвсем не значи, че аз не мисля или че съм необразован.

Щом несвободата и диктатурата са толкова продуктивни и водят до такива невиждани успехи, дарагой мислещи ми таваришч пропагандист, как тогава ще ми обясните вековната изостаналост на най-тираничната империя на света, каквато е Руската, която продължава да тъне в някакъв див комунисто-имперски обскурантизъм, безпросветност, нищета, идиотизъм, бедност, мизерия, тотална обезчовеченост на нацията? Като ми отговорите на този въпрос ще продължим разговора.

Апропо, за България положението е аналогично: истината е, че сме толкова бедни и изостанали не защото станахме свободни, а защото десетилетия наред бяхме диктатура, това поне можете ли да го сфанете, драги ми толкова всеотдайно мъчещ се да шикалкави советский пропагандист?!

Ангел Грънчаров каза...

Там, където наистина има свобода и демокрация, а също така и законност, там никого не убиват и хората благоденстват. Ако за Вас, таваришч пропогандист, Хондурас и Южна Африка са "демокрации", да имате много здраве от мен, но очевидно са Ви много криви представите за това що е демокрация, да не говорим за това що е свобода. Хептен не разбирате що е свобода, таваришч, ето там е Вашият най-коварен проблем (който е проблем на всички комуноиди“...